Almanya Krize Neden Olan O Yasa Değişikliğini Görüşüyor
Almanya'da Federal Parlamento Türkiye ile mizah krizi yaşanmasına neden olan yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanunun 103 maddesini görüşmeye başlıyor.
Almanya'da Federal Parlamento Türkiye ile mizah krizi yaşanmasına neden olan yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanunun 103 maddesini görüşmeye başlıyor. Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından verilen 103.maddenin kaldırılması hakaret suçlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin önergelerin ilk görüşmesi bugün Bundestag'da başlıyor.
Aralarından milletvekili Özcan Mutlu'nun da bulunduğu Yeşiller Partisi milletvekilleri Hans Christian Ströbele, Renate Künast, Dr. Konstantin von Notz, Tabea Rößner, Luise Amtsberg, Volker Beck (Köln), Britta Haßelmann, Katja Keul, Monika Lazar, Irene Mihalic imzasını taşıyan önerge, yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanununun 103.maddesinin tamamen kaldırılmasını öngörüyor. Almanya'nın imparatorluk döneminden kalan yasanın günümüzde anlamının kalmadığı belirtilen önergede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği için yargılanması istenilen komedyen Jan Böhmermann olayında olduğu gibi sıkıntılar oluşturduğu nedeniyle kaldırılması isteniyor.
Milletvekilleri Harald Petzold, Frank Tempel, Dr. André Hahn, Ulla Jelpke, Jan Korte, Petra Pau, Martina Renner, Kersten Steinke ve Jörn Wunderlich tarafından verilen Sol Parti önergesinde ise, başta 103.madde olmak üzere, ceza kanunundaki hakaret suçlarına yönelik pek çok maddenin kaldırılması ya da değiştirilmesi öneriliyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin resmi başvurusu üzerine komedyen Jan Böhmermann'a soruşturma izninin verildiği gün, sözkonusu maddenin 2018 yılından geçerli olmak üzere kaldırılacağını açıklamıştı. Muhalefet, sözkonusu yasanın daha erken kaldırılmasını istiyor. Yasanın parlamento tatile girmeden çıkarılması hedefleniyor. - Dortmund