Haberler

Anadolu Ajansı 93. Yaşında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuğba Özgür Durmaz - Bir masa, bir sandalye, duvarda asılı üç harita, yerde 65 metrekarelik tek parça bir halı, pencerelerde yeşil renkli perdeler.

Tuğba Özgür Durmaz - Bir masa, bir sandalye, duvarda asılı üç harita, yerde 65 metrekarelik tek parça bir halı, pencerelerde yeşil renkli perdeler... Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişinin ardından 6 ay kaldığı ve Anadolu Ajansının kurulması dahil çok önemli kararlara imza attığı çalışma odasında işte bunlar yer alıyor.

Milli mücadele döneminde Genelkurmay Başkanlığı olarak da kullanılan Meteoroloji Genel Müdürlüğündeki çalışma odası, Atatürk'ün kullandığı bazı eşyalarla muhafaza ediliyor.

Heyet-i Temsiliye ve Halide Edip Adıvar'ın yönetiminde çalışmalara başlayan Anadolu Ajansına tahsis edilen odaların da bulunduğu binada, AA'nın haberlerinin ulaştırılması için Ankara Tren Garı'ndan telgraf hattı çekilerek oluşturulan telgraf odası da bugün santral odası olarak kullanılmayı sürdürüyor.

Atatürk'ün çalışma odasındaki tek parça olup büyüklüğü nedeniyle içe kıvrılan halı, çekmecelerin içinde mürekkep lekeleri görülen çalışma masası, oymalı ve tekerlekli sandalye ve perdelerle 3 haritanın orijinaline uygun muhafaza edilirken, sonradan odaya eklenen işlemeli odun sobası da içindeki küllerle göze çarpıyor.

O dönem Anadolu'daki işgal ve isyanların gösterildiği iki temsili harita da asıldığı duvarlarda, Atatürk'ün Ankara'daki çeşitli ziyaretleri ve temaslarını gösteren bazı fotoğraflar da sergileniyor.

-Küçük odadan büyük karalara-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü basın biriminde görevli Fatih Dağlı, AA muhabirine odayla ilgili bilgi vererek, "TBMM'nin açılması, AA'nın kurulması, Misak-ı Milli'nin belirlenmesi ve isyanların bastırılması gibi tarihe ışık tutan büyük olayların kararı burada alındı" dedi

Binanın Ziraat Mektebi olarak 1908 yılında hizmete açıldığını ve savaşa katılan öğrencilerin ardından boş kalan binanın Atatürk'e tahsis edildiğini söyleyen Dağlı, Atatürk'ün kabul, çalışma ve dinlenme odalarının yanı sıra İsmet İnönü, Halide Edip ve Adnan Adıvar gibi o dönemin etkili isimlerinin de bir süre burada ikamet ettiğini anlattı.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close