Allianz Grubu'nun 2016 Faaliyet Karı 10,8 Milyar Avro
Allianz Grubu, 2016 yılında 10,8 milyar avro faaliyet karı elde etti.
Allianz Grubu, 2016 yılında 10,8 milyar avro faaliyet karı elde etti.
Allianz Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre grup, dördüncü çeyrek ve 2016 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre grubun 2016 faaliyet karı yüzde 0,9'luk artışla 10,8 milyar avro olarak gerçekleşti.
Hissedarlara ait 2016 yılı net karı, yıllık yüzde 4'lük artışla 6,9 milyar avroya ulaştı. Solvency II'ye göre sermaye yeterlilik oranı, 31 Aralık 2016 itibarıyla yüzde 218 olarak gerçekleşti. Bu oran bir yıl önce yüzde 200 seviyesindeydi.
Allianz Yönetim Kurulu, temettü ödemelerini hisse başına 7,30 avrodan 7,60 avroya çıkarmayı önerdi. 3 milyar avroluk hisse geri alım programı başlatacak olan grubun 2017 faaliyet karı hedefi, beklenmedik durumlar hariç tutulduğunda 10,8 milyar avro olarak belirlendi.
-Grubun PIMCO'ya net fon girişi 5,9 milyar avro
Allianz Grubu'nun 4. çeyrek faaliyet karı, yıllık yüzde 9,3'lük artışla 2,8 milyar avroya yükseldi. Hissedarlara ait 4. çeyrek net karı, yıllık yüzde 23'lük artışla 1,7 milyar avroya ulaştı.
Grubun 4. çeyrek bileşik rasyosu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96,2'den yüzde 94'e geriledi. Aynı dönemde hayat branşı yeni iş karlılığı yüzde 2,9 olarak gerçekleşen grubun PIMCO'ya net fon girişi de 5,9 milyar avro olarak gerçekleşti.
Fon yönetimindeki 4. çeyrek gider-gelir oranı, 1,7 puan iyileşme göstererek yüzde 61,4 olarak kaydedildi. 4. çeyrekte elementer sigortalarda, büyümeye en çok katkı veren şirketler Almanya, Türkiye ve Allianz Worldwide Partners oldu.
-Allianz kullanmadığı sermayeyi hissedarlarına iade edecek
Allianz SE, 2014 ile 2016 arasındaki dönemde grubun inorganik büyüme için ayırdığı rezervden kullanmadığı sermayeyi iade etmek için daha önceden duyurduğu plan kapsamında, 3 milyar avroluk bir hisse geri alım programını başlatmaya karar verdi. Bu tutar, 10 Şubat 2017'deki hisse başına 156,85 avroluk kapanış fiyatı baz alındığında, yaklaşık 19,1 milyon hisseye veya sermayenin yüzde 4,2'sine tekabül ediyor.
Hisse geri alım programının 17 Şubat 2017'de başlaması ve en fazla 12 ay sürmesi öngörülüyor. Allianz SE, geri satın alınan hisseleri iptal edecek ve program güncellemelerini düzenli olarak yayınlayacak. Programın planlandığı şekilde tam olarak uygulanması, Solvency II'ye göre minimum yüzde 160'lık bir sürdürülebilir sermaye yeterlilik oranına bağlı olduğu bildirildi.
-Prim üretimi 2016 yılında 51,5 milyar avro olarak gerçekleşti
Prim üretimi 2016 yılında 51,5 milyar avro olarak gerçekleşti. Özellikle Türkiye, Almanya ve Allianz Worldwide Partners'taki olumlu gelişmeler doğrultusunda, kur ve konsolidasyon etkilerinden arındırılmış dönemsel büyüme yüzde 3,1 olarak kaydedildi. Aynı dönemde faaliyet karı, düşük yatırım gelirleri sonucunda 2015'e göre yüzde 4,2 gerileyerek 5,4 milyar avro olurken, bir yıllık bileşik rasyo 0,3 puan iyileşerek yüzde 94,3 olarak gerçekleşti.
Elementer sigortalarda prim üretimi, 4. çeyrekte yüzde 2,4 artışla 11,2 milyar avroya yükseldi. Kur farkı ve konsolidasyon etkileri hariç tutulduğunda, dönemsel büyüme yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Yüzde 2'lik hacim artışı ve yüzde 1,6'lık fiyat artışı etkisi, bu sonuca katkı sağladı.
Elementer sigortalar faaliyet karı 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artışla 1,4 milyar avroya yükseldi. Doğal afetler kaynaklı tazminat taleplerinin daha az olması, teknik karı iyileştirdi. Bileşik rasyo yüzde 2,3'lük bir iyileşme ile yüzde 94'e çıktı.
-"2017 yılı için doğru tahminde bulunmak daha da güçleşti"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Allianz SE Üst Yöneticisi (CEO) Oliver Baete, yenilenme ajandası odaklı çalışmalarının meyvelerini 2016 yılında almaya başladıklarını ve bunun neticesinde harika bir yıl geçirdiklerini bildirdi.
Çalışanlarının katkıları sayesinde tüm segmentlerde iyi performans gösterdiklerini aktaran Baete, sağlam sermaye tabanlarının güçlü bir konumda olmalarını sağladığını dile getirdi.
Baete, 2016 yılının iyisiyle kötüsüyle sürprizlerle dolu bir yıl olduğunu, artan jeopolitik belirsizlik ve piyasa volatilitesi nedeniyle 2017 yılı için doğru tahminde bulunmanın daha da güçleştiğinin altını çizdi.
Yine de faaliyet karlarını hedefledikleri dilime yükselteceklerinden emin olduklarını vurgulayan Baete, "Allianz Grubu olarak 2017'de de beklenmedik olaylar, krizler veya doğal afetler hariç tutulduğunda artı-eksi 500 milyon avro belirsizlik payıyla 10,8 milyar avro faaliyet karı elde etmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Allianz SE Finans Direktörü (CFO) Dieter Wemmer ise Allianz'ın yönetimin yeni bir temettü artışı yapmasına neden olan zorlu piyasa koşullarına rağmen 2016'yı harika bir şekilde noktaladığını bildirdi.
Şirketin beşinci kez üst üste yıllık faaliyet karı artışı elde ettiğini aktaran Wemmer, tüm iş segmentlerinde gerçekleşen pozitif gelişmelerin bu sonucu desteklediğini ve grubun 2018 yenilenme ajandası hedeflerini gerçekleştirmesine imkan sağladığını dile getirdi.
Wemmer, "4. çeyrekte elementer sigorta segmentinde büyüme sağladık. Hem hacim hem de fiyat, bu olumlu sonucu destekledi. Almanya'nın yanı sıra Allianz Worldwide Partners ve Türkiye de bu büyümeye katkı sağladı. 2018 yılı için koyduğumuz yüzde 94 bileşik rasyo hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.
Hayat sigortaları özelinde ise Wemmer, "Müşterilerimiz için daha iyi getiriler sunan hayat ürünlerine doğru hızla geçiş yapıyoruz. Bu stratejik geçiş, 2016'nın son çeyreğinde yüzde 2,9'luk yeni iş karlılığından da anlaşılacağı üzere hissedarlarımıza da avantaj sağladı." değerlendirmesinde bulundu.
Wemmer, şunları da kaydetti:
"4. çeyrek, grup dışı net fon girişlerinde üst üste ikinci kez pozitif sonuç elde ettiğimiz raporlama dönemi oldu. Bu, PIMCO'da işlerin yola girmeye başladığını gösteriyor. Özellikle değişken maliyetlere yönelik tasarruflar, gelirdeki düşüşü telafi etmemize ve faaliyet karını artırmamıza yardımcı oldu."