Haberler

Almanya'da Organ Bağışını Arttırma Çabası

Almanya'da Organ Bağışını Arttırma Çabası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da organ bağışı için hızlı ve bilinçli bir şekilde karar verilebilmesini sağlamak amacıyla yeni yasal düzenlemelerle organ bağışının artırılması hedeflendi.

Almanya'da organ bağışı için hızlı ve bilinçli bir şekilde karar verilebilmesini sağlamak amacıyla yeni yasal düzenlemelerle organ bağışının artırılması hedeflendi.

Halen 12 bin kişinin organ bağışı beklediği Almanya'da her yıl sadece 3 bin kişiye kalp, akciğer, böbrek ya da karaciğer gibi organlar nakledilirken, yılda 1000 kişi gerekli organı bulamadığı için hayatını kaybetti. Deutche Welle, kamuoyu araştırma şirketi Forsa'nın anketine dayanarak Almanlar'ın yüzde 82'sinin teoride organ bağışına hazır çıkarken, bunlardan sadece yüzde 12'si organlarını bağışladığını söylediğini aktardı.

Organ nakli konusunda uzman hekim Prof. Günter Kirste, bu farkı insanların korkusuna bağlarken 'Çoğu kişi hayatlarının sonunda ne olabileceği konusuyla çok fazla meşgul olmak istemiyor, korkuyor ve bu konuyla ilgilenmeme haklarını saklı tutuyorlar. Dolayısıyla çoğu insan bu konuyu düşünmüyor. Bu konuyu zamanında düşünmenin ve hatta bir organ bağışı kartı çıkarmanın iyi olabileceğini bilmiyorlar. Çünkü kişinin hayatını kaybetmesi durumunda yakınları zorlu bir karar almak zorunda kalıyor' dedi.

Alman hükümeti, organ bağışı sayısını artırabilmek için yeni önlemler üzerinde dururken yasa değişikliği üzerinde çalışıldığı açıklandı. Çözüm önerileri arasında yeni elektronik sağlık sigortası kartlarıyla organ bağışını teşvik etmek bulunuyor. Federal Sağlık Bakanı Daniel Bahr, kamu ve özel sağlık sigortalarından, yeni sağlık sigortası kartlarının düzenlenmesi sırasında sigortalıları organ bağışı konusunda bilgilendirmesini ve onlardan bu konuda görüş bildirmesini istedi.

Hıristiyan Birlik partileri Meclis Grubu'nun sağlık politikaları sözcüsü Jens Spahn, önümüzdeki haftalarda organ bağışının teşviki konusunda bir yasa tasarısı hazırlayabileceklerini bu konuda tüm partiler arasında görüş birliği olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı'nın önerisi, sigortalıların vereceği yanıtın sigorta şirketleri tarafından hizmete sunulması planlanan bir organ bağışı kartında belgelenmesini içeriyor. Böylece kişinin organ bağışını onaylayabileceği, reddedebileceği ya da henüz karar vermek istemediklerini açıklayabileceği ifade ediliyor. Sağlık sigortalarına ayrıca, organ bağışı konularındaki sorulara yanıt verecek personeli bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Araştırmalara göre, Almanya'da 1 milyon kişiye 16 organ bağışçısı düşüyor. Diğer Avrupa ülkesi İspanya'da bu sayı yaklaşık iki kat daha fazla. İspanya'da bir milyon kişiye 34 organ bağışçısı düşüyor. Bunun nedeni ise organ bağışı konusunda iki ülke arasındaki yasal farklılıklar.

Almanya'da organ bağışı yapmak isteyen bir kişi bunu ölümünden önce bildirmek durumunda. İspanya'da ise ölmeden önce yazılı olarak organ bağışı yapmak istemediğini belirtmeyen ya da bunu yakınlarına bildirmeyen kişilerin organları alınabiliyor. Yani kişinin ölmeden önce karşı olduğunu belirtmesi gerekiyor.

İSLAM DİNİ VE ORGAN NAKLİ

Öte yandan bazı Müslüman ülkelerde organ bağışına, etik ve dinî gerekçeler öne sürülerek karşı çıkılırken bazı adamlarının verdiği fetvaların organ naklinin faydaları ve önemi konusunda bilinçsiz olanları olumsuz etkilediği vurgulandı.

Türkiye Diyanet Vakfı İlim, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem, yasal sınırlar içinde ve İslam dininin temel prensipleri açısından ele alındığı takdirde İslam dininin organ bağışını faydalı, caiz ve yerine göre de lüzumlu olarak gördüğünü söyledi. Aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Başkanı da olan Prof. Yeprem, organ bağışının ticari amaçla bunu yapmaması, bağışın etik kurallara aykırı olmaması ve organ nakli sırasında teknik usullerin tamamen İslam dininin ana prensiplerine uygun olarak gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close