Haberler

Ana Arılar Bal Tutan Eller" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, bakanlığın yürüttüğü "Ana Arılar Bal Tutan Eller" projesi kapsamında verilecek eğitimle yöredeki saf Kafkas arı ırkı ile bal üretimini kadınlara emanet edeceklerini böylece bu kesimin arıcılık sektöründe istihdama...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, bakanlığın yürüttüğü "Ana Arılar Bal Tutan Eller" projesi kapsamında verilecek eğitimle yöredeki saf Kafkas arı ırkı ile bal üretimini kadınlara emanet edeceklerini böylece bu kesimin arıcılık sektöründe istihdama katılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Göktaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü salonunda arıcılara yönelik düzenlenen eğitimde yaptığı konuşmada, uygulamaya konulan Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar 365 bal ormanı kurulduğunu ifade etti.

Muğla'dan Artvin'e kadar Türkiye'nin birçok yerinde bal ormanları kurulduğunu dile getiren Göktaş, balda marka oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Göktaş, balların artık organik olmasını istediklerini, "Ana Arılar Bal Tutan Eller" projesini çok önemsediklerini vurgulayarak, "Artık bu bölgede Kafkas arısı anaların elinden bal verecek. Doğal balları üretme konusunda artık analarımız bu işe el atsın. Proje daha çok kadınlarımıza yöneliktir." diye konuştu.

Zengin bitki çeşitliliği ve saf Kafkas arı ırkının, yöredeki balın kalitesini daha da artırdığına işaret eden Göktaş, verilecek eğitimle yöredeki saf Kafkas arı ırkı ile bal üretimini emanet edecekleri kadınların arıcılık sektöründe istihdama katılmasını arzuladıklarını kaydetti.

Göktaş, özellikle diğer hayvancılık sektörleri ile karşılaştırıldığında daha az işgücü, zaman açısından da daha az emek sarf edileceği, daha fazla ekonomik katkı sağlayacağı düşünüldüğünde kadınların bu sektöre girmesi yönündeki inançlarının güçlendiğini söyledi.

Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ise köylülerinin yerinde kalkındırılması, ekonomik girdilerinin artırılarak, refah seviyesinin yükseltilmesi için gerekli desteğin verilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu desteklerden birinin de fenni arıcılık olduğuna dikkati çeken Gurbetoğlu, "Arıcılık faaliyetleri ile ilgili hibe ve kredi desteği sağlanmakla birlikte, bal ormanları kurularak arıcıların hizmetine sunuluyor. Bu yöndeki çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

"Kadınların bu işe yönelmeleri bize umut veriyor"

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, modern arıcılık teknikleri ve arıcılıkta başarı yolları konusunda sunum yaptı.

"Ana Arılar ve Bal Tutan Eller" projesiyle kadın üreticilerin arıcılık camiasına kazandırılarak ileri arıcılık teknikleri konusunda eğitilmesinin amaçlandığını kaydeden Doğaroğlu, "Kadınların bu işe yönelmeleri bize umut veriyor. Türkiye'nin tek biyosfer alanı bu bölgede. Doğal, katkısız bal için her türlü imkan var. Saf Kafkas arı ırkımız var. Bu eğitimlerimiz arıcılığın sürekliliği bakımından faydalı olacak. Bir yandan da ailelerin, bölgenin hatta ülkenin ekonomisine katkı sunacak bir proje." diye konuştu.

Doğaroğlu, Türkiye'nin bal üretiminde dünya ikincisi olduğunu, potansiyelini, teknik bilgi ve becerilerini daha iyi uygulayabilmesi halinde dünya birinciliğine oynayabileceğini söyledi.

Arıcılıkta başarılı olmak için bir yıl boyunca yapılması gerekenler, kaynak ve damızlık kullanımı, bakım ve beslenme, popülasyon düzenleme, modern ekipmanlar hakkında bilgi veren Doğaroğlu, ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close