Almanya'de Yeni Cami Projesinin Temeli Atıldı
Temel atma töreni kent ve çevresinde yaşayan 3 bin civarında Türk toplumu için önemli, tarihi bir gün oldu.
Temel atma töreni kent ve çevresinde yaşayan 3 bin civarında Türk toplumu için önemli, tarihi bir gün oldu. Lahrda 1982 yılında kurulan 260 üyeli Lahr İslam Cemiyetin 3 milyon Euro değerinde Camii projesin temel atma törenine belediye başkanı, encümenler, yerel siyasiler, kilise, polis temsilcileri, Ortenau bölgesinde faaliyet gösteren Türk dernekleri hazır bulundu.
Törene yaklaşık 400 Türk ve Alman davetli katıldı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)e bağlı Lahr cemiyetin kent merkezinde iki katlı 500 metrekare büyüklüğünde Ulu Camiinin hizmete yetersiz kalmasıyla, yeni camii projesi başlatıldı. Yeni camii projesi kente iki kilometre uzaklıkta olan kentin batı bölgesi, tren istasyonu yakınında yerleşim yeri olan Vogesenstr. adresinde bulunuyor. 11 Nisan 2018 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor. Lahr kenti bir gün sonra 12 Nisan 2018 tarihinde Almanya Eyalet Açık Hava Bahçe Fuarına ev sahipliği yapıyor. Belediye ve İslam cemiyeti çok sayıda ziyaretçi çekmek için projenin fuara yetişmesini istiyor.
MİLLETVEKİLİ CAMİLERDE ALMANCA KONUŞULMASINI İSTEDİ
Törene katılan Federal Milletvekili CDU partisinden Peter Weiss özetle şöyle konuştu: "Bütün camilerde Almanca konuşulmasını istiyorum. Bu uyum ve geleceğimiz için hepimiz için çok önemli. Camilerde imamlar Almanca dilini çok iyi öğrenmeli, konuşmalı. İnsanlar için din çok önemli. Hepimiz hangi dinden olursak olalım diyaloğa açık olmalıyız. Siyasetin dinle karıştırılmaması, laikliğe vurgu yaptı. Her ikisine ihtiyaç var ama devlet-kilise veya camii, sinagog hangi ibadet olursa olsun ayrı tutulmalı. Din üzerinden siyaset olmaz ve olmamalı. Anayasamızda din özgürlüğü var. Bütün dinler vecibelerinde özgür olmalı" diye konuştu.
Lahr Ulu Camii başkanı Hasan Babur dernek çalışmaları ve kentte yaşayan Türk toplumuyla beraber camii projesini tanıttı. Lahr Belediye Başkanı Wolfgang Müller konuşmasında Lahr kentinde yaşayan herkes buralıdır, kendini buraya ait hissetmeli. Türk toplumuyla uzun yıllardır dostça, uyum içinde birlikte çalışıyoruz ve bundan hepimiz çok memnunuz dedi.
Karlsruhe Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Mehmet Tekin, Türk ve Alman toplumun geleceğimiz için bugünkü temel atma töreni ilerde gelecek nesillere önemli katkılar sağlayacak. Bugün hepimiz için önemli tarihi bir gün dedi.
Konuşma alan Hıristiyan dinin farklı temsilcileri İslam dinin önemine dikkat çekti. Dinlerin barış, huzur ve diyaloğa açık olması her zaman birlik, beraberlik içinde çalışmaların devam etmesini istediler. Konuşmaların ardından şantiyede projenin ilk temeli programa katılanlar tarafından törenle atıldı. Programa katılanlar arasında Lahr İslam Cemiyeti din görevlisi Salim Üzülmez, başkan yardımcısı Turgay Kara, DİTİB diyalog sorumlusu Fatih Şahan, DİTİB Baden Bölge Yönetim Birim başkanı Cihan Şavran katıldı.