"Çifte Vatandaşlık Konusunda Derin Görüş Ayrılıkları Var"
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlık konusunda çok derin görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlık konusunda çok derin görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.
Friedrich, koalisyon görüşmeleri kapsamında Bavyera Eyaleti Berlin Temsilciliği'nde bir araya gelen İçişleri Grubu Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bir soru üzerine Friedrich, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin seçim programında açık bir şekilde çifte vatandaşlığa karşı olduğunun yer aldığını, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ise çifte vatandaşlığın yeniden uygulanmaya geçilmesinden yana olduğunu hatırlattı.
Şimdi bu konuda bir uzlaşmaya gidilip gidilemeyeceğine bakacaklarını belirten Friedrich, bu kapsamda '"durağan vatandaşlık modeli"nin' de konuşulduğuna dikkati çekti.
"Benim görüşüme göre bunun uygulanması mümkün değil" diyen Friedrich, bu konuda anayasaya vatandaşlığın neleri kapsadığı, "durağan" olan şeyin ne olduğuna ilişkin bir liste yapılması gerektiğini, bunun da yürütme açısından uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.
"Koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlık konusunda çok derin görüş ayrılıklarının bulunduğu"na işaret eden Friedrich, çifte vatandaşlığın insanların entegrasyonunu frenlediğini ve engellediğini savundu.
"Opsiyon modeli" kapsamında gençlerin 23 yaşına kadar değil de 30 yaşına kadar bir ülke vatandaşlığı seçme kararı vermesinin düşünülebileceğini belirten Friedrich, "40 yaşına kadar karar vermek istiyorsa bu da bir kez daha konuşulabilir" ifadesini kullandı.
Friedrich, gençleri, üzmek, nine ve dedeleriyle çatışmaya götürmek istemediklerini belirterek, mevcut uygulama ile gençlerin kendi kültürünü ve kökenlerini inkar etmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Almanya'da yaşamak ve gelecekte de burada kalmak isteyenlerin bu ülkeye kendilerini bağlı hissetmesi gerektiğini belirten Friedrich, "Bunun için de iki vatandaşlığa ihtiyaç yok" dedi.
"Durağan vatandaşlık" modeliyle aynı anda iki ülke vatandaşı olan ya da olmak isteyenlerin ikamet ettikleri ülkenin vatandaşlık haklarından istifade etmesi öneriliyor.
2000'den sonra uygulamaya giren ve halen uygulanan "opsiyon modelinde" de Almanya'da doğan yabancı kökenlilerin çocukları, 18-23 yaş döneminde Alman vatandaşlığı ile ebeveynlerinin vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlanıyorlar. - Berlin