Haberler

Ankara'da Sıcak Saatler! MGK'nın Kritik Toplantısı Bugün Yapılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MGK'nın yarın gerçekleştirilmesi öngörülen haziran ayı olağan toplantısı bugüne çekildi. Ankara kulislerinde yapılacak toplantıda 'Lübnan modeli' üzerinde durulacağı konuşuluyor.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda saat 15.00'te toplanacak. Toplantının Suriye konusunda yaşanan sıcak gelişmeler ve TBMM'de yarın yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi dolayısıyla bir gün öne çekildiği belirtildi.

İSTİHBARAT RAPORLARI AKTARILACAK

Toplantıda Telabyad'ın IŞİD'den PYD kontrolüne geçmesinin ardından Türkiye'nin karşılaştığı yeni göç dalgası, sınırda Kürt devleti kurulması girişimleri ve IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırı sonrası, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmeler üzerinde durulacak. Askeri yetkililer ile MİT bölgeden gelen istihbarat raporlarını, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yürütülen diplomatik girişimleri aktaracak.

SIĞINMACI SORUNU

Toplantıda, kamplarda kalanların dışındaki sığınmacıların yaşadıkları, her geçen gün derinleşen sorunlar da masaya yatırılacak. Önceki gün yurtdışına çıkmak için Kapıkule Sınır Kapısı'nda 5 saat bekleyen, ardından askeri yetkililer tarafından ikna edilerek Nusaybin'e gönderilen Ezidilerin durumu, kaçak göçmenlerle mücadele ve bazı tatil beldelerinde yaşanan görüntülerin de Kurul'un gündemine gelmesi bekleniyor.

OPERASYON DİREKTİFİ VERİLMEDİ

Hükümet TSK'nın sınır ötesi operasyona her an başlayabilecek şekilde hazır olmasını istedi. Ancak operasyon direktifi henüz verilmedi. Komutanlar da geçen hafta gerçekleştirilen güvenlik zirvelerinde sınır ötesi operasyonun doğurabileceği sıkıntı ve riskleri aktardı.

ALTERNATİF PLANLAR HAZIR

TSK, hükümetin olası direktifine yönelik olarak alternatifli operasyon planları hazırladı. Bu planların, sınırın 110 kilometrelik Karkamış-Öncüpınar hattında güvenlik şeridi oluşturulmasından, başta Cerablus olmak üzere sınırın bazı noktalarında Suriye'nin 30 kilometre derinliğine inilmesine kadar uzandığı belirtildi.

Harekâtın şeklini hükümetin vereceği direktifte yer aralacak "amaç ve hedef" belirleyecek. Operasyon, göç dalgasının karşılanmasına yönelik bir tampon bölge oluşturulmasıyla sınırlı olabilir. Ya da Suriye'de etnik temizlik riskinin yükselişini önlemeye yönelik bir misyon belirlenebilir. Bu misyonun belirlenmesinde Dışişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü diplomatik girişimler belirleyici olacak. Çünkü Türkiye'nin tek taraflı müdahalesinin dış dünyanın tepkisini çekme olasılığı yüksek.

LÜBNAN MODELİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Ankara kulislerinde yapılacak toplantıda ' Lübnan modeli' üzerinde durulacağı konuşuluyor. Bu modelin özellikle 'Uluslararası hukuk' açısından Suriye'ye müdahalede kullanılabileceği iddia ediliyor.

İSRAİL 40 KİLOMETRE GİRMİŞTİ

Bu modelin çıkış noktası ise 1982 yılına dayanıyor. İsrail, Hizbullah'ın ülke bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle Lübnan'ı işgal etti. Sınırdan yaklaşık 40 kilometre içeri girdi. Bu alanı tampon bölge ilan etti bölgenin kontrolü için Güney Lübnan Ordusu adında bir tampon güç oluşturdu. İsrail, iç güvenliğini tehdit gerekçesiyle Lübnan sınırları içinde 'de facto güvenlik bölgesi' oluşturması da uluslararası hukuk alanında bir model olarak biliniyor.Son yapılan güvenlik zirvesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak talimat verdiği TSK, güvenliğin sağlanması için hareket planlarını hazırladı. Gündeme yansıyan planlara göre 'Mare hattı' adı verilen ve 100 kilometrelik alanı kapsayan bölgeye müdahale edilmesi planlanıyor. 18 bin askerin katılacağı operasyonda, sınır hattına konuşlanmış 200 tank da kullanılacak. İlk etapta Suriye içine 10 kilometre ile 30 kilometre arasında güvenlik alanları oluşturulacak.

İHA VE HAVA DESTEĞİ

Güvenlik uzmanları 10 gün içinde askeri operasyonun kaderinin belirleneceğini söylüyor. Özellikle operasyonun amacı, ne zaman çekileceği, riskleri tartışılıyor. Tampon bölgenin oluşturulması durumunda sınır güvenliğinde hava ve İHA desteğinin önemine vurgu yapılıyor. Arazinin düz olması, korunaklı bir alan oluşturulması açısından dezavantaj olarak görülüyor. Bir diğer risk ise iç güvenlik. Çünkü bölgede şu anda IŞİD başta olmak üzere 46 farklı silahlı grup var. Bu silahlı gruplarla bir çatışma yaşandığında Türkiye'deki yansımaları ne olur ve iç güvenliği tehdit eden olaylar yaşanır mı? Bu durumun 6-7 Ekim olayları örnek olarak gösterilirken sınır dışı operasyon yapılırken iç güvenliği tehdit eden durumlar için de önlem alınması gerektiğine dikkat çekildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI: MGK'DAN SONRA AÇIKLAMA YAPARIZ

Ordu'da bir dizi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ömer Çavuşoğlu, Suriye'ye operasyon iddialarıyla ilgili bir soruya, "Yarın (bugün) Milli Güvenlik Kurulu toplantımız var ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız" cevabını verdi. Bu sözler gözlerin MGK toplantısına çevrilmesine neden oldu.

Ankara'da Sıcak Saatler! MGK'nın Kritik Toplantısı Bugün Yapılıyor
Kaynak: Haberler.com / Güncel
Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

2 sevgilinin sır ölümü! Vücutlarında dikkat çeken izler var

2 sevgilinin cansız bedeni bir evde bulundu! Vücutlarındaki dikkat çeken izler var

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade: Kent uzlaşından zehirlendiler

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade

title