Haberler

Amasya'daki Maden İşçilerinin Protestosu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla yerin bin 680 metre altında açlık grevine devam ediyor.

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla yerin bin 680 metre altında açlık grevine devam ediyor.

Açlık grevinin üçüncü gününde 220 işçiden 3'ü daha fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İşçilerin aileleri de madenin önünde eylem yaptı. Amasya-Samsun karayolunu bir saat trafiğe kapatan işçi yakınları ve jandarma arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yer altında açlık grevine başlayan işçilerin durumlarının kötüye gittiğini ve yetkililerden bu konuda duyarlılık beklediklerini söyledi.

Eylemlerine devam edeceklerini anlatan Çatal, şunları söyledi:

"Yetkililer, 'Bu işçiler 2-3 gün sonra çıkar' diye beklemesinler, olumlu bir karar verilene kadar eylemlerimiz devam edecek. Biz çok büyük şeyler istemiyoruz, biz ekmeğimizi burada çocuklarımızla yemek istiyoruz. Yer altındaki işçilerin durumu kötüye gidiyor. Biz de işçiler için endişelenmeye başladık. İşçiler, 'İyi haberiniz varsa çıkalım, bir haberiniz yoksa çıkmıyoruz' diyorlar. Fenalaşan işçilere su ve yemek vermeye çalışıyoruz, istemiyorlar. Artık yetkililerden destek bekliyoruz. Buradaki işçilerin halini görsünler. İşçiler 3 gündür yer altında, işçilerin eşlerine ve çocuklarına laf geçiremiyoruz ve hakim olamıyoruz. Başbakanımızdan ve Cumhurbaşkanımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Bu konuyla kim ilgileniyorsa ilgilensin artık dayanacak halimiz kalmadı."

Açlık grevindeki işçilerden Rıdvan Yavuz'un eşi Neşe Yavuz, açlık grevi yapan işçilere destek vermek için eylem başlattıklarını belirterek, "Uzun zamandır evimizde huzursuz durumdayız. Evde 80 yaşında kayınvalidem var, tansiyon hastası. Onun tansiyonunu düşemiyoruz. Bugün kayınvalidemi komşulara emanet ederek, çocuklarımla eyleme geldim." dedi.

Soma'ya gitmek istemediklerini vurgulayan Yavuz, "Bize, 'Soma'ya gidin' diyorlar çocuklarımızın okulu var, sınav dönemindeler, nasıl gidelim? Biz burada ekmeğimizi kazanmak, burada yaşamak istiyoruz. Biz kolay ekmek yemedik bu zamana kadar, yine yemek istemiyoruz. Sadece burada çalışmak istiyoruz. Eşlerimiz yer altında açken biz de tok durmuyoruz. Yediğimizden, içtiğimizden bir şey anlamıyoruz. Biz, Soma Holding'in burayı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna devretmesini istiyoruz." sözlerine yer verdi.

Yavuz, konuyla ilgili hazırladıkları dilekçeleri bugün ilgililere göndereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close