Haberler

Almanya'da Emekli Maden İşçileri İhmal Olabilir

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Essen, Oberhausen ve Gelsenkirchen maden ocaklarında çalışan ve şimdilerde emekli olan Bartınlı vatandaşlar, madende çalıştıkları ortamı ve Soma kazası ile ilgili düşüncelerini anlattılar.

Almanya'nın Essen, Oberhausen ve Gelsenkirchen maden ocaklarında çalışan ve şimdilerde emekli olan Bartınlı vatandaşlar, madende çalıştıkları ortamı ve Soma kazası ile ilgili düşüncelerini anlattılar.

Essen'de bulunan Bartınlılar Kültür ve Dayanışma Dernegi'nde Ahmet Gökgöz (58), 1972 yılında Almanya'ya geldiğini ve aynı yıl Oberhausen-Sterkrade'de maden ocağında çırak olarak işe başladığını;iki yıl sonra da ustalık belgesi alarak maden işçisi olarak devam ettiğini anlattı. 6 yıl madende çalışan ve malulen emekli olan Ahmet Gökgöz, Almanya'daki madenlerde işçi emniyetine çok önem veriliyor. Ocakta gaz ölçümü asla ihmal edilmez, kömüre su vererek suğutma işlemleri ustabaşları tarafından sürekli takip edilir dedi.

Ahmet Gökgöz, Bizim çalıştığımız ocaklarda, gaz yükseldiği anda otomatik olarak elektrikler kesilir, makineler duruyordu. Hemen gaz kontrol altına alınır sonra biz çalışmaya devam ederdik. Soma'da gaz hareketliliği takip edilip, önlem alınsaydı böyle bir facia yaşanmazdı diye düşünüyorum. Ayrıca Türkiye ocakları için, yaşam oda tartışmaları yapılıyor. Burada yıllarca çalıştım, yaşam odası diye birşey görmedik. Ocağın her bir yanı için emniyet tedbiri alınıyordu? dedi.

1979 yılında Almanya'ya gelen ve 1980 yılında madende çalışmaya başlayan Mustafa Kaz (51), Gelsenkirchen-Horst'ta 23 yıl maden ocağında çalıştığını ve malulen emekli olduğunu belirterek, Soma'da meydana gelen kazanın bazı ihmallerden olduğunu düşünüyorum? dedi. Mustafa Kaz, Soma ocağında gaz birikintilerinin farkedilemediğini ve dolayısıyla da önlem alınamadığı tahmin ediyorum. Bize haftada bir iki saat çalışma eğitimleri veriliyordu. Her gün ocakta emniyet tedbirleri görevliler tarafından takip ediliyordu. Ama yaşam odası gibi birşey duymadık, görmedik. Doksanlı yıllardan sonra maske ve gözlük zorunlu hale getirilmişti diye anlattı.

Oberhausen-Sterkrade'de yirmi yıl çalıştıktan sonra malulen emekli olan Erol Üstündağ, Soma faciası ile ilgili olarak, Mutlaka ihmal olmuştur. Gaz hareketliliği takip edilmemiştir. Gaz uyarı sensorların da düzenli olmadığını düşünüyorum. Ayrıca çalışanların hepsinde ya maske yoktu, ya da maskeleri çalışmaz durumdaydı? dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

25 ilimizde eğitime kar engeli

25 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title