Anayasa Referandumuna Doğru
Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şube Başkanı Abdulvahap Karakuş, dernek üyeleri olarak 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumunda "evet" oyu vereceklerini söyledi.
Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şube Başkanı Abdulvahap Karakuş, dernek üyeleri olarak 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumunda "evet" oyu vereceklerini söyledi.
Karakuş, HUDER'in İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında referanduma sunulacak Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini açıkladı.
Dernek olarak, Anayasa değişikliği paketindeki 18 maddeyi tek tek incelediklerini aktaran Karakuş, Türkiye dışında parlamenter sistemin uygulandığı ülkelerde de bir takım sıkıntıların yaşandığını tespit ettiklerini ifade etti.
Karşı çıkanların hepsi başkan
Paketteki maddelerin içeriğine yönelik bilgi veren Karakuş, şunları kaydetti:
"Bu sistemde elbette ki meclisin cumhurbaşkanını denetleme, cumhurbaşkanının da denge fren sistemi vasıtasıyla ülke genelindeki işleyişte meydana çıkabilecek aksaklıkların önünü açmak adına meclisi seçime götürebilme, meclisin de cumhurbaşkanını nitelikli bir çoğunluğu elde ederek seçime götürmek yetkisi sistemi belirlenmiştir.
Ülkemizde başkanlık sistemiyle yönetilen belediyeler, başkanlık sistemiyle yönetilen barolar, başkanlık sistemiyle yönetilen barolar birliği, başkanlık sistemiyle yönetilen siyasi partiler, başkanlık sistemiyle yönetilen sendikalar maalesef Anayasa referandumdaki başkanlık sistemini ilk karşı çıkan kişiler ve kurumlar olmuşlardır. Bunlara kişisel olarak ben bir anlam verememekteyim."
Karakuş, hızlı ve seri kararlar alabilmek, parlamenter sistemin katı kurallarına takılmadan ve istikrarı elde edebilmek için başkanlık sisteminin uygulanmasının elzem olduğunu savunarak "Biz Huder İzmir olarak 16 Nisan referandumda incelemiş olduğumuz Anayasa değişiklik paketine hukukçu gözüyle bakarak, hukukçu kimliğimizle 'evet' oyu vereceğimizi burada açıklıyoruz." dedi.
HUDER İzmir Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Aynur Çetin de, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezinin "Anayasa değişikliğinin kadın haklarına etkileri" başlıklı basın açıklamasını eleştirerek açıklamada yer alan referandumla getirilmek istenen yeni rejimde, kadının adının olmadığı yönündeki görüşlere katılmadığını belirtti.