Ambalaj Sanayiinde Hedef Önce Hollanda, Ardından Afrika
Son dönemde yabancı şirketlerin Türkiye’de en fazla ilgi gösterdikleri ambalaj sektöründe, yerli firmalar da bölgede büyüyüp küresel yolculuğa hazırlanıyor.
Son dönemde yabancı şirketlerin Türkiye'de en fazla ilgi gösterdikleri ambalaj sektöründe, yerli firmalar da bölgede büyüyüp küresel yolculuğa hazırlanıyor.
Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkam Zeki Sarıbekir, Şu an 8 ayrı lokasyonda toplam 17 fabrikamız var. Yurtdışında Rusya'da kozmetik, Bulgaristan'da gıda kutuları ürettiğimiz bir fabrikamız var. Bu fabrikalara iki tanesi daha eklenecek. Bunlardan ilki yakın dönemde üretime geçecek olan Hollanda'daki fabrikamız" dedi.
Yerinde üretim nedeniyle böyle bir karar aldıklarını anlatıyor Sarıbekir, "Rusya'da ilk iş yaptığımızda ülkenin potansiyelini fark ettik. Buradan ürün göndermek yerine orada tesis kurmaya karar verdik. Şu anda 100 kişinin çalıştığı büyük bir fabrikaya ulaştık. Aynı süreci şimdi Hollanda'da yaşadık. Dünyanın önde gelen bir firması bizden ürün talep etti. Hollanda'ya 800 konteyner ile 80 milyon kutu ürün yolluyoruz. Bu da nakliyatın masraflı olmasına neden oluyor. Biz de İstanbul'dan üretip göndermektense bir fabrika kurmaya karar verdik. İlk planda 50'nin üzerinde çalışan olacak. Ardından kapasite ve üretim artınca bu sayı artacak" dedi.
80 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Sarıbekir, "Bizim amacımız öncelikle bölgesel bir firma olmak. Bunu başarmak üzereyiz. Ardından küresel olmak için gereken çalışmalar olacak. Afrika pazarına odaklanmamız bu yüzden. Kuzey Afrika'da bir ülkede tesis kurmak için çalışma başlattık. Potansiyeli yüksek bir pazar. Ekonomi geliştikçe ambalaj sektörü büyüyor. Burada da artış süreci var" dedi.
Türkiye'de kişi başına ambalaj tüketimi 200 dolar civarında. Türkiye'de 10 sene önce tüketim yaklaşık 100 dolardı. Avrupa'da ambalaj tüketimi 350-400 dolar, Amerika'da 500, Japonya'da 550-600 dolar civarında. - İSTANBUL