Anadolu Kadın Hareketi: Kadınlar Polisle Değil Eğitimle Korunabilir
Türkiye genelinde 11 binden fazla kadına polis koruması verildiğini söyleyen Anadolu Kadın Hareketi Lideri Birsen Temir, "Kadınları şiddetten ve ölümden polisle değil, eğitim ve istihdamla koruyabiliriz" dedi.
Türkiye genelinde 11 binden fazla kadına polis koruması verildiğini söyleyen Anadolu Kadın Hareketi Lideri Birsen Temir, "Kadınları şiddetten ve ölümden polisle değil, eğitim ve istihdamla koruyabiliriz" dedi.
Anadolu Kadın Hareketi Lideri Temir, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınlara yönelik psikolojik ve fiziksel şiddetin giderek arttığını, alınan tedbirlerin ise bunun önüne geçmede yeterli olamadığını vurguladı. Türkiye genelinde şiddete uğradığı gerekçesiyle polis korumasına alınan kadın sayısının 11 bin 478'e çıktığını, binlerce kadının da koruma talebiyle sırada beklediğini söyleyen Temir, "Baskılar yüzünden polise gidemeyen, hukuki yollara başvuramayan kadın sayısı da olağanüstü boyuttadır. Ancak şiddete uğrayan her kadını polis korumasına almamız, kadın cinayetlerini korumayla önlememiz mümkün değildir. Şiddetin, kadınların kaderi olmaması için başka tedbirler alınmalıdır" diye konuştu.
-EĞİTİMSİZLİK, GÖÇ VE YOKSULLUK-
Yasal tedbirlerin şiddetin ve cinayetlerin engellenmesi için hiçbir zaman yeterli olamayacağını ifade eden Temir, şunları kaydetti:
"Yasalarla şiddeti bir yere kadar önleyebilirsiniz. Yasal tedbirler, geçici tedbirlerdir. Kalıcı önlem için eğitim ve istihdama büyük önem verilmelidir. Kadına yönelik şiddetin temelinde büyük oranda eğitimsizlik, göç, yoksulluk ve işsizlik yattığının göz ardı edilmemesi gerekir. Türkiye genelinde kadınların yaklaşık yarısının şiddete maruz kaldığı gerçeğinden hareket ederek yalnızca kadınların değil, erkeklerin eğitimine de çok önem verilmelidir. Ülkemizde okuma-yazma bilmeyen kadın sayısı hala çok yüksektir. İlkokul çağında olduğu halde okula gitmeyen yüz binlerce çocuk vardır. Özellikle kız çocuklarının eğitiminin önündeki engellerin kaldırılması, eğitimli bireylerin artışıyla birlikte istihdam artışı, şiddetin önüne geçecektir. İşsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde hem erkek, hem de kadın istihdamının arttırılması en önemli meselelerden biri olarak değerlendirilmelidir. İstihdam artışı göçü ve yoksulluğu, dolayısıyla şiddete eğilimi azaltacak en önemli faktörlerden biridir. Özellikle şiddetin en fazla yaşandığı bölgelerde yetişkin erkeklerin, kadınlara en temel haklarının iade edilmesi konusunda, kadınların da kendi hak ve yetkileri konusunda eğitilmesi, bilgilendirilmesi de göz ardı edilmemelidir." - Ankara