Altın Portakal Film Festivalinde Dün ve Bugün
51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde dün, 'buluşmalar günü'ydü.
Altın Portakal için yarışan ya da özel gösterimi yapılan filmlerinin ekiplerinin seyirciyle diyalogu kimi zaman duygulandırdı kimi zaman da güldürdü.
BARIŞ YOLUNDAKİ "KÜÇÜK KARA BALIKLAR"
Ulusal Belgesel bölümünde yer alan "Küçük Kara Balıklar- Güneydoğu'da Çocuk Olmak" seyircilerin büyük beğenisiyle ve gözyaşlarıyla karşılandı. FIPRESCI Başkanı, sinema yazarı Alin Taşçıyan'ın moderatörlüğünde sahneye gelen film ekibi seyircilerden farklı değildi. 90'lardan bu yana çocukluğunu Güneydoğu'da yaşayan iki kuşağın tanıklıklarını belgeleyen film, ortak yönetmenlerden Ezel Akay'ın dediği gibi "Umudu besliyor"du. Zira hayata dair en kötü tecrübelerini çocuk yaşta yaşayan bu insanlar, hayata sanatla, eğitimle ve üretimle direniyor.
"OFLU HOCAYI ARAMAK O.H.A."YA BÜYÜK İLGİ
Festivalde günün ikinci buluşması, Ulusal Yarışma galası yapan "Oflu Hocayı Aramak O.H.A."ydı. Levent Soyarslan'ın ilk filmine ilgi büyüktü. Ancak sadece filmine de değil; filmi dakikalarca alkışlayan seyirci, söyleşi bölümünde de yönetmeni yalnız bırakmadı. Muhalif ve sert bir film yaptığını söyleyen yönetmense bu ilgiden önce filmin festivale alınmasından dolayı şaşkındı. "Rüyamda görsem inanmazdım. O.H.A. diyoruz" diye salondakileri güldüren Soyarslan, "Bunun için de festival komitesine ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bazı tartışmalar yaşanıyor ama bu filmin, bu festivale alınması bence yeterli bir cevaptır" diye konuştu.
MERAKLA BEKLENEN "SİVAS"A SALON YETMEDİ!
Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapan ve buradan iki ödülle dönen, Kaan Müjdeci'nin ilk filmi "Sivas"ın, AKM Aspendos'taki Türkiye prömiyerine salon yetmedi! Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği galada Aspendos Salonu'na sandalyeler getirildi, kimi seyirciler filmi merdivenlerde izledi. Aynı ilgi söyleşide de sürdü; soruların, yorumların, tebrik ve teşekkürlerin ardı arkası kesilmedi. Müjdeci de her ne kadar başta "Filmin büyüsü kaçmasın" diyerek soruları cevaplamakta çekingen kalsa da ilerleyen dakikalarda filmin yapım sürecine ilişkin her şeyi bütün samimiyetiyle anlattı.
ALTIN PORTAKAL'DAN BİR DİVA GEÇTİ!
Hollywood'un efsanevi isimlerinden, Oscar ve Altın Küreli oyuncu Ellen Burstyn, festival kapsamında bir 'Ustalık Sınıfı' gerçekleştirdi. Zarafeti ve sıcakkanlılığıyla herkesi büyüleyen Burstyn, etkileyici sesiyle bir de şiir okudu. Katılımcılara, kendi hayatından da örnekler vererek her zaman içlerindeki sesi dinlemeyi, sevgi ve iyiliği paylaşarak çoğaltmalarını tavsiye eden Burstyn, sektör hakkındaki tespitlerinde ise gayet acımasızdı. Martin Scorsese'nin yönettiği "Alice Artık Burada Yaşamıyor" (Alice Doesn't Live Here Anymore" filmiyle Oscar ödülü kazanan usta oyuncu, "Scorsese gibi yönetmenler oyuncunun role hazırlanabilmesi için 2-3 hafta verir. Şimdiyse bu mümkün değil, her şey çok hızlı" eleştirisini getirdi. Bu arada bir de müjde verdi; Burstyn'i çok yakında "Bathing Flo" filmiyle ilk kez yönetmen koltuğunda göreceğiz! Burstyn'in bir Mevlana hayranı olduğu da 'Ustalık Sınıfı' sayesinde ortaya çıktı! Öyle ki başarılı oyuncu bugün Mevlana'nın türbesini ziyaret için Konya'ya gidiyor.
100 YIL, 100 İLLÜSTRASYON
100 yaşındaki sinemamızın 100 değerli filmi, başarılı illüstratörlerin elinden sinema tutkunlarına farklı bir bakışla sunuluyor. Bu sene 10. yılını kutlayan sinema, müzik ve sanat dergisi Bant Mag. ekibinin işbirliğiyle hazırlanan "100 İllüstrasyonla Türkiye Sineması'nın 100. Yılı" sergisi, Akdeniz Üniversitesi'nde açıldı. Sergide Hababam Sınıfı'ndan Hakkari'de Bir Mevsim'e, Eşkıya'dan Selvi Boylum Al Yazmalım'a, A Ay'dan Vavien'e 100 filmin afişinin illüstrasyon çalışmaları yer alıyor. Sergide imzası olan sanatçılar arasında Sedat Girgin, Sadi Güran, Mehmet Uluşahin, Murat Palta gibi isimler var.
SİNEMAMIZIN 100 YILI İKİ KAPAK ARASINDA
"Gelenekten Geleceğe" temasıyla yola çıkan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türk sinemasının 100. yılını çok özel bir kalıcı eserle selamlıyor. Dr. Ş. Abdurrahman Çelik'in editörlüğünde sinemacılar, akademisyenler ve sinema yazarlarının makalelerinden oluşan "Sinemada Bir Asır" kitabı, AKM Fuaye'de tanıtıldı. Kitapta Yılmaz Erdoğan, Hülya Uçansu, Sırrı Süreyya Önder, Semir Aslanyürek, Zeynep Özbatur Atakan'ın da aralarında bulunduğu 50 ismin makalesi yer alıyor.
TARTIŞMALI SUHA ARRAF FİLMİ, ANTALYA'DAYDI
İsrail vatandaşı Filistinli yönetmen Suha Arraf'ın, finansmanı üzerinden İsrail'de çok tartışılan ilk uzun metrajı "Villa Tuma", Uluslararası Yarışma kapsamında seyirci karşısına çıktı. Filistin halkının yaşadığı hapsolma halini ele alan filmin İsrail Kültür Fonu'ndan alınan destekle çekilmesi, hararetli tartışmalara yol açmıştı. Gösterimin ardından söyleşiye katılan Arraf ise "Evet, politik bir film yaptım ama onların anladığı gibi değil. Hayatta kalmak isteyen insanları anlatmak da politikadır" diye konuştu.