Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Ambalaj Atıkları Çöp Değildir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kağıthane Belediyesi geri dönüşüm çalışmalarıyla da adından söz ettiriyor.

Ülke ekonomisinin büyümesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevrenin miras bırakılması için hayati bir önem taşıyan ambalaj atıkların dönüşüme kazandırılması fikrini Türkiye'de ilk kez projelendirip hayata geçiren Kağıthane Belediyesi geri dönüşüm çalışmalarıyla da adından söz ettiriyor.

Cam, plastik, metal, kâğıt, karton ve kompozit ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesini amaçlayan Kağıthane Belediyesi bu proje kapsamında her yıl ortalama 410 ton ambalaj atığı topluyor. 2006 yılından bu yana süren çalışmalarda Çevre ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından toplanan ambalaj atıkları, bu işlem için kurulan tesiste işlenerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma yapan Kağıthane Belediyesi, ilk öğretim okullarında her yıl öğrencileri çevre koruması ve atık toplanması konularında bilgilendiriyor. Öğrencilerin okuldaki konteynırlarda biriktirdikleri ambalaj atıkları belirli günlerde belediye ekiplerince alınarak geri dönüşüme gönderiliyor.

Ambalaj atıklarının toplanmasının teşvik edilmesi için Kağıthane'deki ilköğretim okullarında "Ödüllü geri kazanım" yarışmaları düzenleyen belediye, en çok ambalaj atığı biriktiren okulları ödüllendiriyor. İlköğretim Okulları arası geri kazanım yarışması neticesinde 47 İlköğretim okulundan bir yıl içerisinde toplam 158 ton ambalaj atığı, 1000 kg pil, 6 ton plastik şişe kapağı geri dönüştürülmek üzere toplanmış.

Okulların yanı sıra hem çevre koruma bilincinin yerleşmesi hem de atığın kaynağından toplanması için ilçe genelinde yapılan çalışmalarda şu ana kadar 123 bin 650 konut, 899 iş yeri ve kamu kurumu ile marketlerden ambalaj atığı toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

-1 ton plastik ile 14000 kWh enerji tasarrufu sağlanıyor

Kağıthane Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürü Canan Atasoy, yaptıkları çalışmalarla hem israfın önüne geçtiklerini hem de ülke ekonomisine önemli katkıda bulunduklarını belirterek "Vatandaşlara, ambalaj atıklarının çöp olmadığını, bunların bir ekonomik değeri olduğunu, ekonomiye tekrar kazandırılabileceğini ve bu şekilde çevrenin korunacağını anlatmaya çalışıyoruz. Böylelikle hammadde ihtiyacını karşılayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluyoruz. Örneğin kağıtları geri dönüştürdüğümüzde ağaçları kesmemiş, plastiği geri dönüştürdüğümüzde yurt dışından fazla petrol almamış, metali ve camı dönüştürdüğümüzde çevreyi tahrip etmemiş oluyoruz" dedi.

Geri dönüşüm sayesinde öncelikle çöp miktarının azaltıldığı ve doğanın korunduğunu belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Bu çalışmalarla enerji tasarrufu sağlanıyor, küresel ısınma yavaşlıyor ve ülke ekonomisi değerleniyor. Ambalaj atıklarınızı çöpe atmayın, torbalarda ayrı ayrı toplayarak biriktirin. Siz de çocuklarınızın geleceğine katkıda bulunabilirsiniz" mesajını verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title