Ankara'da Anız Yakılması Yasaklandı
Ankara Valisi Yüksel, yayımladığı genelge ile toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunması için anız yakılmasını yasakladı.
Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, yayımladığı genelge ile toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunması için anız yakılmasını yasakladı.
Ankara Valiliği, tarımsal üretimin sürdürülebilir, ekonomik, verimli ve çevreye zarar vermeyecek bir şekilde yapılması için il sınırları içinde anız yakılmasını yasaklayarak tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Vali Yüksel, "Hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesi" talimatı verdi. Vali Yüksel'in genelgesinde, şu hususlar vurgulandı:
"-Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacak.
-Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacak.
-Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya bırakılan saplar gerek toprak işleme gerekse ekim esnasında anız yangınlarına sebebiyet verdiğinden hasat döneminde biçerdöverlerde sap kıyma düzeni (haşpay) veya biçerdöver saman makinesi düzeninin kullanımı zorunlu hale getirilecek.
-Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacak.
-Devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsü yakılmayacak.
-Çiftçi eğitimi programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilerek, zararları etraflıca anlatılacak.
-Karayolları şevlerindeki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılacak. Yol kenarlarında, anız yangınlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılacak.
-Yangına hassas bölgelerdeki tarım alanları ile orman alanları arasında, yangını önleyecek şekilde şeritler açılacak.
-Önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına sebep olanlar hakkında, 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacak.
-İlimiz sınırları içerisinde, ikinci ürün ekilisi yapılmadığından, kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecek."