Ankara'da "Uluslararası Öğrenciler Konulu" Toplantı Yapıldı
YÖK ev sahipliğinde "Türkiye'de Uluslararası Öğrenciler Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı toplantı, gerçekleşti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ev sahipliğinde " Türkiye'de Uluslararası Öğrenciler: Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı toplantı, tüm üniversitelerin Dış İlişkiler Birimi ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri ve ilgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti. Toplantıya Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Dış İlişkiler Birimi Koordinatörü Doç.Dr. Muharrem Keskin ve Öğrenci İşleri Daire Başkan V. Latife Zeytineli katıldı.
Katılımcılara seslenen YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya Türkiye'nin 2023 Vizyonu Strateji Belgesinin kısa süre içinde tamamlanacağını belirterek Türk yükseköğretim sisteminin üç temel hedefinin; niceliksel büyümeyi niteliksel büyümeye çevirmek, nitelikli doktora eğitimi ile nitelikli öğretim üyesi yetiştirmek ve "uluslararasılaşma" olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çetinsaya, bu toplantıların önemli olduğunun altını çizerek bugüne kadar yapılan toplantılar sayesinde somut verilerin ortaya çıktığını ve bu sayede daha sağlıklı politika geliştirdiklerini dile getirdi.
YÖK Uluslararası İlişkiler Koordinatörü ve ÜAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhittin Ataman, YÖK bünyesinde 2012 yılında Uluslararası İlişkiler Birimi'nin kurulduğunu, Türkiye'de uluslararası öğrenci sayısının son iki yılda iki kat artış göstererek 45 bin sayısına ulaşıldığını ifade etti. Prof. Dr. Ataman, 2015 yılı sonunda 100 bin uluslararası öğrenci hedeflendiğini, Türkiye'de uluslararası öğrencilerin toplam öğrencilere oranının yüzde 1 civarında olduğunu, Türkiye'nin dünya uluslararası eğitim payının ise yüzde 0,2 olduğunu ve bu rakamların gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşük olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ataman, ayrıca Türkiye'nin dışarıya en fazla öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında beşinci sırada olduğunu ancak en çok öğrenci alan ülkeler arasında üst sıralarda yer edinemediğini bildirdi.
Toplantı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Yunus Emre Enstitüsü ve Ulusal Ajans temsilcilerinin ve üniversite yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen panellerle devam etti. Oturumlarda, uluslararası öğrenci temini konusunda üniversitelerin tecrübeleri paylaşılarak uluslararası öğrencilerle ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Üniversitelerin uluslararası öğrenci ofislerinin geliştirilmesi ve tam zamanlı uluslararası öğrenci sayısının arttırılması konusunda katkı sağlaması amacıyla düzenlenen toplantı bütün katılımcıların görüş ve önerilerini paylaştıkları genel değerlendirme bölümü ile sona erdi.