Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Anadolu'nun Güneşi Dünyayı Aydınlattı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Anadolu Güneş Takımı", kendileri imal ettikleri "Sunatolia 2" adlı güneş arabalarıyla katıldıkları "Sasol Solar Challenge" yarışlarında dünya ikincisi oldu.

Anadolu Güneş Takımı, geçen ay Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenen Sasol Solar Challenge güneş arabaları yarışını ikinci sırada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 13 kişilik ekip, 8 günlük zorlu yarışın ardından en çok kilometre yapan ikinci takım olarak ödülün sahibi oldu. Takım böylece bu yarışa katılan ilk Türk takımı olma unvanını da elde etti.

Güney Afrika’nın Pretoria şehrinden başlayarak 8 gün sonunda Cape Town’da son bulan yarış boyunca takımlar, her günün sonunda rota üzerinde bulunan şehirlerlerdeki kontrol noktalarına ulaşmayı hedeflediler. Şiddetli yağmur ve yer yer sert kum fırtınaları altında gerçekleşen yarışlarda takım, güneş enerjisiyle çalışan araçlarıyla 2 bin 733 kilometre yol katetti.

Yarışla alakalı bilgi veren Sunatolia 2 aracının pilotu ve aynı zamanda Anadolu Güneş Takımı’nın kaptanı Mehmet Kerim Peker, FIA gözetiminde düzenlenen bir yarışta başarı elde etmenin sevindirici olduğunu söyledi.

Yarışmanın kendileri için çok önemli olduğundan bahseden Peker, “Zorlu hava ve yol şartlarına rağmen yarışmayı 2 bin 733 kilometre ile 2’nci sırada bitirdik. Yarışma, Kuzey’de Pretoria şehrinden başlayarak en altta Güney’de Cape Town şehrinde son buldu. Yarışma esnasında kar hariç bütün hava şartlarıyla karşılaştık. Hatta ilk gün bir kum fırtınasının içinden geçmek zorunda kalmıştık. Bu bakımıyla bizim için epey zorlayıcıydı. Ama yarışmadan alnımızın akıyla çıkmayı başardık.

Ayrıca yarışma, FIA gözetiminde yapıldı. Bu yönüyle güneş arabaları için dünyada tek yarışmaydı. Bizim için FIA tarafından düzenlenen bir yarışmaya katılmak ve burada başarı elde etmek çok önemliydi. Bunu da başarabildiğimiz için çok mutluyuz” dedi.

Peker, bundan sonraki hedeflerini anlatarak, “Bundan sonraki hedeflerimiz Avustralya’da düzenlenen bir yarış var. 2015’teki o yarışmaya katılmayı ve orada başarımızı daha da yukarıya çıkartmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

PATLAYAN LASTİK BİLE DERECE ALMALARINA ENGEL OLMADI

Anadolu Güneş Takımı mekanik ekip üyesi Uğur Kotanak, yarış sırasında karşılaştıkları olumsuz durumları aktararak, “Aslında yarış sürecine bakılırsa en az sorun yaşayan takım bizdik. Çünkü genel itibariyle sadece bir tekerimiz patladı. O da yolda bulunan kedi gözlerinin fazla aşındırması sebebiyle.

Onu da değiştirmemiz bir dakikadan kısa bir süre aldı. Neredeyse hiç zaman kaybetmeden yola devam edebildik. Genel itibariyle lisans düzeyinde eğitim gören 13 öğrencinin ortaya koyduğu ve tamamıyla özel üretim bir araba olduğu için her an her duruma hazırlıklı olmak gerekiyor.

Ama siz yeterince iyi bir üretim yaptıktan sonra, yeterince test ettikten sonra arabanıza daha çok güvenebiliyorsunuz. Bizim de en büyük avantajımız buydu ve çok fazla test etme şansı bulduk. Bu sayede de neredeyse hiçbir problem yaşamadan yarışı bitirdik” şeklinde konuştu.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Dölekçekiç, Güneş Arabası Projesi’nin Anadolu Üniversitesi Proje Birimi tarafından desteklenen bir proje olduğuna dikkat çekti.

“2007 yılında lisans öğrencilerinin başvurusuyla TÜBİTAK’ta yapılan güneş enerjili araç yarışlarına katılmak istemeleriyle başlatılmış bir projedir” diyen Dölekçekiç, “Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’nda başlatılan bu projeyle şuana kadar 4 araç yapılmıştır. Güney Afrika’da ikinci olduğumuz aracımız en son ürettiğimiz araçtır. Bu arada TÜBİTAK tarafından yurt içinde düzenlenen yarışlarda, 2009, 2011 ve 2012 yıllarında ikincilik ödülleri kazandık. Bu anlamda da takımımız oldukça başarılı olan bir takımdır” ifadelerini kullandı.

“GÜNEŞ ARABASI PROJESİ’NDE YER ALAN ÖĞRENCİLERİN HAYATLARI DEĞİŞTİ”

Dölekçekiç, Güneş Arabası’nın projede yer alan öğrencilerin hayatlarında büyük değişikliklere sebep olduğunu da kaydederek, şöyle devam etti:

“Güneş Arabası Projesi’nin lisans öğrencileri tarafından yapılıyor ve Anadolu Üniversitesi tarafından destekleniyor olması proje içerisinde yer alan öğrencilerin hayatlarında büyük değişiklikler olmasına sebep olmuştur. Çünkü burada derslerde görmüş oldukları teorik bilgileri bir araç üzerinde pekiştirme, çalışabilme şansı yakalamışlardır.

Bu arada öğrencilerimiz farklı bölümlerden geliyorlar. Mühendislik Fakültesi içerisinde Malzeme Bilimi Mühendisliği Bölümü’nden tutun da Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliğine kadar uzanan farklı bölümlerden öğrenci katılımıyla oluşturulmuş bir projedir. Ayrıca 2007 yılından bu yana devam eden projede çalışıp yapmış olduğu çalışmaları içine sindirmiş olan arkadaşlarımız, güzel yerlerde güzel görevlerin başında çalışmaktadırlar.”

KADİR ÇETİN

Anadolu'nun Güneşi Dünyayı Aydınlattı
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title