Haberler

Anadolu da 3 Bin 700 Yıl Önce de Bal Vardı

Anadolu da 3 Bin 700 Yıl Önce de Bal Vardı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz "Günümüzden 3700 şıy önce, Hititler döneminde Anadolu'da arıcılık yapılıyordu."

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz "Günümüzden 3700 şıy önce, Hititler döneminde Anadolu'da arıcılık yapılıyordu. Türkiye, Çin'den sonra dünyanın 2. büyük bal üreticisi konumundadır" dedi.

Erciyes Üniversitesi Seyrani Zirat Fakültesi öncülüğünde düzenlenen "Uluslararası 1. Bal ve Balarısı Ürünleri Kongresi" ne katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, DHA'ya yaptığı açıklamada, Anadolu'da bal üretiminin 3 bin 700 yıl önce de yapıldığını, Türkiye'nin Çinden sonra dünyada bal üretiminde 2. ülke olduğunu belirterek şunları söyledi

"Günümüzden 3700 yıl önce Anadolu'da arı ve bal var. Hitit kanunlarında, yazılı tabletlerde arıcılıkla ilgili kayıtlar var. Bu belgeler bize Anadolu'da 3700 yıl önce bal üretimi ve aracılık yapıldığını göstermektedir. Türkiye Çin'den sonra dünyanın 2. büyük bal üreticisidir. Ülkemizde 56 bin profesyonel arıcı, 5.9 milyon arı kovanı bulunmaktadır. Yılda 83 bin ton bal üretimi yapılmaktadır. Bal veren bitkilerin yüzde 72'sinin ana vatanı, arı ırklarının yüzde 22'sinin gen merkezi de Anadolu'dur.Ülke insanı bal üretimi ve tüketimine alışkındır."

Zirat Yüksek Mühendisi Bahri Yılmaz, son günlerde televizyonlarda artan bal reklamlarıyla ilgili olarak da "Balın reklamının yapılması normal. Balın herkes tarafından tüketilmesini bizde istiyoruz. Bal denetimi tamamen gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından yapılıyor.Bizden bu konuda yardım istenirse 56 bin kişiyle destek oluruz. Bal ile ilgili şikayetler alo 174 telefon hattına yapılabilir. Ancak, glikozun bal diye satılmasının önüne geçilmesi lazım.

ADAM BAL DİYE GLİKOZU SATIYOR ANCAK YAPTIRIMI YOK

Sektörün en önemli sorunlarının başında sahte bal üreticileriyle mücadele geldiğini vurgulayan Yılmaz, bu manada devletin ciddi yaptırımlar getirmesi gerektiğini ifade etti. Adam bal diye glikozu satıyor ancak yaptırımı yok diyen Bahri Yılmaz, Almanya, İsviçre ve Avusturya'da standartlar dışında üretim yapanlar meslekten men ediliyor. Aynı şekilde sahteciye de bu söyleniyor. Türkiye'de de böyle olmalı. dedi.

Türkiye'de bal tüketiminin Avrupa Birliği ortalamasının üstünde olduğunu belirten Bahri Yılmaz, ülkemizde kişi başı yılda 1 kilo 100 gram bal tüketildiğini söyledi. AB ortalamasının ise bu miktarın altında kaldığını ifade eden Yılmaz, Bal tüketimi açısında Türkiye iyi noktalarda. Yine de üretimi arttırarak tüketim ortalamasını 1,5 kiloya çıkartmak için çalışıyoruz. Çünkü bal yiyen insanın hem beyin gelişimi hem sabah enerjisi üst düzeyde oluyor. Baldan aldığı oksidanlar insanı dirençli yapıyor. Bilim adamları balın hastalıklara ve kansere karşı insanı koruduğunu söylüyor şeklinde konuştu.

İNTERNETTEN BAL ALMAK GÜVENLİ DEĞİL

Bal Paketleyicileri, İhracatcıları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsfendiyar Üzümcü İnternetten bal almanın her zaman güvenli olmayacağını, görerek, bal almanın daha doğru olacağını ifade ederek "İnternernetten bal almak güvenli olmayabilir. Marketlerdeki ballar daha güvenli. Bal üzerindeki etiketleri okuyup bilgi sahibi olabilirsiniz. Raflardaki ürünler daha kolay kontrol edilebilir. İnternet satışları gereği gibi denetlenemiyor.Tüketiciler raflardaki balları tercih etsin. Türkiye'de bal normal fiyatlarla satılıyor. Ailelere tavsiyemiz herkes hergün bir kaşık bal yesin" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close