Haberler

Ankara'da Türk-Japon Gençlik Festivali

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geleneksel ‘Türk-Japon Gençlik Kültür Festivali’ bu yıl da Ankara’da düzenlendi.

Geleneksel 'Türk-Japon Gençlik Kültür Festivali' bu yıl da Ankara'da düzenlendi. Festival kapsamında kurulan stantlarda; Japonya'ya has kağıt katlama sanatı origami, Japon satrancı Şogi ve Japon dövmeleri sergilenirken, katılımcılar Japon anime kostümleri giyip, Karaoke yarışmasına katıldı.

Türk Japon Vakfı Kültür Merkezinin ev sahipliğini üstlendiği 'Türk-Japon Gençlik Kültür Festivali 2017' Japonya Büyükelçiliği ve Türk Japon Vakfının katkılarıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu festivalde çeşitli üniversitelerden gelen öğrenciler, Japonya'ya özgü Soran Bushi Dans gösterisi yaptı. Bushi dansının ardından Japon Dili ve Edebiyatı bölümü son sınıf öğrencileri Aslı Kubilay ve Sefa Sakarya Japonya'nın misafirperverliğinin simgesi olan Sado çay töreni etkinliğini gerçekleştirdi.

Sado çayı töreninin kendine has kuralları ve adabı olan bir seremoni olduğunu belirten Aslı Kubilay, Sado çay törenine Japonlar'ın çay toplantısı olarak adlandırdığı bilgisini vererek, çay toplantısının amacının "misafiri ağırlayıp, güzel vakit geçirtme" olduğunu söyledi. Japonya'da daha önce bulunduğunu aktartan Kubilay, "Japon kültürü çok eğlenceli bir kültür" dedi. Öğrenciler daha sonra Japonca cümleler kurarak kendilerini tanıttı.

"Bu yıl yine bomba gibi geldiğimizi düşünüyorum"

"Türkiye'de Japonya'yı yaşamak isteyen, Japonya'nın havasını almak isteyen bir insanın gelip, gezeceği yer bence burasıdır" ifadeleriyle festivali tanımlayan organizatörlerden Furkan Aydın, Türk-Japon Gençlik Festivali'nin 2015 yılında düzenlenmeye başladığı belirterek,"Bu yıl yine bomba gibi geldiğimizi düşünüyorum" dedi. Etkinlikte, Ankara dışından gelen katılımcıların da olduğunu kaydeden Aydın, "Katılım oldukça fazla. İnsanlar buraya gelip sadece Japonya'yı görmüyorlar. Aynı zamanda Japonya'nın kağıt katlama sanatı olan origami yapıyorlar. 10 dakikalık Japonca dersler var. O derslere katılıyorlar" diye konuştu.

Festival kapsamında düzenlenen Cosplay yarışmasına katılmak için Japon çizgi dizilerinden (anime) etkilendikleri karakterlerin kostümlerini giyinen Cosplayler de festivale renk kattılar. Etkinliğin düzenleneceğini sosyal medya üzerinde öğrendiğini söyleyen bir Cosplay, yaklaşık üç yıldır Cosplaylik yaptığını dile getirerek, animeleri ve Japon oyun karakterlerini çok sevdiğini söyledi. Bir diğer Cosplay de Japon kültüne anime izleyerek merak saldığını belirtti.

Origami sanatı

Japon Kültürü Kulübü'nde origami dersleri verdiğini belitten Volkan Pehlivan da Japon kağıt katlama sanatına ilişkin, "Origamiyi kağıt katlama sanatı olarak Türkçeleştirebiliriz. Japonya'da yüzyıllardır geleneksel olarak yapılan bir sanat. 1900'lü yılların başında özellikle Japonya'nın dışa açılma hareketiyle birlikte dünyaya yayılan ve sonrasında da çok geniş kabul görüp, dünya çapında beğenilen ve o dönemden beri yapılmaya devam edilen bir sanat. Pek çok çeşidi var. Burada elimizden geldiğinde örnekler sunmaya çalıştık" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close