Anavatan'da Birleşme Kongresi
22 Temmuz'da Yapılacak Genel Seçimler Öncesinde Merkez Sağdaki Birleşme Kararının En Önemli Adımı Yarın Anavatan Kongresiyle Atılacak.
Merkez sağdaki birleşme kararının en önemli adımı yarın Anavatan kongresiyle atılacak. ASKİ Spor salonunda yapılacak kongrede DP'ye katılım önergesi oylanacak ve Anavatan 24 yıllık siyasi yaşamına noktayı koyacak.
Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın 5 Mayıs'ta kamuoyuna açıkladıkları "evlilik" kararının ardından ilk olarak DYP 27 Mayıs'ta kongresini yaparak DP adını aldı. Sırada ise Anavatan'ın yapacağı kongreyle DP'ye katılması var. Katılma kararı ise Anavatan'ın yarın ASKİ Spor Salonu'nda yapacağı 9. Olağan Büyük Kongresinde alınacak. Kongrede gündem değişikliğine gidilerek DP'ye katılım önergesi oylanacak ve Türk siyasi yaşamında 24 yıldır yer alan partinin siyasi yaşamına son verilecek.
Anavatan Genel Sekreteri Muharrem Doğan ise alınan birleşme kararının ardından yarın yapacakları kongreyle DP'ye katılacaklarını belirterek, "seçimlere birleşmiş ve daha güçlü bir şekilde gireceğiz. Anavatan ve DYP Türkiye'nin ve merkez sağın geleceği için birleşiyor" dedi. Doğan, kongre programında değişiklikler yaptıklarını da belirterek daha önceki kararın aksine seyirci, aday adaylarının da kongreye alınacağını belirtti. Doğan, 'Yarın Anavatan'ın şanına yakışacak bir kongre gerçekleştirilecek" dedi.
24 YILLIK SİYASİ GEÇMİŞİ VAR
Yapılacak kongreyle siyaset sahnesinden silinecek olan Anavatan 24 yıl önce, merhum Turgut Özal tarafından kuruldu. 1980 darbesini gerçekleştiren Milli Güvenlik Konseyi'nin yönetimiyle geçen üç yılın ardından Özal, 38 arkadaşıyla Anavatan Partisi'ni kurmak için başvuruda bulundu ancak Konsey, kurucular arasındaki 8 kişiyi uygun görmedi. Kurul tarafından uygun görülmeyenlerin sayısı 9 olsaydı, Anavatan Partisi bugün olmayacaktı. 20 Mayıs 1983'te yapılan başvuru ile siyaset sahnesinde yerini alan Anavatan Partisi, parti programıyla da dikkatleri üzerine çekti. 6 Kasım 1983 seçimleri sonucunda 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkaran ANAP, tek başına iktidara geldi. 29 Kasım 1987'deki seçimlerde oy oranı yüzde 36.31'e düşse de ANAP'ın tek başına iktidarı devam etti. 1989 yılında ise ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal Çankaya Köşkü'ne çıktı. İki yıl boyunca ANAP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda ise Yıldırım Akbulut oturdu. 1991 yılında yapılan kongresinde ise Akbulut, partinin genel başkanlığını kaybetti. Kongre sonrasında ANAP'ın genel başkanı Mesut Yılmaz oldu. ANAP'ın Mesut Yılmaz'lı dönemleri ise partinin ikinci parti konumuna düştüğü yıllar oldu. Yılmaz'ın başında olduğu ANAP 24 Aralık 1995 seçimlerinden sonra yüzde 19.65 oy oranıyla üçüncü parti haline geldi. 3 Kasım 2002 seçimleri ise ANAP için büyük bir oy kaybıyla sonuçlandı. Parti yüzde 10'luk seçim barajını aşamazken, Yılmaz genel başkanlığı bıraktı. 19 yılda 3 genel başkan gören ANAP'ta 3 Kasım seçimlerinden günümüze üç genel başkan değişti. 12 Ocak 2003'ten 14 Aralık 2003'e kadar Ali Talip Özdemir, 14 Aralık 2003'ten 25 Kasım 2004'e kadar Nesrin Nas ANAP Genel Başkanlığı görevini yürüttü. 22 Temmuz seçimleri öncesinde DYP'yle birleşme kararı alan Erkan Mumcu ise, Şubat 2005'te kabinedeki bakanlık görevinden istifa etti ve tek aday olarak ANAP Genel Başkanlığına seçildi. Mumcu, göreve gelmesinin ardından da partinin ad ve ambleminde değişiklikler yaptı. (ANKA)