Haberler

Almanya'da Koalisyon Sözleşmesi İmzalandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Angela Merkel:   "(Çifte vatandaşlık hakkı) Bu çok açık bir sinyaldir. Biz bu gençleri istiyoruz. Onlar bizim toplumumuzun bir parçasıdır" "Burada doğup büyüyenler için güzel bir s...

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)  Genel Başkanı Angela Merkel ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU)  Horst Seehofer ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, koalisyon sözleşmesini imzaladı.

Federal Meclis'te koalisyon sözleşmesini imzalayan Merkel, Seehofer ve Gabriel, daha sonra Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda gazetecinin takip ettiği toplantıda ilk sözü alan Merkel, koalisyon müzakereleri sırasında en zorlu başlıklardan birinin "çifte vatandaşlık" konusu olduğunu söyledi.

Bu konuda sağladıkları uzlaşmadan memnun olduğunu kaydeden Merkel, Almanya'da doğup büyümüş olan göçmen kökenli gençleri kazanmak istediklerine işaret ederek, "Bu çok açık bir sinyaldir. Biz bu gençleri istiyoruz. Onlar bizim toplumumuzun bir parçasıdır" diye konuştu.

"Biz büyük koalisyonu oluşturacağız, Almanya için büyük bir misyonu başaracağız" diyen Merkel,  hükümetin istikrarın teminatı olacağını vurguladı.  Yeni koalisyonun politikalarında istihdama, sosyal güvenliğe ve meslek eğitimine öncelik vereceğini belirten Merkel, SPD'nin talep ettiği saatlik 8,5 avroluk asgari ücret konusunda  "adil bir uzlaşmaya" vardıkları için de memnun olduğunu kaydetti.

SPD Genel Başkanı Gabriel de çifte vatandaşlık konusunda gençlere "Bize aitsiniz" mesajı vermek istediklerini belirterek, bu adımla artık dışlanmışlık duygusunun ortadan kalkacağını kaydetti.

Gazetecilerin çifte vatandaşlık düzenlemesinin sadece Almanya'da doğan gençleri kapsadığını hatırlatması üzerine Gabriel, Hristiyan Birlik partilerinin çifte vatandaşlık konusundaki katı itirazlarını anımsatarak, gelinen aşamanın önemli ilerleme olduğunu savundu.

Sigmar Gabriel, şöyle devam etti:

"Bu uzlaşmayı reddetmek büyük bir düşüncesizlik olurdu. Tahmin ediyorum ki burada doğan çocuklar ve gençler için bu adımı atmak, Hristiyan Birlik partileri açısından da büyük bir adım. Biz çifte vatandaşlık konusunda bir tabuyu yıktık ve bunu yaparken CDU ve CSU'lu arkadaşlarımız da kendi pozisyonlarına aykırı olmasına rağmen bu konuda adım atma yönünde cesaret gösterdiler ve çaba harcadılar. Ben inanıyorum ki diğer adımlar da atılacak."

Merkel de aynı soruya, "Burada doğup büyüyenler için güzel bir sinyal. Ancak bu adımı atmak bizim için kolay olmadı" yanıtını verdi.

Türkiye'nin AB süreci

Başbakan Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkındaki bir soru üzerine, bu konuda Almanya'nın politikasının değişmediğini belirterek, "Türkiye ile katılım müzakereleri ucu açık bir şekilde devam edecek. Son yıllarda hep söylediğimiz gibi uzun bir yol var önümüzde" dedi.

CSU Genel Başkanı Horst Seehofer de yaptığı açıklamada, koalisyon anlaşmasında seçmenlerine verdikleri tüm sözleri tuttuklarını, bunun için çok memnun olduğunu kaydetti. "Vergi artışı olmayacak, 2015'ten sonra bütçede açık olmayacak" diyen Seehofer, seçimler öncesinde söz verdikleri yabancı araçlar için otoyol ücreti konusunda da koalisyon ortaklarının anlaşmaya vardığına dikkati çekti.

"Opsyion modeli" kaldırılacak

Koalisyon sözleşmesinde, vatandaşlık konusunda 2000 yılından bu yana uygulanmakta olan "Opsiyon modeli"nin kaldırılması öngörülüyor. Soz konusu uygulama uyarınca, Türk asıllı göçmen kökenli gençler Almanya'da doğmaları durumunda Alman vatandaşlığına hak kazanıyor ancak 23 yaşında geldiklerinde Alman vatandaşlığı ya da Türk vatandaşlığından birini tercih etmek zorunda kalıyordu.

Hristiyan Birlik partileri önceki hükümetleri döneminde bu tartışmalı uygulamanın değiştirilmesine karşı çıkmıştı. SPD'nin koalisyon görüşmelerindeki ısrarlı talepleri sonrasında Merkel liderliğinde Hristiyan Birlik partileri geri adım atarken, koalisyon sözleşmesinde de "Opsiyon modeli"nin kaldırılacağı belirtildi.

Ancak düzenleme vatandaşlık yasasında değişiklik öngörmemesi ve sadece Almanya'da doğan göçmen kökenli gençlere çifte vatandaşlığın yolunu açması nedeniyle Türk göçmenler arasında hayal kırıklığı yarattı. Almanya'ya sonradan gelmiş olan çok sayıda göçmen Alman vatandaşlığına hak kazanması durumunda, bu haktan yararlanabilmek için Türk vatandaşlığından ayrılmak zorunda kalacak. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel
title
Close