Alman Çiftin Çocuk Savaşı
Alman Çift, Kızlarının Velayeti İçin Hukuk Savaşı Yapıyor. Çocuğunu Türkiye'ye Kaçıran Babayı İnterpol Kırmızı Bültenle Arıyor.
Alman çift, kızlarının velayeti için hukuk savaşı yapıyor. Çocuğunu Türkiye’ye kaçıran babayı İnterpol kırmızı bültenle arıyor.
Alman anne, kızıyla görüştürmeyen eşini bıçakladı. Baba karnında bıçakla karakola giderek şikayetçi oldu.
İZMİR’in Çiğli İlçesi’nde, kızlarının velayeti yüzünden çıkan tartışmanın kanlı bitmesiyle Alman çift, polisteki ifadesinde birbirini suçladı. Güzeltepe semtinde meydana gelen olayda, eşinden ayrıldıktan sonra 6 yaşındaki kızıyla İzmir’e gelip oturma izni alarak yerleşen Alexander Herz, karnında bıçakla karakola giderek polisten yardım istedi. Herz, Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldığı sırada karakola gelen eski eşi Tanja Anuschka Henn’de polise teslim oldu.
5 yıl önce evlilik
Taburcu edilen Herz, ifadesinde, boşandığı eşinin kızını görmek için evine geldiğini, hediyeleri açmak için verdiği bıçakla da kendisini bıçakladığını ileri sürdü. Gözaltında olan ve eski eşinin ifadelerini kabul etmeyen Tanja Anuschka Henn ise, kendisine komplo kurduğunu, suçlayabilmek için kendi kendi karnından yaraladığını iddia etti. Tanja Anuschka Henn’in işlemlerin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi. Yaralama olayı Alman çiftin Türkiye Almanya hattındaki çocuk savaşını da ortaya çıkardı. Tanja Anuschka Henn ile Alexander Herz 5 yıl önce tanıştı. Henn hamile kalınca çift evlendi. Kızları Luzia’nın dünyaya gelmesinden sonra ayrı yaşamaya başladı. Baba Herz, velayeti annesinde olan Luiza’yı alma çabaları sonuçsuz kalınca çareyi kaçmakta buldu. Baba Herz kızıyla kaçak yollardan önce Bulgaristan’a, ardından Türkiye’ye gelip oturma izni aldı. Almanya’da Leopar tanklarının üretim tesislerinde çalışan Herz, Türkiye’de çalışma izni de alarak Ateş Çelik firmasında çalışmaya başladı. Luzia’nın İzmir’de olduğunu tespit eden anne Henn ise Alman Hükümeti aracılığıyla kızının iadesini istedi. Alman Polisi de baba hakkında kırmızı bülten yayınlandı. Çocuğundan vazgeçmeyen baba ise velayet hakkı ve boşanmak için Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Mayıs 2008’de başlayan dava sürecinde Luzia’nın velayeti Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi tarafından babaya verildi. Herz’in mutluluğu çok uzun sürmedi. Devreye Alman Adalet Bakanlığı girdi.
Şiddet yok
Lahey Sözleşmesi gereği, velayet anneye geçti. İki farklı karar, Yargıtay’a taşındı. Yargıtay kararı usul yönünden bozdu. Bozma kararı sonrasında 30 Temmuz 2009’da, yapılan duruşmada Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi, Luiza’nın ülkesine iadesine karar verdi. Babanın avukatı Murat Özden, “Karar düzeltme talebiyle” davayı tekrar Yargıtay’a taşıdı. Dava sürecinde babanın avukatı, annenin küçük kıza şiddet uyguladığını ve uyuşturucu kullandığını ileri sürdü. Ancak Almanya’da yapılan psikolog kontrolü ve tahlil sonuçlarına göre, şiddet uygulamadığı ve annenin uyuşturucu kullanmadığı belirlendi. Anne Tanja Anuschka Henn, geçen Temmuz’da, polis, icra memuru, psikolog ve tercümanla beraberinde de ağabeyi ve iki yeğeni ile kızı Luzia görmeye gitti. Ancak, görüşme talebi, psikolog Nur Şeker’in telkinine rağmen küçük kızın istememesi nedeniyle gerçekleşemedi.