Analiz - Başbakanlık Mücadelesinde Paşinyan'ın İkinci Raundu
Ermenistan'da muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan'ın başbakanlık koltuğunu doldurabilecek kapasiteye sahip olup olmadığı ülkede son günlerde tartışılan konuların başında geliyor.
ALİ CURA - Ermenistan'da muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan'ın başbakanlık koltuğunu doldurabilecek kapasiteye sahip olup olmadığı ülkede son günlerde tartışılan konuların başında geliyor. Başkent Erivan'da onbinlerce insanı sokağa çıkmaya ikna etmesine mukabil, ülke sorunlarının çözümüne yönelik somut çözüm önerileri ortaya koyamaması Paşinyan'a yönelik eleştirilerin odak noktasını oluşturuyor.
İktidar, Nikol Paşinyan'a mecliste başbakanlık oylaması öncesinde destek sinyali vermiş, son anda 'yeterli kapasiteye sahip görmediği' için de parlamentodan eli boş göndermişti. Mecliste ikinci kez yapılacak başbakanlık oylaması öncesinde, bu defa iktidarın daha açık desteğini ilan etmesi, 'İktidar, Paşinyan'a teslim oldu' şeklinde yorumlansa da bunun, iktidar cephesinde yeni bir karşı hamle olduğu ihtimali göz ardı edilmiyor. Paşinyan'ın kendisi de bu endişeyi taşıyor.
Sarkisyan'ın pes etmesi beklenmiyor
Eski Başbakan Serj Sarkisyan'ın seçim öncesinde gece yarısı milletvekillerini toplaması ve izlenecek stratejiyi vermesi, ipleri bırakmak istemediğinin ispatı olarak değerlendiriliyor. Protesto eylemleri ile ülkedeki yükselen tansiyonu düşürmek ve perde arkasından ülkeyi yönetmek için istifa ettiği yorumları yapılan Sarkisyan'ın siyaseten kolay pes etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Zira Sarkisyan'ın iyi bir satranç ustası olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Dolayısıyla Sarkisyan'ın, yaptığı her hamlenin sonrasını düşünerek hareket ettiği düşünüldüğünde, ülke siyasetinde yeni sürprizlere hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çizmekte fayda var.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra diğer eski demirperde ülkeleri gibi Ermenistan'da da halk yolsuzluklar ve ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Paşinyan'ın kullandığı en önemli argüman da ülkenin içine düştüğü bu durum.
Ermenistan'ın bağımsızlık tarihinde halk mevcut sisteme, ilk defa Paşinyan üzerinden itiraz etti. Paşinyan, aslında bu itirazı yapanların sadece adresi oldu.
Gümrü'den Erivan'a yapılan bir protesto yürüyüşünün Ermenistan'da hayatı durduracak eylemlere dönüşmesini, Paşinyan'ın da beklemediği ve buna hazırlıksız olduğu gayet açıktı.
Ülkenin mevcut sorunlarından ziyade 'başbakanlık' ve 'erken seçim talebini' fazlaca dillendiren Paşinyan'ın elinde sistemi değiştirecek ya da sorunları çözecek bir programın olmaması, ülkeyi yönetemeyeceği eleştirilerine neden oluyor.
Parlamentoda başbakan adaylığı için yine muhalefet partilerinin desteğini alan Paşinyan, şimdi başbakanlık mücadelesinin ikinci raunduna hazırlanıyor.
İktidar partisi yine aday koymayacağını duyurdu, ancak bu defa önceki açıklamalarından farklı olarak parlamentonun üçte birinin adayını, yani isim vermeden Paşinyan'ı destekleyeceğini duyurdu.
Muhalefetin desteğini alan Paşinyan, adaylığını yeniden ilan edecek. Fakat, iktidar Paşinyan'ın hala yönetimi üstlenebilecek yeteneğe sahip olmadığı hususunu ısrarla vurguluyor.
Paşinyan, ne iktidarı ne de Rusya'yı ikna edebildi
Belirgin bir ideolojiye ve fikri yönelime sahip olmamakla eleştirilen Paşinyan, siyasette tutarsız olmakla suçlanıyor. Avrasya Ekonomik Birliği ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütüne destek açıklaması yapmasına rağmen bu örgütlere karşı geçmişteki düşüncesi nedeniyle Paşinyan, ne iktidarı ne de Rusya'yı inandırabilmiş durumda.
Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenistan'ın en büyük endişesi ise güvenlik meselesi. Bir süre önce yapılan anayasa değişiklikleri ile yetkileri arttırılan başbakana, Ulusal Güvenlik Konseyi ile ilgili karar alma hakkı tanınmıştı. Bu yetkiyi kullanabilecek askeri deneyime sahip olmaması da Paşinyan'ın elini zayıflatan argümanlardan birisi olarak değerlendiriliyor.
Dağlık Karabağ konusunda müzakerelere ilişkin bir görüşünün bulunmaması, ayrıca da savunma bütçesini nasıl arttıracağına ilişkin bir fikre sahip olmaması Paşinyan karşıtlarının elindeki eleştiri kozlarından bir diğeri.
Paşinyan'ın ekonomiyi çok iyi bilmediğini kendi partisi de dillendiriyor. Başbakan olması halinde ülkeyi yönetecek güçlü bir ekibe sahip olmadığı belirtilen Paşinyan'ın halkın beklentisine rağmen ekonomideki sıkıntıların üstesinden gelip gelemeyeceği merak ediliyor.
Tüm bu eleştiriler, Paşinyan'ın başbakan olma yolunda verdiği mücadelenin yine zorlu geçeceğini gösteriyor.