Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Ödül Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, "Enflasyonu düşüremediğimiz süre içinde maalesef yüksek faizden kurtulmamızın mümkün olmayacağı ve bunun en büyük sorunumuz olacağı net." dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, "Enflasyonu düşüremediğimiz süre içinde maalesef yüksek faizden kurtulmamızın mümkün olmayacağı ve bunun en büyük sorunumuz olacağı net." dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Ekonomist Dergisi iş birliğinde 14'üncüsü düzenlenen Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması'nın ödül töreni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de katılımıyla gerçekleştirildi.

Erol Bilecik, törende yaptığı konuşmada, geçen sene küresel ticaret hacminin yüzde 5,2 ile 2011 yılından bu yana en büyük artışı yaşadığını, Türkiye'nin toplam ticaretinde de bir büyüme görüldüğünü söyledi.

Bu yüksek büyümenin altında birçok faktör bulunduğunu aktaran Bilecik, en önemli nedenlerden birinin küresel ekonomideki hızlanma olduğunu belirtti. Söz konusu hızlanmanın riskli bazı yanlarının da olduğuna dikkati çeken Bilecik, küresel faizlerin giderek yükseldiğini ve sıcak paranın kendine daha yüksek getiriyi aramaya başladığını bildirdi.

Türkiye'de son dönemde özellikle yatırım ortamını iyileştirmek için önemli adımlar atıldığını anlatan Bilecik, şunları kaydetti:

"İş yapma kolaylığı endekslerinde Türkiye'nin yerini yükseltecek düzenlemeleri, katma değer vergisinde son açıklanan reformu son derece memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca Ar-Ge teşvikleri ve fikri mülkiyet haklarında iyileştirici düzenlemelerden de memnuniyet duyuyoruz. Ancak hem yapısal reform anlamında yapmamız gereken önemli ve temel işler hala önümüzde duruyor hem de yatırım ortamını en fazla etkileyen, makro ekonomik istikrarın bir bacağı da maalesef eksik. O da enflasyon. Kamu borcunu azaltma ve bütçe açığını kontrol altında tutma noktasında oldukça başarılı bir çalışma içerisindeyken, enflasyonu düşürme noktasında maalesef yeteri kadar başarılı olamadık. Enflasyonu düşüremediğimiz süre içinde de maalesef yüksek faizden kurtulmamızın mümkün olmayacağı ve bunun en büyük sorunumuz olacağı da net."

"Bu ülkenin geleceğine fazlasıyla inanıyor ve güveniyoruz"

TÜSİAD Başkanı Bilecik, küresel ekonominin, özellikle de Avrupa ekonomisinin hızlandığı bu dönemin çok önemli ve kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Bilecik, 4. Sanayi Devrimi'nin başarılı olması durumunda yüzde 5 ila 15 verimlilik artışı olacağını, bunun da Türkiye ekonomisine yıllık ekstra yüzde 1'lik bir büyüme ekleyeceğini belirterek, "Bu işin özeti; ne kadar teknoloji, o kadar kalkınma." değerlendirmesini yaptı.

Şirketlerin yönetişim yetkinliklerini geliştirmesi ve sanayide dijital dönüşüm yatırımlarını stratejik hedeflere göre öncelemesi gerektiğini vurgulayan Bilecik, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılmasından eğitim reformuna kadar çok geniş bir yelpazede doğru strateji ve kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesini önemsediklerini aktardı.

Erol Bilecik, "Tarihin çok kritik bir noktasındayız. Bugün bize düşen sorumluluk, yeniliklerin ve gelişimlerin öncülüğünü fazlasıyla üstlenmektir. Bugüne kadar tarihe yeni hikayeler kazandırmasıyla ünlü olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyanın, Türkiye'nin yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğu çok açık. Bu başarı hikayesini her zaman olduğu gibi bugün de Anadolu insanının yazacağına inanıyorum. Her zaman olduğu gibi bugün de bu ülkenin geleceğine fazlasıyla inanıyor ve güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

"Anadolu şirketleri yadsınamayacak bir önem taşıyor"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise 14 yıldır Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması'na destek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Anadolu şirketlerinin Türkiye'nin ekonomik büyümesinde yadsınamayacak bir önem taşıdığını vurgulayan Leblebici, bu şirketlerin başarılarıyla gurur duyduklarını ve gittikleri her yerde onların iyi öykülerini anlattıklarını söyledi.

Leblebici, "Bu ülkenin bir vatandaşı olarak size teşekkür ediyorum. İnşallah bu gururu hep beraber devam ettiririz." diye konuştu.

Bu başarı öyküleri devam edebilsin diye TEB olarak ulusal ve uluslararası alanda rekabet eden tüm Anadolu şirketlerinin her zaman yanlarında olduklarını kaydeden Leblebici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Banka olarak girişimci ruhu güçlendirecek her türlü adımda var olduğumuz gibi Anadolu şirketlerimizin de bu yaklaşımlarını güçlü tutacak, onları motive edecek çalışmalarımıza odaklanıyoruz. Sunduğumuz finansal desteğimizin yanı sıra hayata geçirdiğimiz hizmetlerimizle de rekabette ihtiyaçları olan desteği bütünsel olarak sağlamaya özen gösteriyoruz. Sadece ülke sınırlarımız içinde değil, gittikleri her ülkede, stratejik ortağımız BNP Paribas'ın yaygın global ağı üzerinden onlara büyük destek sağlıyoruz. Dış ticaret yapan veya potansiyeli olan KOBİ ve kurumsal firmalara 'www.tebledisticaret.com' üzerinden en kapsamlı bilgiye ulaşma imkanı sunuyor, Dış Ticaret Gelişim Programı ile de bu bilgiyi nasıl kullanmaları gerektiği konusunda uzman ve eğitim desteği veriyoruz."

Ümit Leblebici, 10 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi'nde danışmanlık verdikleri girişimcilerin geleceğin "Anadolu 500" listesinde olacağına canı gönülden inandıklarını dile getirdi.

Son birkaç yıldır KOBİ'leri rekabette öne çıkarma ve onların büyümesine destek olma amacıyla sundukları hizmetleri, Endüstri 4.0 sürecinde KOBİ'lerin teknolojik dönüşümüne de rehberlik edecek formata dönüştürmenin alt yapısını hazırladıklarını anlatan Leblebici, KOBİ'lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve Endüstri 4.0 kavramına adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla "TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları" düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu'nun en büyük şirketi Tosçelik

Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması ödül töreninde, "En Büyük 5 Şirket", "Karını En Çok Artıran 5 Şirket", "Cirosunu En Çok Artıran 5 Şirket", "İhracatını En Çok Artıran 5 Şirket", "İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirket", "İhracatı En Yüksek 5 Şirket", "İstihdamı En Yüksek 5 Şirket", "Vergi Öncesi Karı En Yüksek 5 Şirket" ve "Anadolu 500'e En Fazla Şirket Gönderen Gruplar" olmak üzere 9 kategoride toplam 43 şirket ödülle buluştu.

Araştırma sonuçlarına göre, Anadolu'nun en büyük 5 şirketi; Tosçelik, Tiryaki Agro Gıda Sanayi, ETİ Gıda, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Konya Şeker Sanayi olarak sıralandı.

Birinci ve ikinci şirketin yöneticileri ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün elinden aldı.

Araştırmada, "Karını En Çok Artıran Şirket" PMS Metal Profil, "Cirosunu En Çok Artıran Şirket" Köfteci Yusuf Hazır Yemek, "İstihdamını En Çok Artıran Şirket" Sanko İş ve Tarım Makineleri, "İhracatını En Çok Artıran Şirket" Pamukkale Kablo, "İhracatı En Yüksek Şirket" Tiryaki Agro Gıda Sanayi, "İstihdamı En Yüksek Şirket" Sanko Tekstil İşletmeleri Sanayi, "Vergi Öncesi Karı En Yüksek Şirket" ise Bereket Enerji oldu.

"Anadolu 500'e En Fazla Şirket Gönderen Gruplar" kategorisinde ise Sanko Holding, Boydak Holding ve Erdemoğlu Holding ödül almaya hak kazandı.

Kaynak: AA / Güncel
title