Ankara Barosu'ndan Twitter Yasağına İtiraz
Ankara Barosu, Twitter'ın engellenmesine itiraz etti, Bilgi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na kararın kaldırılması talebinde bulundu.
Ankara Barosu, Twitter'ın engellenmesine itiraz etti, Bilgi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na kararın kaldırılması talebinde bulundu.
Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, yaptığı yazılı açılmada, Twitter'e erişimin engellenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Bu karar, hukuk devleti ilkelerine, haberleşme özgürlüğü, demokrasinin özüne ilişkin olan halkın gerçekleri öğrenme hakkı ve nihayetinde iletişim yoluyla kamunun denetlenebilir olması ilkelerini yerle bir eden, çağdışı bir anlayışın tezahürüdür" dedi. Engellemeye ilişkin mahkeme kararının sadece birkaç kullanıcının hesabına yönelik olduğunu ifade eden Aksoy, kararın 12 milyon twitter kullanıcısını etkileyecek şekilde uygulandığını kaydetti. Kişilik haklarının korunması" ve "özel hayatın gizliliğinin korunması" gerekçeleriyle dahi olsa, kanun koyucunun bir internet sitesine erişimin tümüyle engellenmesinin AHİM kararlarına ve Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Aksoy, "Temel hak ve özgürlüklere getirilecek her türlü sınırlamanın, Anayasa'nın 13. maddesinde belirtilen "demokratik tolum düzeninin gereklerine uygun' ve "ölçülü' olması gerektiği açıktır. Uyuşmazlık konusu uygulamanın, bu ölçütler açısından da sorunlu olduğu kolaylıkla görülebilmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Bilgi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na kararın kaldırılması talebi ile başvuruda bulunduklarını belirten Aksoy, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının koruma tedbiri kararına karşı İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine itiraz ettiklerini belirtti.
-HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR-
Ankara Barosu'ndan Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu Başkanlığı'na gönderilen yazıda ise "5651 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile belli teknik altyapının devreye girmesinden sonra bu mahkeme kararlarının uygulanması söz konusu olacaktır. Anayasanın ilgili maddeleri ve bu yasal düzenleme dikkate alınmaksızın verilen karar hukuk dışı bir uygulamadır, demokrasiye darbedir" denildi. TİB tarafından verilen kararın Anayasa tarafından güvence altına alanın düşünce, ifade hak ve özgürlüklerinin yasayla değil, talimatla engellendiğinin kanıtı olduğunun belirtildiği yazıda, kararın haberleşme özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geldiği vurgulandı. Yazıda, "Yasal dayanaktan yoksun ve yok hükmünde olan bu kararı uygulayarak Twitter erişimini tüm ülkede yasaklayan bu kararın derhal kaldırılarak Twitter'a erişimin sağlanmasını talep ediyoruz" denildi.