Haberler

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu İftarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun geleneksel iftar programının 5'incisi gerçekleştirildi.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu'nun geleneksel iftar programının 5'incisi gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim ve lokma duasının yapılmasıyla başlayan iftarda konuşan Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, bu yılki iftar programının "Farklılığımız Zenginliğimizdir" temasıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Hortoğlu, bu temayı seçerken birlik, beraberlik, sevgi, kardeşlik ve ortak yaşam değerlerine vurgu yapmak istediklerini belirterek, "Artık farklılıklarımızı bir sorun olarak görmekten vazgeçip, bunu bir zenginlik kaynağı olarak yaşamaya ve kabullenmeye başlamalıyız. 20. yüzyılda ülkeleri yönetenler, devletleri bir ve bütün tutmak için, milletleri bir arada tutmak için belki tek tipleştirmeyi, tek tip bir inanç etrafında tutmayı istemiş olabilirler. Ama bugün 21. yüzyılda bu değerler değişmek zorunda. Farklılıklarımızı gidermek yerine kabullenmek gerektiğini görüyoruz" diye konuştu.

Cengiz Hortoğlu, Türkiye'yi bir arada tutacak değerlerin adalet, insanca yaşanabilecek bir gelir seviyesi ve eksiksiz işleyen bir demokrasi olduğunu anlattı.

Alevi vatandaşlar için demokrasinin önemine değinen Hortoğlu, "Bizim için demokrasi nefestir. Demokrasinin ortadan kalkması nefessiz kalmamız demektir. Yaşamla eşdeğer gördüğümüz demokrasi için ne bedel ödemek gerekiyorsa ödemeyi, cumhuriyetimizi korumak için daima seferber olacağımızı, bunun için fedakarlık yapmaya hazır olduğumuzu tekrar etmek istiyorum" dedi.

Hortoğlu, vesayetin her türlüsüne karşı olduklarını dile getirerek, "Yasama, yürütme, yargı güçlerinin dengeli bir şekilde dağıldığı, eşit ve adil şartlarda yapılmış, bir ırgatla bir ağanın, bir ümmiyle bir alimin, bir işçiyle bir işverenin eşit oylarının sandıkta toplanıp ve bu sandıktan çıkacak ortak akıl ve ortak iradenin yansıdığı bir parlamentodan ortaya çıkacak yönetim biçimini istiyoruz. Evrensel hukuk, evrensel demokrasinin Türkiye'de tam ve eksiksiz olarak uygulanmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Alevi-Sünni ortak hareket edebiliriz"

Ülkede yaşayan herkesin kendi sorunlarını kendisinin çözmeye çalıştığını söyleyen Hortoğlu, şöyle devam etti:

"Aslında öyle yapmasaydık. Hepimiz birbirimizin derdiyle dertlenseydik. 'Ben kendi türkümü değil kardeşimin türküsünü söylüyorum' deseydik. Ehli-Sünnet kardeşlerimiz, 'Aleviler, cemevinde Allah diyor, Hz. Muhammed'e salavat getiriyor. Allah'a yaklaşmak adına yapılan amellerin bütünü ibadet ve bunların yapıldığı yer de ibadethanedir' diyerek bizim yıllardır yürüttüğümüz cemevi mücadelemize destek olsalardı. Biz de 28 Şubat gibi günlerde başörtülü kızların üniversite okuma taleplerine karşı çıkıldığında o kızlarla beraber olabilseydik. Yani acılarımızda bir, dertlerimizde bir olabilseydik inanın bugünkü demokratik hak ve özgürlükler seviyemizin çok üzerinde olabilirdik."

Hortoğlu, "Hala bunu yapabiliriz, bir ve beraber olabiliriz. Demokratik hak ve özgürlüklerde bu ülkenin daha iyiye gitme konusunda Alevi-Sünni ortak hareket edebiliriz. Bunu yaptığımız zaman, bu ülke daha yaşanabilir bir hale gelecek" ifadelerini kullandı.

İftara çok sayıda Alevi dedesinin yanı sıra akademisyenler, iş adamları ve sanatçılar katıldı. İftar yemeğinden sonra Türk halk müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş ve Erol Parlak konser verdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close