Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Milyonların gözü bu toplantıda: Bakan asgari ücret için tarih verdi

Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi: İşte masadaki rakamlar

Almanya'da Sultan Abdülaziz Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Köln kentinde, Tarihçi Prof. Dr. Mustafa Gencer, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz ve onun döneminde "İstanbul'da Kültürel Batılılaşma" başlıklı bir konferans verdi.

Almanya'nın Köln kentinde, Tarihçi Prof. Dr. Mustafa Gencer, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz ve onun döneminde "İstanbul'da Kültürel Batılılaşma" başlıklı bir konferans verdi.

Köln Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen ve Türklerin yanı sıra Almanların da ilgi gösterdiği konferansta, Almanca konuşan Gencer, Sultan Abdülaziz'in Batılı ülkeler için örnek bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Sultan Abdülaziz'in Batı Avrupa gezisine çıkan tek Osmanlı hükümdarı olduğunu hatırlatan Gencer, "Abdülaziz Batılı ülkeler ile iyi ilişkiler kurmuş, kültürel Batılılaşmayı hızlandırmış, Richard Wagner'in Bayreuth Operası'na maddi katkıda bulunan, sanat icracısı, sanat sevdalısı bir hükümdardır." dedi.

Prof. Gencer, konuşmasına şöyle devam etti:

"Abdülaziz Batı düşüncesi ve yeniliklerini toplumsal hayata yansıttığını görüyoruz. Nasıl bugün basın özgürlüğü çok önemliyse o dönemde de konuşulan konu basın özgürlüğü ve matbuat yasaları. Özellikle o dönemde Osmanlı'da başlayan basın hareketi Paris ve Londra gibi şehirlerde, yani Batı'da devam etmiştir. Aynı zamanda Abdülaziz dönemi okulların kurulduğu, öğretmen okullarının, değişik meslek grupları için okulların kurulduğu döneme de tekabül etmektedir. Abdülaziz dönemini biz modernleşmenin derinleştiği, Osmanlı devletinde toplumsal barışın sağlanmaya çalışıldığı bir dönem olarak görebiliriz. Sultan Abdülaziz, Batılı ülkeler için de örnek bir devlet adamı olmuştur."

Kırım Savaşı esnasında Osmanlı devletinin Fransa ve İngiltere gibi Avrupa'nın iki büyük gücünün desteğini yanına alarak Rusya'yı mağlup ettiğini belirten Prof. Gencer, "1856 Paris Kongresi'nde Osmanlı devletinin toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin teminatı altına alınarak Osmanlı devletinin bir Avrupa ülkesi olduğu aslında o tarihte tescillenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansın sonunda Sultan Abdülaziz'in bestelediği eserlerden oluşan mini bir konser verildi.

Kaynak: AA / Güncel
title