Ankara'da Sputnık60 Uluslarası Uzay Sergisi Açıldı
Dünyanın ilk yapay uydusunun uzaya fırlatılmasının 60. yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da SPUTNIK60 Uluslarası Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Dünyanın ilk yapay uydusunun uzaya fırlatılmasının 60. yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da SPUTNIK60 Uluslarası Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Rusya Rossotrudniçestvo Federal Ajansı Türkiye Temsilciliği, Rusya Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu Roskosmos ve Türk Hava Kurumu Üniversitesinin (THKÜ) iş birliğinde açılan sergide, ilk yapay uydunun bire bir maketi ile uzay araştırmaları tarihi ve Rusya uzay kayıtlarına ilişkin stantlar yer aldı.
THKÜ'de açılan sergide, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus Kozmonot Sergey Revin, Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı ve THKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Kürşat Atılgan ve THKÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nevsan Şengil birer konuşma yaptı.
Büyükelçi Yerhov, ilk yapay uydunun (Sputnik) 1957'de Rusya tarafından uzaya fırlatıldığını ve 3 yıl sonra da Rus Kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin'in uzaya giden ve dünyanın yörüngesini dolaşan ilk insan olduğunu belirtti.
Yerhov, bu yolculuğu merakla takip ettiklerini aktararak, "Çocuk olduğum o yıllarda Rusya'da 'Mars'ta elmaları yetiştireceğiz.' diye meşhur bir şarkı vardı. Geleceğimizle ilgili birçok hayal kurardık. Bugün hayallerimizin hepsi olmasa da bir kısmı gerçekleşmiş durumda." dedi.
Uzay keşifleri yapanların, insanlık adına sağlıklarını, hayatlarını, tehlikeye attıklarını dile getiren Yerhov, kozmonotların saygıyı hak edecek insanlar olduklarının altını çizdi.
Yerhov, Rusya'nın başarılı şekilde devam eden uzay projelerinin olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bu alanda yeni olmasına rağmen çok cesur adımlarla ilerlediğine dikkati çeken Yerhov, Türkiye'nin uzay teknolojisi alanında yeni başarılara imza atacağına inandığını söyledi.
Rus Kozmonot Revin de uzaya çıkmanın, insanlığın binlerce yıldır devam eden bir hayali olduğunu ve bunun 1957'de gerçekleştiğini anımsattı.
Rusya'da kahraman olarak bilinen ve uzayda 125 gün 50 dakika kalan Revin, ülkesinin 60 yıl içinde uzay çalışmaları konusunda çok yol kat ettiğini, bu deneyimleri yaşayanlardan biri olarak tecrübelerini Türk öğrencilerine seve seve aktaracağını kaydetti.
Revin, eğitim verdiği üniversitelerde uzay derslerini alan Türk öğrencisinin olmadığını bu yüzden Türkiye'den de öğrenciler beklediğini dile getirdi.
THK Genel Başkanı Atılgan da Sputnik uydusu ile başlayan uzay macerasında Rusların insanoğluna büyük ilham kaynağı olduğunu, ardından ABD ve sonraları Türkiye dahil birçok ülkenin uzay yarışını sürdürdüğünü hatırlattı.
Atılgan, 1925 yılında kurulan THK'nın 2011 yılında kurduğu THK Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk uzay bilimleri üniversitesi olduğunun altını çizdi.
Bilimsel anlamdaki deneyimlerden istifade ettiklerini ve insanlık adına başarılamayanı başarmayı hedeflediklerini anlatan Atılgan, şunları kaydetti:
"Uzay teknolojisi alanında Rusya dahil deneyim sahibi diğer ülkelerle iş birliğine daima açığız. Türkiye olarak artık kendi haberleşme ve gözlem uydularımızı üretir hale geldik. Uluslararası iş birliğinin güzel bir örneği olarak bu uyduların uzaya fırlatılması için Güney Afrika'dan ABD'ye göç etmiş Tesla otomobillerinin de üreticisi olan Elon Musk'ın Space X şirketi tarafından üretilmiş uzay mekiklerini kullanıyoruz. Yani tüm dünyayla entegrasyon içinde birbirimizin potansiyelinden istifade ediyoruz."
Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç Dr. Şengil de uzay mühendisliği bölümünde 181 lisans öğrencisi ve 5 akademik personel bulunduğunu aktardı.
Sputnik ile uzay yarışının başladığını ifade eden Şengil, "Bu o kadar önemli bir adımdır ki 60 yıl sonra burada hep beraber bu olayı anmak için toplanmış bulunuyoruz." diye konuştu.
Etkinlik, konuklara yapılan ikramın ardından son buldu.