Amasya'da Osmanlı'dan Kalma Ramazan Geleneği
Şehzadeler Şehri Amasya’da Osmanlı döneminden kalma Ramazan Bandosu ve iftar topu geleneği 150 yılı aşkın süredir yaşatılıyor.
Şehzadeler Şehri Amasya'da Osmanlı döneminden kalma Ramazan Bandosu ve iftar topu geleneği 150 yılı aşkın süredir yaşatılıyor.
Amasya Belediyesi bando ekibi, şehre hakim Harşena Kalesi'ne iftar öncesi çıkıp halka konser verirken, topun iftar vakti patlamasıyla da oruçlar açılıyor.
13 yıldır bandoda görev yapan bando şefi Osman Kiraz, iftara bir saat kala kaleye çıkan ekibin güncel parçaları seslendirdiğini anlatırken, görevini sevinçle yaptığını belirten klarnetçi Hakan Dinçer de kaleye gelirken geçtikleri patika yolda düşme tehlikesi yaşadıklarını ancak işlerini de severek yaptıklarını söyledi.
21 yıldır top kalesindeki iftar topunu ateşleyen Seyfettin Gökçe de, yakın zamana kadar çakmakla ateşlediği iftar topunu şimdi kablo bağladığı mekanizmayla çalıştırdığını dile getirdi.
2 yıl önce geçirdiği beyin ameliyatı sonucu yerine gelen iftar topçusunun heyecanlanıp 2 dakika önce iftar topunu ateşlemesi üzerine şehirde tartışmalar yaşanması üzerine yeniden görevi üstlendiğini anımsatan Seyfettin Gökçe, "Erken hata olur ama geç hata olmaz. Er atmam, geç atarım. Vatandaş bir, iki dakika fazla tutar orucunu" dedi.
Bir defasında çakmağı unutması üzerine cami imamına 'ezanı oku' diye bağırdığını, şimdiyse kumandalı mekanizma kullanmasına rağmen çakmağını da yanından ayırmayan Gökçe'nin barut ve bez koyduğu topu ateşleyen Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de, "Bu topun bir nostaljisi var. Hemde yüksek bir sesi var. Ateşlerken bu heyecanı duyuyorsun. Bütün Amasya sizin top atışınızı bekliyor. Özellikle çocuklarımız sabırsızlıkla bekliyor. Onun heyecanıyla, müjdesiyle beraber topu atmak insana keyif veriyor" diye konuştu.
Bando ekibinin Osmanlı döneminden bu yana 150 yılı aşkın süredir iftar ve sahur öncesi konser verdiğini değinen Özdemir, "Geçmişte elektriğin yaygın olmadığı dönemlerde bando takımının buraya çıktığı zaman şehrin ufak olduğu dönemlerde şehrin her tarafından sesini çok rahat duyması, insanların hoşça vakit geçirmesi ve iftara, sahura hazırlık yapmasına vesile oluyordu. Bugün bunları nostalji amaçlı yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Programı takip eden bir gazeteci de kaleye tırmanışta soluk soluğa kalıp yere uzanarak bir süre fenalık geçirirken, konserin ardından geri dönüşte kestirme yolu kullanan bandoculardan Murat Çetin'de düşüp 5 metre sürüklendi. Başından şişlik oluşan Çetin, çağrılan ambulansla kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. - AMASYA