Almanya'nın En Büyük Eyaletinde Yemin Tartışması
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde (NRW) milletvekillerinin yemin metnindeki, 'Alman halkının refahı için çalışacağım' ibaresi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde (NRW) milletvekillerinin yemin metnindeki, 'Alman halkının refahı için çalışacağım' ibaresi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. SPD, Yeşiller ve Korsanlar ifadenin, 'NRW'de yaşayan tüm insanların refahı için çalışacağım' şeklinde değiştirilmesini istiyor. Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ise buna karşı çıkıyor.
Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) milletvekili yemin metnindeki, 'Alman halkının refahı için çalışacağım' ibaresi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Parlamentodaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Korsanlar Partisi grupları ifadenin, 'NRW'de yaşayan tüm insanların refahı için çalışacağım' şeklinde değiştirilmesini istiyor. Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ise değişikliğe karşı çıkıyor.
Anayasadaki milletvekili yemininin değiştirilebilmesi için mecliste üçte iki çoğunluk gerekiyor. Konu ilk olarak Eyalet Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal'ın 2010 yılında verdiği değişiklik önergesi ile gündeme gelmişti. Bir süre önce eyalet anayasasının bazı maddelerini değiştirmek için bir komisyonun kurulmasıyla yeniden tartışılmaya başlandı.
SADECE BU EYALETTE VAR
Yeşiller Partisi Milletvekili Arif Ünal diğer eyaletlerdeki yemin metinlerinin herkesi kucaklayıcı ifadeler kullandığını söyledi. 'Bu konuda NRW kadar gerici ve tutucu bir eyalet yok' diyen Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: '2010- 2012 yılları arasında bir azınlık hükumetimiz vardı. Bu yüzden gerekli anayasal değişikliği yapma şansımız yoktu. 2012'de yapılan erken seçimlerden daha yüksek oyla çıkan SPD ve Yeşiller artık azınlık hükumeti değiller. Korsanlar Partisi de bu işe sıcak bakıyorlar. NRW dışında hiçbir eyaletin yemin metninde 'Alman halkı için' ibaresi yok. Diğer eyaletlerde, 'halkın' veya 'burada yaşayan insanların' gibi ifadeler söz konusu. NRW'de yaşayan 18 milyon kişinin dörtte biri göçmen kökenli. Göçmen kökenlileri de yeminimizin içine almalıyız. Ben sadece Alman halkının refahı için değil, NRW yaşayan herkesin refahı için çalışan bir milletvekiliyim.'
ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIM
Milletvekili Arif Ünal 2010 yılında söz konusu ifadenin değiştirilmesi için parlamentoya önerge verdiğinde yaşadıklarını ise şöyle anlattı: 'Ben Yeşiller grubunda bu ibarenin değiştirilmesini istedim. Önergem grupta kabul edildi. Üçte iki çoğunluğa ihtiyaç duyulduğu için teklifimizi diğer partilere götürdük. İlk başta tüm partiler olumlu baktı. Ancak oylama günü yaklaşınca Hristiyan Demokrat Parti (CDU) karşı duruş sergiledi. Meclisteki ilk günde ben bu talebimi gerekçelendirmek için bir konuşma yaptım. 10 dakika sonra büroya ölüm tehditleri ve hakaret içerikli mailler gelmeye başladı. Evime bile telefonlar, mektuplar geldi. Emniyet müdürlüğü devreye girerek bana koruma vermek istedi. Fakat ben istemedim. Sonuçta yeterli çoğunluk sağlanamadığı için önergem hayata geçmedi.'
BAZI TÜRKİYE KÖKENLİ VEKİLLER DEĞİŞTİRİLMESİNE KARŞI
Milletvekili yemin metnindeki, 'Alman halkının refahı için çalışacağım' ibaresinin değiştirilmesine bazı Türkiye kökenli milletvekilleri karşı çıkıyor. CDU'lu Serap Güler, değişikliğe ihtiyaç olmadığını söyledi. Güler, 'Kendime kendime soruyorum. Acaba Yeşiller bir sonraki önergelerinde Almanya'nın ismini 'İnsanlar Ülkesi' olarak değiştirmek mi isteyecekler' dedi. SPD'li İbrahim Yetim de tartışmaları saçma bulduğunu belirterek, 'Bir çok göçmen çoktan kendisini Alman hissediyor' diye konuştu. SPD'li Serdar Yüksel ise yemin metninin değiştirilmesini destekliyor.