Haberler

"Ana İstiklal Marşı'nı Anlatsana Bana"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuğba Özgür Durmaz - Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İstiklal Marşı'nın kabulünün 92.yıl dönümü kapsamında özel bir temsil hazırladı.

Tuğba Özgür Durmaz - Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yıl dönümü kapsamında özel bir temsil hazırladı.

Birinci TBMM binasında, 12 Mart'ta sahnelenecek İstiklal Marşı ve Mehmet Akif'i konu alan oyunun yazarı ve yönetmeni Cahit Çağıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İstiklal Marşına neden ihtiyaç duyulduğundan yola çıktık ve İstiklal Marşı'nın sadece devletimizi milletimizi temsil eden bir müzik eseri değil, savaş yıllarında yazılmış bir milli mücadele destanı olduğunu gördük" dedi.

Projenin 31 yıllık birikimi sonucunda hayata geçirildiğini ve dört yıldır farklı bir kurguyla sahneye korulduğunu anlatan Çağıran, "Bu yıl ise temsil, Mehmet Akif'in Tacettin Dergahı'nda bu şiiri nasıl yazdığını, bir annenin 'Ana istiklal Marşı'nı anlatsana bana' diyen oğluna yaşanmış olayları masal gibi anlatmasıyla başlıyor" diye konuştu.

Çağıran, annenin kağnıları hatırlayıp Elif Gelin'in hikayesiyle başladığı oyunun, Çanakale Boğazı'ndaki gemiler, Kurtuluş Savaşı, Tacettin Dergahı'nda Mehmet Akif, şiirleri ve İstiklal Marşı'nı mecliste okumasının canlandırılmasıyla devam edeceğini dile getirdi.

Atatürk'ün İstiklal Marşı ile igili görüşlerini de bire bir aktaracaklarını belirten Çağıran, koroya da yer verilen temsilde Mehmet Akif'in bestelenen üç şiirinin seslendireceğini de bildirdi.

Çağlayan, oyunu yazarken de sahnelerken de yüreğinin sızladığını ve provalar sırasında zaman zaman ekipten gözyaşlarını tutamayanların olduğunu söyleyerek, özellikle "Eledim Eledim", "Yemen Türküsü" ve "Huma Kuşu" gibi ağıtların bunda etkili olduğu kaydetti.

-"Bu proje çok dar bir zeminde kalıyor"-

Çağıran, Mehmet Akif Ersoy'u Kutay Sungar'ın, Mustafa Kemal Atatürk'ü ise Yol Ayrımı adlı dizide de Atatürk'ü canlandıran ve makyajsız haliyle bile Atatürk'e benzerliğiyle dikkati çeken Yavuz Sepetçi'nin canlandırdığı oyunda, o dönemi içeren arşiv görüntüleri yansıtılarak sahneye gerçekçi bir boyut kazandırılacağını ifade etti.

Çağıran, tarihi önemi nedeniyle Birinci TBMM binasında sahnelenen temsilin, mekanın fiziki yetersizliğinden dolayı az sayıda seyircinin izleme fırsatı bulabileceğine de işaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesi olarak sahneye taşınan temsilin, istendiği takdirde çok daha büyük salonlarda sahnelenebileceğini ifade eden Çağıran, "Burada çok küçük alanda kalıyoruz, yüzde doksan protokol, yüzde 10 halk izleyebiliyor. Mehmet Akif'i halktan soyutlamak mümkün mü- Bu proje orada çok dar bir zeminde kalıyor. Burada ciddi bir emek ve birikim var" diye konuştu.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close