Amed Dernekleri Platformu Eşbaşkanları Ziyaret Etti
Aralarında din adamları derneğinin de bulunduğu Amed Dernekler Platformu bileşenleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı ziyaret etti.
Amed Dernekler Platformu Genel Sekreteri Nusret İla, Şırnak Dernek Başkanı A.Aziz Özalp, Mazıdağı Dernek Başkanı Celal Sosyal, Liceliler Dernek Başkanı A.Bari Erkaplan, DİAYDER Başkanı Melle Hadi Koç ve Zahit Çiftkuran, Silvanlılar Dernek Başkanı Mehmet Çeliker, Omeyranlılar Dernek Başkanı H. Şeyhmus Altın, Bingöllüler Dernek Başkanı Şemsettin Koç, Hazrolular Dernek Başkanı M. Nihat Aksoy, Kulp Narlıca Dernek Başkanı Nusret Mutlu, Erganililer Dernek Başkanı Nesih Yalçın, Çermikliler Dernek Başkanı Hanefi Ergenekon Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarını ziyaret etti. Amed Dernekler Platformu'nu eşbaşkanlar Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Meclis Üyesi Kerem Canpolaten karşıladı.
Ziyarette Bingöllüler Dernek Başkanı Şemsettin Koç, hemşeri dernekleri, DİAYDER gibi derneklerle aralarında bir platform oluşturduklarını belirtti. Platform olarak belediyeyi ziyaret etmek istediklerini belirten Koç, "Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sizin sorumluluğunuz oldukça fazla. Bu hem sosyal, hem kültürel, hem ekonomik olarak ciddi bir sorumluluk yüklemiş durumundasınız. Bu çerçevede halkın büyük beklentisi var" dedi. Hem ülkenin bulunduğu koşulların hem de Şengal ve Kobane'deki durumun da koşulları etkilediğini vurgulayan Koç, platformları hakkında "Biz platform olarak 11 dernekten oluşuyoruz. Ve her ay düzenli bir dönem sözcülüğümüz var. Bizim temel amacımız sivil kurumların örgütlülüğünün ciddi anlamda işlevli hale gelmesi ve bu konuda üreten konumda olmasıdır" bilgilerini verdi.
Kendilerini ciddi bir şekilde var edebilme çabası içinde olacaklarını belirten Koç, bunun belediyelere ve siyasal alanlara da destek olacağını söyledi. Sorumluluk bilinciyle üreten, dürüst hareket eden örgütsel yapının oluşturulması durumunda başarılacağını ifade eden Koç, dernekler olarak belediyelerle diyalog kurmak istediklerini söyledi. 3 ayda bir dernekleri bir araya getirip, bir tartışma ve öneri ortamı oluşturmak istediklerini ifade eden Koç, bu konuda eşbaşkanlardan öneri de beklediklerini söyledi.
İşgalleri Temizlediğimizde Yanımızda Olun
Eşbaşkan Fırat Anlı diğer şehirlerin Diyarbakır'ı örnek alarak örgütleme yaptığını belirtti. Platform şeklinde örgütlenmenin daha çok bir Avrupa kültürü olduğuna işaret eden Anlı, Amed'in metropol bir şehir olduğunu belirterek, "Bingöllüsü var, Mardinlisi var, Şırnaklısı var; Botîsi, Xerzîsi hepsi bu kentte yaşıyor. Herkes hem bölgesi için, hem de ülkesi için kendi gücüne göre çalışıyor. Biz bu platformları çok önemsiyoruz. Çalışma alanınızla yükümüzü de biraz hafifletiyorsunuz" dedi.
Anlı büyük bir beklenti bulunduğunu ve halka büyük bir hürmet içinde sorunlara cevap olmaya çalıştıklarını söyledi. Şehir yaşamında herkesin uyması gereken kurallar bulunduğunun altını çizen Anlı, bunun kimsenin hakkının kaybolmaması ve herkesin rahat yaşaması için gerekli olduğunu söyledi. Bu çerçevede derneklerden destek isteyen Anlı, "Bu konuda belediye olarak kararlıyız. Bu şehirde hukuksuzluklara, bu şehirde insanımızın günlük yaşantısında sıkıntı yaratan konulara ciddi bir şekilde müdahale etmeyi düşünüyoruz" dedi. Anlı şöyle devam etti:
Şehirde Fiili İşgaller Var
"Müdahalelere önemli oranda başladık. Sizin de takip ettiğiniz gibi kaçak yapılaşmalar var. Şehrin hepimizin ortak kullandığı alanlarda, fiili işgaller var. Yıllardan beridir, oturmuş ve neredeyse kabullenilmiş gibi. Hepiniz biliyorsunuz Diyarbakır surlarının etrafı bambaşka bir halledeydi. Tavacılar, ciğercilerden tutalım kahvehanelere kadar, binlerce kişi orada çalışıyordu. Ama şehri menfaatleri gereği, surların sadece bize ait dünya mirasının bir parçası, herkes bu projeye destek verdi. Ve şu an çok şükür Diyarbakır surlarının etrafı tamamen temizdir. Buna benzer müdahalelerde derneklerimiz, Seydalarımızın, toplumun kanat önderlerinin, açıklama yaparak bizi desteklemelerini, yanlışımızı, eksiğimizi de gelip bizimle paylaşmasını istiyoruz."
Daha yaşanılabilir bir kent için bu tür işgallere müdahale edeceklerini yineleyen Anlı, "Biz bunların üzerine kararlılıkla gideceğiz, asla geri adım atmayacağız. Çünkü taviz verdiğimiz her şey sonra çok büyük fatura olarak çıkıyor" diye konuştu.
Ulaşımda Kamusal Hizmeti Esas Alıyoruz
Geldikleri günden bu yana toplu ulaşıma önem veren bir politika izlediklerini ifade eden Anlı, "Belediye otobüsünün kamusal taşıma işin yapmasını ve bunu kar amacıyla değil kamusal hizmeti hedefledik. Bizim 13 dış ilçemiz var. Bunların bir kısmına belediye otobüsleri gidiyor. Bir kısmına belediyenin otobüsleri yetmediği için gönderemedik. Ama yeni alımlarımız var. Doğal gazlı çevreci otobüsler, bunları oralara vereceğiz" şeklinde konuştu.