Almanya'da Türk Gencin Cezaevinde Ölü Bulunması
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: ''Olayla ilgili adli soruşturma devam ediyor.
Almanya'nın başkenti Berlin'de, 24 yaşındaki Gökhan Aydın'ın 13 Temmuz'da ölü bulunduğu cezaevini ziyaret eden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Olayla ilgili adli soruşturma devam ediyor. Bu soruşturmanın bitimine kadar pek fazla yorum yapmak istemiyoruz" dedi.
Üstün, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül ile Tiergarten ilçesindeki Moabit Cezaevi'ni ziyaret ederek yetkililerden olayla ilgili bilgi aldı.
Üstün, ziyaretin sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berlin'e geliş amaçlarının aslında cami yangınlarını incelemek ve bu konularda görüşmeler yapmak olduğunu söyledi.
Cezaevinde bir ölüm vakasının olduğu öğrenince araştırma yapmak için hemen yetkililerden randevu aldıklarını anlatan Üstün, ziyarette cezaevinin genel yapısı ile ilgili bilgi aldıktan sonra söz konusu menfur olayın gerçekleştiği hücrenin benzerini incelediklerini ifade etti.
Üstün, "Çünkü o hücre polis tarafından mühürlenmiş ve kapatılmış vaziyette. Tek kişilik bir hücrede olmuş olay. Tabii olay hücrede oluyor ve intihara müsait birtakım durumları var. Özellikle parmaklıkların buna müsait olması. Bunlara işaret ettik" dedi.
"Olayla ilgili adli soruşturma devam ediyor. Bu soruşturmanın bitimine kadar pek fazla yorum yapmak istemiyoruz" diyen Üstün, şöyle devam etti:
"Ölen gencin, ellerini kendisinin bağladığı düşünülüyor. Buna artık mahkeme karar verecek. Biz bu konuda yorum yapmıyoruz. Ne böyle oldu, ne şöyle oldu şeklinde yorum yapmak istemiyoruz. Elleri bağlanabilir mi? Türkiye'de buna şahit olmadım. Daha önce burada örnekleri vardı diyorlar. Yine bu cezaevinde yılda 1 ila 3 arasında intihar vakası her zaman olduğunu söylüyorlar. Normal bir olaymış gibi bize ifade ettiler. Tahkikat ve yargılama yürüsün, en doğru sonuç yargılama sonunda ortaya çıkacaktır."
Cezaevinde 60 Türk vatandaşının bulunduğunu, 150'ye yakın da Alman vatandaşı olduğunu belirten Üstün, bunların daha çok şiddet içerikli ve mala karşı işlenen suçlar kapsamında cezaevine konulan suçlular olduğunu kaydetti.
Temaslar kapsamında Federal Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili ile de görüştüğünü ifade eden Üstün, bu görüşmenin din ve vicdan hürriyeti ile insan hakkı ihlalleri kapsamında geçtiğini belirtti.
Yetkililerden din ve vicdan hürriyeti konularını inceleyecek bir komisyonun kurulmalarını ve bu konuda bir rapor tanzim etmelerini talep ettiğini ifade eden Üstün, bu talebin memnuniyetle karşılandığını ve böyle bir alt komisyonun kurulması için çaba sarf edileceğinin kendisin beyan edildiğini kaydetti.
YTB Başkanı Kudret Bülbül, ise cezaevinde Türk mahkum ve tutukluların ne tür ihtiyaçları olduğu yönünde gözlemlerde bulunduğunu belirterek, "Daha çok kitap ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Buradaki yetkilerle görüşerek cezaevinin büyüklüğüne göre vatandaşların ihtiyacı olan dini, milli, kültürel kitapları cezaevine bir set halinde göndereceğiz" dedi. - Berlin