Amerika'dan 50 Bilim İnsanı İstanbul'da Bir Araya Geliyor!
Türk ve Amerikan bilim insanları bilimsel ve teknolojik işbirliğini artırmak amacıyla İstanbul'da bir araya gelecek.
TÜBİTAK 2223D etkinlik düzenleme desteği kapsamında 26-28 Nisan 2018 tarihleri arasında Acıbadem Üniversitesi'nin ev sahipliği yapacağı toplantının açılış konuşması; Nobel ödüllü ünlü fizikçi Neils Bohr'un torunu ve yine Nobel ödüllü ünlü fizikçi Aage Bohr'un oğlu olan ünlü bilim insanı Prof. Dr. Vilhelm A. Bohr tarafından yapılacak. Prof. Dr. Vilhelm A. Bohr konuşmasında DNA tamiri ile sağlıklı yaşlanmanın nasıl mümkün olduğunu anlatacak.
National Institutes of Health'den (NIH) Prof. Dr. Vilhelm A. Bohr'in yanı sıra toplantıyaAmerika'dan alanında öncü 8 konuşmacı ve Türkiyenin farklı üniversitelerinden (Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi) alanlarında öncü 8 konuşmacı ile beraber toplam 50 bilim insanı katılacak.
YAŞLANMA İLE GELİŞEN HASTALIKLARA KALKAN OLUYOR!
"Tübitak 2223D İşbirliği ve Öncelikli Alanlarla İlgili Düzenleme Desteği"ni almaya hak kazanan ve toplantıya başkanlık edecek olan Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Müftüoğlu toplantıda DNA tamiri ile sağlıklı yaşlanmadan, biyolojik saate göre ilaçların kullanımına kadar sağlıkta ve özellikle seçici kanser tedavisinde en yeni araştırmaların ele alınacağını söyledi. Prof. Dr. Meltem Müftüoğlu "İnsanda etkin DNA tamir mekanizması ile sağlıklı yaşlanmak mümkün. Yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan kanser ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklarda kişi etkin bir DNA tamir mekanizmasına sahipse bu hastalıklara karşı korunuyor. DNA tamir mekanizmasını hedefleyen ilaçlar geliştirerek kanser hücreleri de seçici olarak yok edilebilecek" diye konuştu.
BİYOLOJİK SAATE GÖRE ALINAN İLAÇLARIN ETKİLERİ
Prof. Dr. Meltem Müftüoğlu biyolojik saate göre ilaçların etkileri üzerine uluslararası bilimsel araştırmalar yapıldığını belirterek "Biyolojik saate göre ilaçların etkisi kanser ilaçlarında da vitaminlerde de geçerli. Araştırma safhasında olan bu konuya yönelik şimdiye dek yapılan çalışmalar ilacın daha etkili olabilmesi için biyolojik saate uygun olarak kullanılmaları gerektiğini ortaya koyuyor" dedi.