Alman Hükümet Sözcüsü Seibert - Türkiye-Almanya Ilişkileri
Alman Hükümeti, Türk bakanların konuşmalarının engellenmesi girişimleri üzerine gerilen ilişkilerle ilgili olarak "Bırakın birbirimizle açık ve gerektiği takdirde eleştirel konuşalım.
Alman Hükümeti, Türk bakanların konuşmalarının engellenmesi girişimleri üzerine gerilen ilişkilerle ilgili olarak "Bırakın birbirimizle açık ve gerektiği takdirde eleştirel konuşalım. Ancak bu arada, sıkı Alman-Türk ortaklığımızın ve ilişkilerimizin önemini göz önünde bulunduralım ve itidalli olalım." açıklamasında bulundu.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, başkent Berlin'de hükümet ve Başbakan Angela Merkel adına basın açıklaması yaptı. Seibert, Nazi benzetmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek "Demokratik Almanya'nın politikasının Nasyonal Sosyalizm politikasına benzetilmesini kesinlikle reddediyoruz. Nasyonal Sosyalizm benzetmeleri her zaman absürd ve yersizdir. Çünkü bu tek bir sonuca varır. O da Nasyonal Sosyalizm döneminde işlenen insanlık suçlarının hafife alınmasıdır." dedi.
Federal hükümetin Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istediğini ifade eden Seibert, Almanya ve Türkiye'nin birçok yönden birbiriyle ilişki içerisinde olduğunu kaydetti. Sözcü Seibert, ortak paydalar olarak, her iki ülkeye de bağlılık duyan milyonlarca insan, sıkı ekonomik ilişkiler, NATO içindeki ortaklık ve terörle mücadeleyi gösterdi.
Görüş ayrılıklarıyla ilgili olarak ortaklar arasında tartışmaların sürdürülmesi gerektiğini belirten Seibert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu, tüm açıklığıyla ve bizim açımızdan değerlerimiz çerçevesinde yapılmalı. Bu değerler arasında konuşma, basın ve toplantı özgürlükleri de vardır. Bu elbette tüm vatandaşlar, Almanya'da yaşayan Türk asıllı vatandaşlar için de geçerlidir. Bu nedenle federal hükümetin tutumu da çok açıktır. Türk hükümet yetkililerinin, mevcut hukuk ve yasalar çerçevesinde Almanya'da toplantı yapmaları mümkündür. Açık bir şekilde ve zamanında bildirilmeleri ve kabul edilmeleri durumunda."
Seibert, Türk hükümetine çağrıda bulunarak "Bırakın birbirimizle açık ve gerektiği takdirde eleştirel konuşalım. Ancak bu arada, sıkı Alman-Türk ortaklığımızın ve ilişkilerimizin önemini göz önünde bulunduralım ve itidalli olalım." dedi.
Merkel ile Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta sonunda yaptığı telefon görüşmesinde neler konuştuklarıyla ilgili soruya karşılık da Seibert, başbakanların, ikili ilişkilerin daha da gergin hale getirilmemesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını ve ilişkilerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun çarşamba günü Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile yapacağı görüşmeyle geliştirilmesinin uygun görüldüğünü söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de Bakan Çavuşoğlu'nun Berlin Turizm Borsası Fuarı (İTB) çerçevesinde Berlin'e geleceğini ve temaslarda bulunacağını açıkladı.
Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşması çerçevesinde bugüne kadar kaç kişinin Almanya'ya ulaştığı şeklindeki soruya karşılık, bu sayının 2 Mart 2017 itibarıyla 1403 olduğunu, diğer AB ülkelerinin de yaklaşık 2 bin 200 kişiyi kabul ettiğini belirtti.
Türkiye'den iltica talebinde bulunanların sayısıyla ilgili bir soru üzerine de Dimroth, 2015 yılında 4 bin 650, 2016 yılında 5 bin 740, bu yılın ocak ayında da 610 kişinin iltica talebinde bulunduğunu kaydetti.