Anadolu Adalet Sarayı İnşaatına Açılan Dava
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Adalet Sarayı inşaatında eksiklikler bulunduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 7 kişinin "edimin ifasına fesat karıştırma" suçunu işledikleri gerekçesiyle, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Adalet Sarayı'nın inşaatında eksiklikler bulunduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 7 kişinin "edimin ifasına fesat karıştırma" suçunu işledikleri gerekçesiyle, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
Anadolu Adalet Sarayı 18. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Mehmet Emin Birpınar, Eray Angı, Burhanettin Haldun Erdoğan, Haluk Kemal Can, Emrah Tolu ve Reşat Hamutcu katıldı. Tutuksuz sanık Muharrem İlkar ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada savunma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, olay sırasında İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak görev yaptığını belirterek, adliye binasının kontrollerini sağlamak amacıyla inşaat mühendislerinden oluşan kurulu oluşturduğunu anlattı.
Kurulun sürekli yapılan işlerin uygunluğunu denetlediğini kaydeden Birpınar, "Ayrıca inşaatın teslimi açısından, geçici ve kesin kabul komisyonları oluşturulmuştu. Ben gerek kontrollerde gerekse kabul komisyonlarında görev almadım. İl müdürü olarak, tutulan raporların idari silsile gereği işleminin tamamlanması adına olur verdim. Bir suç varsa, suça iştirakim yoktur. Beraatimi istiyorum" dedi.
Birpınar'ın avukatı Emine Canbolat da müvekkili açısından atılı suçun unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
Mimar Burhanettin Erdoğan da açılan bir yarışmayı kazanarak inşaatın mimari projesini yaptığını ve inşaatın kullanım taleplerinin Adalet Bakanlığınca hazırlandığını, bunlara ilişkin müdahalesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Rolünün, inşaatın, çizdiği mimari projeye uygun yapılıp yapılmadığını denetlemek olduğunu kaydeden Erdoğan, suçsuz olduğunu söyleyerek, beraatini talep etti.
Mimar Eray Angı ise söz konusu dönemde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde müdür yardımcısı olarak görev yaptığını dile getirerek, "İnşaatla ilgili görev almam, inşaatın geçici kabulünün yapılıp eksik işlerin tamamlanması sürecinde olmuştur. Tespit edilen eksiklikler, bu aşamada proje ve şartnamesine uygun şekilde tamamlanmıştır. Edimin ifasının gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespiti ile yükümlü kişi değilim. Suçsuzum" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde makine mühendisi olan Haluk Kemal Can da bahse konu inşaatın tesisatlarının proje ve şartnameye uygun yapılıp yapılmadığı konusunda kontrol görevlisi olduğunu kaydederek, suçsuz olduğunu savundu.
"İmalat kusurlarının kesin kabule kadar giderilmesi söz konusu"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığında inşaat mühendisi olarak görev yapan Emrah Tolu ise adliye binasının yapımı sırasında inşaat aksamlarının kontrolü ile görevli olduğunu anlattı. Görevi süresince, inşaata ilişkin imalatların proje ve şartnameye uygun şekilde yapıldığını bildiren Tolu, şunları söyledi:
"Soruşturma sürecinde tespit edilen bilgi ve belgeleri inceledim. Eksikliklerin imalattan değil yüzde 99'unun proje kusuru olduğunu tespit ettim. Yüzde 1'lik kısmı ise her inşaatta yaşanacağı gibi, 365 bin metrekare boyutundaki bir inşaatın kullanımı sırasında ortaya çıkan eksikliklerden ibarettir. Burada eksiklikler devam edecektir. Çünkü kullanıldıkça bina eskiyor. Ben görevimi, proje ve şartnamaye uygun yaptım. Suçsuzum, beraatimi istiyorum."
İnşaatın elektrik tesisatı imalatlarının yapılmasını denetlemekle görevli Reşat Hamutcu da geçici kabul komisyonunun tespit ettiği 810 kalem eksik imalatın 328'inin kendi sorumluluk alanına girdiğini ifade ederek, "İmalat kusurlarının kesin kabule kadar giderilmesi söz konusudur. Hatalı yapılmış imalatların da bir yılı aşkın bir sürede, yüklenici firma elemanları tarafından giderilmiştir. Ben kontrol görevimi yerine getirdim. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.
Mahkeme hakimi Remzi Özdemir, duruşmaya katılmayan yüklenici firma yetkilisi Muharrem İlkar'ın savunmasını yapması için celse arasında hazır edilmesine ve sanık Mehmet Emin Birpınar'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
"Alışveriş merkezi olarak kullanmayacağız"
Bu arada, duruşma sonrası Hakim Özdemir, sanıklara hitaben şunları söyledi:
"Mimari açıdan baktığınızda, çok güzel bir proje. Ama biz kayboluyoruz burada. Yanlış asansöre bindik mi, yanlış katta iniyoruz ve gideceğimiz yeri bulamıyoruz. Binanın kullanımı, çok zor. Alışveriş merkezi olarak kullanmayacağız burayı. Adliye olarak kullanılacak."
İddianameden
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Yapı Denetim Heyeti'nde görevli yetkililer Mehmet Emin Birpınar, Eray Angı, Emrah Tolu, Reşat Hamutçu ve Haluk Kemal Can'ın, adliye inşaatındaki 810 kalem noksan ve kusurlu işlerin giderildiğine dair düzenledikleri tutanağı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'ne göndererek, yüklenici firmaya, çok sayıda kusur ve eksiğine rağmen hakedişlerinin ödenmesini sağladıkları anlatıldı.
Yüklenici firma Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin yetkilisi Muharrem İlkar'ın, yüklendiği işi sözleşmeye aykırı şekilde noksan ve kusurlu teslim edip haksız hakediş bedelleri aldığı savunulan iddianamede, mimar Burhanettin Haldun Erdoğan'ın tespit edilen mimari eksiklikleri kontrol etmeyip, görevi ve yükümlülükleri yönünden gerekli dikkat ve özeni göstermediği belirtildi.
İddianamede, 7 şüphelinin "edimin ifasına fesat karıştırmak" suçunu işledikleri gerekçesiyle 3 yıldan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. - İstanbul