Haberler

Ankara Büyükşehir’de Kadının Adı da Var Yeri de

Ankara Büyükşehir’de Kadının Adı da Var Yeri de
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Sosyal ve Kültürel Alanda Yürüttüğü Örnek Projelerde Kadınlara Ayrı Bir Önem Veriyor

Kadınlara yönelik meslek ve hobi kursları, lokaller, spor, sanat ve kültürel etkinlikler, geziler, sığınma evleri gibi projeler, hiçbir masraftan kaçınılmadan, Türkiye'de hep ilk olarak hayata geçirildi

Büyükşehir belediyesi, kadrosundaki kadın yöneticiler ile de dikkat çekiyor

Sosyal belediyecilik alanında dünyaya örnek olabilecek projeler hayata geçiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik yürüttüğü çalışmalarla da göz dolduruyor. Kadına ilişkin tek bir alanda değil çok yönlü hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, Hanım Lokalleri, BELMEK, BELTEK, hobi kursları ve sığınma evleriyle sorunlara çare oluyor, kadına her türlü desteği veriyor.

Kadınları kucaklayan hizmetleri titizlikle yürüten Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Selma Okuroğlu, Başkan Melih Gökçek'in göreve gelmesiyle birlikte eşi Nevin Gökçek'in de fikirleriyle meslek ve hobi kursları, lokaller, spor, sanat ve kültürel etkinlikler, geziler, sığınma evleri gibi projelerin, hiçbir masraftan kaçınmadan, Türkiye'de hep ilk olarak hayata geçirildiğini dile getirdi.

Kadının bir şeyler öğrenmesi amacıyla hareket ettiklerini, "Topluma şekil veren kadındır" anlayışıyla da eğitimi ihmal etmediklerini dile getiren Okuroğlu, "Kadın ne kadar eğitimli olursa aile o kadar eğitimli oluyor. O nedenle her türlü alanımızda davranış, biçim, konuşma, kendine güveni geliştiriyoruz. Kadınlarımızda birkaç ay sonra çok büyük farklılıklar görüyorsunuz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nde her yerde kadının adı ve yeri olduğunu da vurgulayan Okuroğlu, Türkiye'de en çok kadın yöneticinin bulunduğu belediye olmakla da gurur duyduğunu dile getirdi. Belediye bünyesinde, Hukuk Müşaviri Nazlı Ergül'ün milletvekilliği aday adaylığı için istifasının ardından 3 kadın daire başkanı, bir şirket genel müdürü ve iki de daire başkan yardımcısı bulunduğunu belirten Okuroğlu, "Bu da Başkanımızın kadınlara vermiş olduğu değerin ispatı oluyor. Bizim daire başkanlıklarımızda da kadın eli değdiği, belli oluyor herhalde. Kadınlar daha detaycı, daha titizdir. Bizim, başında bulunduğumuz işler de detay istiyor, temizlik, bakım istiyor, estetik istiyor" dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Selma Okuroğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlara yönelik çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

- "BELMEK TÜRKİYE'DE MARKA OLDU"

"İlk olarak 1994 yılında 'her ev bir atölye' olacak sloganıyla başlayan BELMEK, gerçekten şu anda bir marka oldu. Bugüne kadar her yıl 10 bin kişinin üzerinde olmak üzere, 180 bin civarında hanım burada eğitim görmüş. Kurslar, 32 branşta 430 öğretmen ve 145 merkezde sürdürülüyor. Her yıl yapmış olduğumuz ürünleri sergileme imkanı buluyoruz, yarışmalara katılıyoruz ve Türkiye birinciliği, ikinciliği, üçüncülüğü, tüm mansiyonları topluyoruz. Bunlar yapmış olduğumuz işin ne kadar doğru adreslere ulaştığını gösteriyor. MEB ile yaptığımız protokol çerçevesinde hanımlarımız her alanda sertifikalarını alıyor. Kendi işyerlerini açabiliyorlar, çalışma imkanı buluyorlar. Hobi olarak gelen de bir sürü kursiyerimiz var. Özellikle resim alanında çok başarılılar. Kişisel sergilerini açıyorlar. Başlayan kesinlikle bir daha bırakamıyor."

"LOKALLER KADINI TOPLUMDA VAR EDİYOR"

"Bir ikincisi tabi ki Hanımlar Lokali… Kadının tamamen sosyalleşmesi ve toplumda var olması, kendini ifade etmesi adına, burada da çok güzel eğitimler veriliyor. 2000 yılından bugüne kadar 16 tane hanım lokali açtık. Spor amaçlı açılmış görünse de bunun yanında pek çok aktivite bulunuyor. Bilgisayar, NLP, İngilizce, daha da ötesi çocukluklarından bu yana kadınların içlerinde ukde kalan halk dansları, Türk Halk Müziği, Sanat Müziği gibi kurslar açılıyor. 50-60 yaşında bir üyemiz Karadeniz yöresi oyunlarını çok rahatlıkla oynayabiliyor, sahneye çıkıyor ve sergiliyor. Yine hanımlarla çeşitli geziler yapıyoruz. Burada da çok güzel paylaşımlar oluyor. Kitap okuma alanlarımız, çocuk için kreşlerimiz var. O nedenle mazeret yok. İki lokalde yüzme havuzu var. Çeşitli takı tasarım, turistik eşya yapımı ile ilgili kurslar da çok ilgi görüyor. Seminerler düzenliyoruz. Çok büyük bir aile… Hem okul hem eğlence bir arada."

"HANIMLAR EZİLMESİN İSTİYORUZ"

"Kadın sığınma evimizde temennimiz, diğerlerinin aksine sayıyı azaltmak. 'Hanımlar ezilmesin, şiddet görmesin' diyoruz. O nedenle de ne kadar az müracaat olursa o kadar mutlu oluyoruz. 2 tane kadın sığınma evimiz var. Biri Dış İşleri Bakanlığı tavsiyesi, Uluslararası Göç Örgütü vasıtası ile mültecilerin kaldığı bir sığınma evi. Kayıt, idare onların elinde, biz destek veriyoruz. İkincisi 24 yataklı olan bizim sığınma evimiz. Şiddete maruz kalan kadının mağduriyetini, psikolojik problemlerini çözmek, ailesi ile barışma imkanı varsa, o koridoru açmak, değil ise emin yerlere yerleştirmek gibi bir misyonumuz var. Çeşitli psikolog, sosyologlar görüşüyor. Gelenler 3 ay, çok mağdursa bir 3 ay daha kalabiliyor. Bir geçiş dönemi burası, adresi, tüm bilgileri gizli. Öncelikle İŞKUR ile iş imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Emin yerlerde yerleştirmeler yapıyoruz. Çocuk kreşi var. Kadını en iyi, en mutlu şekilde göndermek ve yerleştirmek için çaba harcıyoruz. Hanımları o sıkıntının içinden kurtarmak için farklı çalışmalarımız var. Onları da gezdiriyor, nefes aldırıyoruz. Doktor kontrollerini yaptırıyoruz. Gerekirse kurslara gönderiyoruz. Orayı bir ev gibi görmesini istiyoruz. Çocukları okullara gönderiyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close