Anadolu'nun Buzlu Yollarını Çankırı'nın Kaya Tuzu Açıyor
Çankırı'da Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, fabrikada işlenerek buzlanmayla mücadele çalışması yürüten belediyelere gönderiliyor Tuz fabrikası müdürü Akgüç: "Bu yıl içinde 10 bin tonun üzerinde yol tuzu satışı yaptık"
FERHAT BARULAY - Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, fabrikada işlenerek buzlanmayla mücadele çalışması yürüten belediyelere gönderiliyor.
Gıdadan sağlık sektörüne ve sanayinin bazı alanlarına kadar geniş kullanım alanı bulunan kaya tuzu, önemli rezerve sahip Çankırı'daki fabrikada işlenerek buzlanmayla mücadelede önemli katkı sağlıyor.
Kentte yılda 200 bin ton üretim kapasitesine sahip fabrikada yerin 150 metre altından çıkarılan kaya tuzu, işlenerek kış aylarına hazırlık yapan Anadolu'nun farklı kentlerindeki belediyelerin yanı sıra ilgili kurumlara satılıyor.
Tuz fabrikası müdürü Hasan Akgüç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında buzlanmayla mücadelede kullanılan yol tuzu konusunda yoğun talep olduğunu söyledi.
Üretim kapasitelerini artırdıklarını anlatan Akgüç, "Bu yıl içinde 10 bin tonun üzerinde yol tuzu satışı yaptık. İhtiyaca cevap verebilmek için yoğun çalışıyoruz. Günlük ortalama hem rafine hem de karla mücadele için bin 500 ton tuz üretiyoruz. Bunun yaklaşık 600 tonunu yol tuzu olarak stokluyoruz. Kar yağışının artmasına bağlı talep de yükseliyor" diye konuştu.
Akgüç, Türkiye'nin en kaliteli kaya tuzunu çıkardıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Aldığımız sorumluluğun bilincindeyiz. Geçen yıl kış şartlarının çok zorlu geçmesi sebebiyle çeşitli illere tuz yetiştirmek için gece gündüz aralıksız çalıştık. Bize yönelen talepleri karşılayabilmek için kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Geçen yıl Almanya ve Hollanda gibi ülkeler de yol tuzu talebinde bulundu. Genelde belediyelerden sipariş alıyoruz. Kastamonu, Bartın ve Sinop gibi Anadolu'nun birçok iline ürünlerimizi satıyoruz. Kaya tuzu, göl tuzuna göre daha yavaş eridiğinden buz çözücü özelliği daha uzun süre etkili oluyor." - Çankırı