Almanya'dan Gelip 1.5 Asırlık Değirmeni Çalıştırıyorlar
MUŞ'un Varto ilçesine bağlı Ünaldı köyündeki 1.5 asırlık su değirmenini ayakta tutabilmek için sahipleri, her yıl Almanya'dan gelip buğday öğütüyor.
MUŞ'un Varto ilçesine bağlı Ünaldı köyündeki 1.5 asırlık su değirmenini ayakta tutabilmek için sahipleri, her yıl Almanya'dan gelip buğday öğütüyor.
Dede yadigarı yaklaşık 150 yıllık değirmenin yok olmasına gönüllerinin razı olmadığı için her yaz Almanya'dan Muş'un Varto ilçesine bağlı İskender köyüne geldiklerini belirten Hüdeyda Ballı ve ağabeyi Şah Hüseyin Ballı, değirmenin 1966 Varto depreminde ağır hasar gördüğünü söyledi. Uzun uğraşlar sonucu değirmeni işler hale getirdiklerini anlatan Ballı kardeşler, emekli oldukları için her yaz tatilinde köye gelip 4-5 ay kaldıklarını anlattı. Bu süreçte köylülerin buğdaylarını da öğüttüklerini aktaran Hüdeyda Ballı şunları söyledi:
"Su değirmeni dedemiz Mehmet Ballı'dan kaldı. Su değirmenini dedemden sonra babam ve amcalarım çalıştırmış, Biz 1967'de işçi olarak Almanya'ya çalışmaya gittik. Ticari amaç için değil, dede yadigarı ve tarihi bir işlevi olan bu su değirmeninin yok olmasına gönlümüz razı olmadı. Çünkü yörede bu değirmenden başka su değirmeni kalmadı. Biz de bizden sonra gelecek çocuklarımız, torunlarımızın bu eseri görmeleri için değirmeni yaptırdık. "
Değirmenden hiçbir kazanç beklemediklerini ifade eden Şah İsmail Ballı ise çevre köylerden çok sayıda çiftçinin her yıl buğdaylarını getirerek öğüttüğünü, her çiftçiden bir teneke buğday alındığını belirtti. Değirmende öğütülen buğdaydan elde edilen unla yapılan ekmeğin çok sevdiklerini, Almanya'ya dönerken yanlarında bol miktarda tandır ekmeği götürdüklerini söyledi. Ballı, değirmeni daha sonra müze yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
- Muş