Ameli Birliği 2017 Yılı Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nın 2017 yılı Danışma Kurulu Toplantısı, ZTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Türkiye'nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nın 2017 yılı Danışma Kurulu Toplantısı, ZTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Mustafa Dinç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Müfettişi Hakan Arslan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasın ardından başlayan programın açılış konuşmasını Amelebirliği Başkanı Osman Balamir, yaptı. Balamir, Amelebirliği 1922'den bugüne emeğin korunması amacıyla onurlu bir süreçten bugüne geldiğini ifade ederek "Sandığımız türü, adı, Büyüklüğü ve işlevi 1922'den bugüne emeğin korunması amaçlı onurlu bir süreçte bugüne gelmiştir. Bizler sandığın, emeğin varoluşunu tırnaklarıyla kazıyan işçim için, üyemizin sosyal amaçlarını gerçekleştirme de faaliyetlerin devamını sağlamada inancımızı, Türkiye Taş kömürü kurumundaki işçi azalması etkilesede yitirmeyeceğiz. Üyelerimizin mutlu huzurlu olması adına faaliyetlerimiz aksatmadan mükemmelliğin sınırını zorlayarak ayakta kalmaya devam edeceğiz. Ancak işçi azalması ve yeni işçi alınmaması işçi sağlığı ve iş güvenliğini riske ediyorsa sessiz kalamayız. Örgütsel bağımsızlığımızı devam ettirip üretken birey olarak topluma olan duyarlı ile sorumluluklarımız geri farkındalık yaratarak çabamızı gösterecek inancımızı getirmeyeceğiz. Üyelerimizin yaşam evleri olan Amasra, Kdz. Ereğli ve Üniversite ağırlıklı gelişme gösterse de göç, issizlik ist sorunu olduğu sürece bu hedefe yönelik projeler ortaya koymalıyız. Konut, iş sağlığı, iş güvenliği hibe projelerini devletimizde katkı vermekti çözüm için ancak bu konuda çalıştayda alınan kararlar hedefini görecek şekilde yönetmelik değişikliğine yansıtılmalıdır. 2000 yılında değişen amele birliği yönetmeliği çok acil hızla günün koşullarına üyelerimizin menfaati doğrultusunda cevap verecek şekilde değiştirmelidir. Bugüne kadar öneriyle tecrübe mükemmelliğin sınırı olmadığı ifadeleriyle tenkit ve yorumlarla yol almamız da bize hedef çizen başta sayın Bakanımıza ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Danışma Kurulu'nda bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun, Zonguldak Maden Havzası'nın sonunu getirecek olan ve madencilere ölümü dayatan bir yasa düzenlemesinin getirilmek istendiğini belirterek, "İşçi alınsın, üretim artsın. Zonguldak göç vermesin. TTK zarar etmesin. Ülkemizin parası dışarıya gitmesin. Zonguldak ve Türkiye ekonomisine hizmet edelim. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var, bölgemizin, demir-çeliklerin, santrallerin kömüre ihtiyacı var. Kimse bize, göz göre göre ölümü dayatmasın. Torba yasa tasarısının 58. Maddesi derhal geri çekilmelidir" dedi.
Demirci açıklamasında şunları söyledi; "Maden işçileri olarak ve Zonguldak-Bartın-Karabük halkı olarak yine gergin günler yaşıyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun, Zonguldak Maden Havzası'nın sonunu getirecek olan ve biz madencilere ölümü dayatan bir yasa düzenlemesi var. Torba Yasa Tasarısı'ndaki ilgili kanun maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda iktidar partisi milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Şimdi Meclis Gündemine gelmesi bekleniyor. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bu maddenin geri çekilmesi gerektiğini, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dile getirdik. Muhalefet partilerini ikna ettik ama iktidar partisini ikna edemedik. Bu maddenin Meclis Genel Kurulunda tasarıdan çıkartılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başkanlar Kurulumuzu topladık, Temsilciler Kurulumuzu topladık, işyerlerimizi ziyaret ederek işçi arkadaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Madenci arkadaşlarımız huzursuz. Çok güzel eylem önerileri var. Dün 22 sivil toplum örgütümüzün başkan ve yönetim kurulu üyeleri Genel Maden İşçileri Sendikası'nı ziyaret ederek desteklerini belirttiler ve çeşitli önerilerde bulundular. Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından randevu talebinde bulunduk. 58. maddeye neden karşı olduğumuzu kendilerine de açıklamak istiyoruz. Muhalefet partilerimiz çeşitli yollardan destek çalışmalarını sürdürüyor. Huzurlarınızda hepsine teşekkür ediyorum. Bu sorun sadece Zonguldak'ın değil Türkiye'nin de sorunudur."
"TTK'ya işçi alınması için çalışmalarımızı sürdürelim"
TTK'ya işçi alınması için her birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "AK Parti İl Başkanı, özelleştirme ve kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yeni projelerden, yerli kaynaklarımızı kullanmaktan söz ediyor. Zonguldak Milletvekilleri, kurumun kapatılmayacağını söylüyor. Ama iktidar, 2009 yılından bu yana, hem de TTK Genel Müdürlüğü'nün talebi olmasına rağmen kuruma işçi almıyor. Norm kadro 14 bin, çalışan işçi sayısı 7 bin 600 Tablo bu. Biz bu tabloyu değiştirmek için değerli milletvekillerimizi de davet ettiğimiz 2 büyük etkinlik düzenledik. 21 Haziran 2016 tarihinde Sendikamızda Taşkömürü ve Demir-Çelik Paneli, 3 Mart 2017 tarihinde Emirgan Otel'de "Her şey Zonguldak için" adında toplantılarımız oldu. İktidar partisi milletvekilleri gelmediler. Ben Genel Başkan olarak her ortamda yaşadığımız bu süreci anlatıyorum. Beni, doğrudan ya da dolaylı olarak "yalancı" konumuna düşürmek isteyenleri şiddetle kınıyorum. Ahmet Demirci; 10 bin madencinin arasından doğrudan seçilerek bu göreve geldi. Atamayla gelmedi. Zonguldak halkı, bizi de o ifadeleri kullananları da iyi tanıyor. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Eğer samimiyseler hemen işçi alınması için çalışma başlatsınlar. Başta iktidar partisi Zonguldak Milletvekilleri olmak üzere bölge milletvekillerimiz ve sivil toplum örgütlerimizle bir araya gelelim. Biz de gerekirse madenci kardeşlerimizle birlikte orada olalım ve hep birlikte bir basın toplantısı yaparak TTK'nın özelleştirilmeyeceğini, kapatılmayacağını, 58. Maddenin tasarıdan çıkartılması gerektiğini söyleyelim ve hep beraber TTK'ya işçi alınması için çalışmalarımızı sürdürelim. İşçi alınsın, üretim artsın. Zonguldak göç vermesin. TTK zarar etmesin. Ülkemizin parası dışarıya gitmesin. Zonguldak ve Türkiye ekonomisine hizmet edelim. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var, bölgemizin, demir-çeliklerin, santrallerin kömüre ihtiyacı var. Ama kimse bize, göz göre göre ölümü dayatmasın hepimizin görevi, ülkemizin ve bölgemizin vazgeçilemez kurumlarına her şart altında sahip çıkmaktır. Etle tırnak gibi bütünleşmiş olan Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Amelebirliğimiz, sadece Zonguldak'ın değil ülkemizin de çok önemli ve değerli kurumlarıdır. Bu kurumlara herkes sahip çıkmalıdır. Tekrar ediyorum yasa tasarısının 58. Maddesi derhal geri çekilmelidir. Birbirimize daha sıkı kenetlenerek her sorunu aşacağımızdan şüphe yoktur" şeklinde konuştu. - ZONGULDAK