Almanya'da hükümet kurma arayışları
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partili İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Genel olarak çifte vatandaşlığın yeniden başlatılması konusunda taraflar arasındaki ...
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partili İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Genel olarak çifte vatandaşlığın yeniden başlatılması konusunda taraflar arasındaki görüşler birbirine çok uzak" dedi.
Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti arasındaki koalisyon görüşmeleri kapsamında, bugün bir araya gelen Adalet ve İçişleri Grubu'nda çifte vatandaşlık konusunun hararetli bir şekilde tartışıldığı ifade edildi.
SPD temsilcileri çifte vatandaşlığın yeniden uygulamaya geçmesini isterken, Birlik Partilerinin muhafazakar kanadının da çifte vatandaşlığa karşı bir tutum sergilediği öğrenildi.
Çifte vatandaşlıkla ilgili bu grupta anlaşma sağlanamaması durumunda, konunun belirli aralıkla toplanan ve parti liderlerinin de katıldığı 75 kişilik büyük grupta ele alınacağı belirtildi.
Adalet ve İçişleri Grubu'ndaki görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Hristiyan Sosyal Birlik Partili İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, SPD'nin ülkede yaşayan tüm göçmenlere çifte vatandaşlığın verilmesini istediğini, kendilerinin ise bunu kabul edemeyeceklerini ifade etti.
Almanya'da doğan, büyüyen ve uyum sağlayan göçmenlerin çocuklarıyla ilgili yoğun bir şekilde konuştuklarına dikkati çeken Friedrich, ''opsiyon modeli'' kapsamında sürenin uzatılması yönünde öneri sunduklarını vurguladı.
Alman vatandaşlığına karşı karar verenlerin, istedikleri zaman yeniden Alman vatandaşlığını geri alabilmeleri yönünde bir teklif de getirdiğini belirten Friedrich, SPD'nin bu önerilere karşı çıktığını kaydetti.
Friedrich, '' Burada doğan ve yetişen çocuklarla ilgili gelecek günlerde çalışmamız lazım. Bu konuda yine de bir çözüm bulmayı ümit ediyoruz'' ifadesini kullandı.
Daha önce öneriler arasında yer alan "durağan vatandaşlık modeli"nin uygulamasının zor bulduğunu işaret eden Friedrich, "genel olarak çifte vatandaşlığın yeniden uygulanması konusunda taraflar arasındaki görüşlerin birbirine çok uzak olduğunu" kaydetti.
Almanya'da doğan yabancı çocukların Alman vatandaşı olmalarından yana olduğunu belirten Friedrich, ancak konunun bu kişilerin Türk vatandaşı kalıp kalmamalarıyla ilgili olduğunu söyledi.
- "Bu aslında Türkiye yasası"
Sosyal Demokrat Parti adına konuşan Thomas Oppermann da çifte vatandaşlık konusunda anlaşamadıklarını belirterek, Birlik Partilerinin modern bir vatandaşlık yasası için önerileri kabul etmediğini söyledi.
Birlik Partilerinin ''opsiyon modelini'' savunduklarını ifade eden Oppermann, bunu mümkün olmayan bir uygulama olarak gördüğünü kaydetti.
AB ülkelerinden ve İran gibi ülkelerden gelen kişilerin çifte vatandaşlığın kabul edildiğini işaret eden Oppermann, "Çİfte vatandaşlık konusu sadece Türkiye'ye geldiği zaman Birlik Partileri hareket etmek istemiyor. Bu yaklaşımı uygun görmüyorum. Bu aslında Türkiye yasası. Bundan dolayı bu tartışmalı konuyu büyük gruba taşıyacağız" şeklinde konuştu.
- SPD, opsiyon modeline karşı
Uzlaşmaya her zaman açık olduğunu ve büyük grubun toplanacağı 13 Kasım'a kadar kapıların açık kalacağını söyleyen Oppermann, "opsiyon modeli" uygulaması konusunda İçişleri ve Adalet Grubu'nda bir anlaşma sağlanamayacağını kaydetti.
İnsanlardan vatandaşlığının alınmasına karşı olduklarını ifade eden Oppermann, daha fazla Alman vatandaşı olanlara ihtiyaç duyulduğunu, bunun hem ülke için hem de insanlar için iyi olacağını kaydetti.
Oppermann, Almanya'ya entegrasyon sağlayan, iyi bir şekilde Almanca konuşan ve geliri olanlara vatandaşlık verilmemesinin ve 23 yaşına gelen gençlerden ebeveynlerinin vatandaşlığına karşı karar vermelerini istemenin çağa uymadığını belirtti.
-friedrich