Haberler

Fas ve Almanya geçen seneki gerginliğin ardından ilişkileri canlandırmaya çalışıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas ve Almanya'nın Ortak Ekonomik Komiteyi canlandırma ve Stratejik Diyalog Konseyinin 2 yılda bir toplanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Fas ve Almanya'nın Ortak Ekonomik Komiteyi canlandırma ve Stratejik Diyalog Konseyinin 2 yılda bir toplanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesine resmi ziyarette bulunan Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile başkent Rabat'ta bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Burita, Baerbock'un ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü ve sağlamlığını gösterdiğini ifade etti.

Burita, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Ocak 2022'de Fas Kralı 6. Muhammed'e "Almanya'nın Batı Sahra sorununda Fas'ın yanında olduğu" yönünde mesaj içeren mektubundan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini söyledi.

Mevkidaşıyla görüşmesinde, Batı Sahra, Sahel bölgesi ve Libya başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Burita, "Bu ziyaret, diğer bakanlıklar arasında da pek çok alanda ilişkileri geliştirmenin önünü açacak." dedi.

Fas Dışişleri Bakanı, görüşmede, iki ülke arasındaki Ortak Ekonomik Komitenin yeniden ihya edilmesine ve Stratejik Diyalog Konseyinin de dışişleri bakanları düzeyinde 2 yılda bir toplanmasına karar verdiklerini belirtti.

Öte yandan, bakanların görüşmesinin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Almanya'nın, Batı Sahra konusunda 2007'de sunulan özerlik planını, Fas'ın bu yöndeki ciddi ve inandırıcı çabası ve tüm taraflar tarafından kabul edilebilir bir çözüm olarak gördüğü" ifade edildi.

Açıklamaya göre, iki bakan, Batı Sahra'daki BM barış gücü misyonunun (MINURSO) görev süresinin 31 Ekim 2022'ye kadar uzatılmasını öngören ve tarafların soruna siyasi çözüm bulma sorumluluğunu vurgulayan 2602 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına bağlılıklarını dile getirdi.

Ne olmuştu?

Fas yönetimi, Mart 2021'de neden belirtmeksizin Alman Büyükelçiliği ile ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

Rabat, daha sonra Batı Sahra konusundaki "olumsuz" tutumu ve Fas'ı Libya konusundaki toplantıya davet etmemesi sebebiyle 6 Mayıs 2021'de ülkenin Berlin Büyükelçisi Zuhur el-Alevi'yi istişare amaçlı geri çağırmıştı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 5 Ocak'ta Fas Kralı 6'ncı Muhammed'e yazdığı mektupta, kendisini Berlin'e davet ederek, ülkesinin Batı Sahra sorununda Fas'ın yanında olduğunu belirtmişti. Fas hükümeti de, Steinmeier'in Kral 6'ncı Muhammed'e gönderdiği mektuptan memnuniyet duyduğunu açıklamıştı.

Polisario Cephesi ile Fas arasındaki gerginlik

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunarak, egemenliği altında Batı Sahra'da "genişletilmiş özerklik" olmasını teklif ediyor.

Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor ve kendi kaderini tayin için referandum çağrısında bulunuyor.

Fas ve Almanya geçen seneki gerginliğin ardından ilişkileri canlandırmaya çalışıyor
Kaynak: AA / Güncel
Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı

Mahkemeden DEM Partili başkanlarla ilgili karar

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

Yenidoğan davasında 4. gün sona erdi!

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade

title