Anadolu Ajansı 94 Yaşında
İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezer: "AA, güvenilir habercilikte bir dünya markası" "Zaman zaman eleştirilere maruz kalsa da AA, ilkelerinden sapmadığı, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışını benimsediği için güçlü Türkiye'nin güçlü haber ajansı" Bahçeşehir Üniversitesi İletişim.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer, Anadolu Ajansının (AA) güvenilir habercilikte bir dünya markası olduğunu belirterek, "Zaman zaman eleştirilere maruz kalsa da AA, ilkelerinden sapmadığı, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışını benimsediği için güçlü Türkiye'nin güçlü haber ajansı" ifadesini kullandı.
Sezer, AA'nın 94. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, TBMM açılmadan 17 gün önce, 6 Nisan 1920'de kurulan AA'nın, meclisin çıkardığı ilk yasaları da duyurduğunu anımsattı.
AA'nın, milli mücadeleye, Kurtuluş Savaşı'na, Cumhuriyet devrimine tanıklık eden tek ajans olduğunu vurgulayan Sezer, AA'nın 1 Mart 1925'te Türk Anonim Şirketi olduğunu ve Batı ülkelerinde bile örneği görülmeyen yapılanmaya kavuştuğunu belirtti.
Sezer, "Bu nedenle gerçekten de AA, Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip. Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı özellikleriyle tanınan bir ajans. AA, güvenilir habercilikte bir dünya markası. Kalite yönetim sistemi açısından da sorguladığımız zaman sürekli iyileştirmelerle etkinliği olan bir ajans" diye konuştu.
AA'nın sahip olduğu bir takım yayın ilkeleri ve sürdürdüğü politikayı da göz önünde bulundurmak gerektiğini vurgulayan Sezer, "Çünkü hiç bir şekilde sansasyonel içerik ve görüntüye yer vermeyen, dolaylı ya da doğrudan terör örgütlerinin propagandasını yapmayan, kamuoyunda psikolojik sarsıntıya yol açacak türden çekimleri yayınlamayan, nitelikli, ayrımcılığı teşvik etmeyen ulusal bir yayın kuruluşu" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nilüfer Sezer, AA'nın bir başka özelliğinin de 100. yıl vizyonu çerçevesinde gerçekleştirmek istediği plan ve projeler ile yeni medya konsepti olduğuna dikkati çekerek, "Günümüz iletişim koşullarında artık medyadan değil, yeni medyadan söz ediyoruz. Bu anlamda da AA'nın yeni medyaya adapte olma gereksinimi ve isteği bence çok yerinde. Bu açıdan da önemli bir atılım olarak düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
AA'nın Türkiye için en büyük öneminin, ilk ve tek ulusal ajans olmasının yanı sıra "hep söyleyecek sözünün bulunması" olduğunu dile getiren Sezer, AA'nın haberlerinin devlette arşiv olarak bulunduğunu, mahkemelerde de delil değeri taşıdığını kaydetti.
İletişim Fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer, "Bir sözcük hatası yapılsa bile hemen düzeltmeye gidiliyor. Bunu yapabilen tek basın kuruluşu da AA. Zaman zaman eleştirilere maruz kalsa da AA, ilkelerinden sapmadığı, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışını benimsediği için güçlü Türkiye'nin güçlü haber ajansı" dedi.
Ali Saydam
Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve gazeteci Ali Saydam, AA'nın geçmişte uluslararası ajanslarla kıyaslandığında zayıf bir noktada olduğunu fakat son yıllarda "inanılmaz bir atak" yaptığını söyledi.
AA'nın dünyada ses getiren haberlere imza attığını anlatan Saydam, şunları kaydetti:
"AA'nın, inanılmaz bir muhabir ağı ile kendisine haber yollayan bir yapısı var. İnsanları çok doğru bir şekilde konumlandırarak bu haberleri oluşturuyor, bir araya getiriyor. Önemli konularda bayağı ciddi habercilik yapıyor. Tabii ki son dönemden bahsediyorum. Geçmişte hükümetin borazanı olarak suçlanmış, Pravda ile yarı resmi El Ahram gazetesi ile karşılaştırılan AA, artık hükümetin güdümünden çok devletin güdümünde diyebiliriz. Devlet ajansıdır zaten AA... Devlet Opera ve Balesi gibi Devlet Tiyatroları gibidir. Devletin kültüre yatırım yapması gibi devlet haberciliğe de yatırım yapar. Bu yatırımın sonucunda örnek ve önder bir oluşum ortaya çıkmasını sağlar. Bu nedenle de AA bir örnek teşkil edecek noktaya hızla yaklaşıyor, hem habercilik niteliğini geliştirerek hem de üye sayısını artırarak." - İstanbul