Anafartalar Zaferi'nin 101. Yıl Dönümü
Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda tören yapıldı.
Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda tören yapıldı.
Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı okundu ve Türk bayrağı göndere çekildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesini vererek yazdığı "Çanakkale destanı"nın müstesna bir sayfasının, Anafartalar Zaferi'nin 101. yıl dönümünün kutlandığını söyledi.
Ünlü, 10 Ağustos 1915 sabahının ilk ışıklarıyla Çanakkale Savaşları'nın dönüm noktası olan son süngü savaşının başladığını hatırlattı.
Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerinin bu savaştaki başarılarına değinen Ünlü, şunları söyledi:
"Bir İngiliz resmi tarihçisi, Büyük Önder Atatürk'ün askeri dehasını ve Çanakkale Savaşlarına olan etkisini, 'Tarihte tek bir tümen komutanının üç ayrı olayda tatbik ettiği işlemlerin bir muharebenin gelişiminde böyle büyük bir etki yarattığı ve hatta tüm bir seferi ve milletin kaderini etkilediği çok nadirdir' sözüyle ifade etmiştir."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Osmanlı Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 18 kişilik bir heyetin Anafartalar Zaferi'nden sonra Çanakkale cephesini ziyaret ettiklerini söyledi. Bu ziyarette amacın milletin minnettarlığını Çanakkale kahramanlarına tebliğ etmek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 16 Kasım 1916'da, ziyarete ilişkin Kütahya Mebusu Abdullah Azmi Bey'in Mecliste söz alarak konuşma yaptığını anlattı.
Abdullah Azmi Bey'in cephede gördüklerini ve yaşadıklarını diğer mebuslara aktardığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bu 18 kişilik heyetin başında olan Kütahya Mebusu Abdullah Azmi Efendi, Osmanlı Meclisine böyle bir konuşma yapar. Cephede gezer, buradaki çalışmaları ve yapılanları görür, Mustafa Kemal'in dehasını görür, çalışkanlığını görür. Olaylara ne kadar vakıf olduğunu öğrenir. Savaş bitmeden bu savaşın kazanılacağını Osmanlı Meclisine anlatır. Çok şehidimiz var biliyoruz. Onlara şükran borçluyuz. 'Allah rahmet eylesin' diyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu güzel ülkede onların onurunu korumak ve Cumhuriyetimizi görkemli bir demokrasiyle taçlandırma hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum."
Çanakkale Valisi Hamza Erkal da yüz binlerce şehidin kanının döküldüğü bu toprakların vatan sözcüğünün eş anlamlısı olduğunu belirtti.
Özveri ve kardeşlik kelimelerinin tam karşılığının Çanakkale olduğuna işaret eden Erkal, şu değerlendirmede bulundu:
"Herkes bilir ki, bu topraklarda yürütülen mücadele, birlik ve dirliğin manasıdır. Çanakkale ve özellikle Anafartalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün yıldız olduğu mekandır. 101 yıl önce var olma kaygısı kelimenin tek anlamıyla kaderimiz iken. Bu yurttan bizleri silmek için her yolu deneyen itilaf devletleri bütün güçlerini birleştirip saldırıya geçmişken varı yoğu ne varsa hepsini ortaya koyan Anadolu, bütün dünyaya var olacağını ispat edecek ya da yok olup gidecekti. Neredeyse her haneden en az bir kişi vatanı kurtarmak için Çanakkale'ye sel gibi akmaya başladı. Çünkü gelinen bu noktada millet için Çanakkale demek üzerene iman ettiği, yemin ettiği ahdettiği ne kadar kutsalı varsa o demekti."
Millet için Çanakkale'nin sıradan bir toprak parçası olmadığını vurgulayan Erkal, "Uğrunda seve seve can verdiği, onu sevmeyi iman kabul ettiği vatandı. Çanakkale bu milletin namusu ve hiçbir zaman çiğnetmeyeceği onuruydu. Çanakkale yeryüzünün bütün mazlum coğrafyalarının, insanlığın emanetini üzerine almış bir ümmetin dünya düşse de asla düşmemesi gereken son kalesiydi." sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosunca Anafartalar Muharebesi canlandırıldı.
Törende, Çanakkale Valisi Erkal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Anafartalar Zaferi anı defterini imzaladı.
Ellerinde Türk bayrakları bulunan bir grup asker ile vatandaşlar, 10. Yıl Marşı'nı söyledi.
Törene, CHP Çanakkale milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Gelibolu 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Akgül, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ, ilçe kaymakamları, bazı belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Anafartalar Zaferi
Çanakkale Savaşları'nda, müttefik birlikler hem Seddülbahir hem de Arıburnu'nda başarılı olamayınca Çanakkale Boğazı'nı geriden sararak ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Bu arada General Hamilton, Türk ordusunun gerilerine ilerleyerek çember içine alıp yok etmek için Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasındaki Suvla sahillerine çıkarak Anafartalar'da üçüncü bir cephe açmaya karar verdi.
Hedefleri, Conkbayırı ve Kocaçimentepe'yi ele geçirmek ve buradan ilerleyerek Çanakkale Boğazı'na inip bölgeye hakim olmaktı. Bu amaçla 9. İngiliz Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915 gecesi bölgeye çıkarıldı.
Kurmay Albay Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915'te saat 21.45'te Anafartalar Grup Komutanlığına atandı ve 9 Ağustos sabahı 12. Tümene, 9. İngiliz Kolordusuna, 7. Tümene de Anzak Kolordusu'na saldırma emrini verdi. Onun emriyle başlatılan süngü hücumunda düşman siperlerinde bastırıldı ve ağır kayıplar verdirilerek, geri püskürtüldü.
Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal öncülüğündeki Türk askerleri, 9-10 Ağustos 1915'te Anafartalar'da önemli bir zafer kazandı.