Alldesign'da Tasarım Vakfı
21-22 Şubat 2014 tarihlerinde Hilton Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen alldesign Uluslararası Tasarım Konferansları ve Yaratıcı Endüstriler Fuarı, tasarım dünyasını üçüncü kez bir araya getirdi.
21-22 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleşen alldesign Uluslararası Tasarım Konferansları ve Yaratıcı Endüstriler Fuarı'nda hem Tasarım Vakfı hem de vakfın kurucusu Faruk Malhan'ın konuşması tasarımseverler tarafından ilgiyle takip edildi.
Tasarımı ekonomiye, ekonomiyi tasarıma kazandırmak, tasarım düşüncesini, tasarımla yönetimi ve yaratıcılığı geliştirmek amacıyla kurulan Tasarım Vakfı, gerek fuar alandaki standıyla, gerekse vakfın kurucusu olan Faruk Malhan'ın konferansıyla büyük ilgi topladı.
Fuarın ikinci gününde "Aklın Gözüyle Görmemek" başlıklı bir konuşma yapan, Türkiye'de tasarım kavramının yaşama aktarılmaya başladığı 70'li ve 80'li yılların lider kimliklerinden biri olan ve Koleksiyon ile Tasarım Vakfı'nın kurucusu, mimar Faruk Malhan, yaratıcılığın akıl mantık dışı bir olgu olduğunun altını çizdi.
Faruk Malhan konuşmasında, tasarımın geleceğe ait bir gündemi olması gerekliliğinden bahsetti. Bu anlamda, sivil ve siyasi birlikteliklerin önemini vurgulayan Malhan, bu birlikteliğe güzel bir örnek olarak Bilbao kenti rehabilitasyon projesini verdi. Konuşmasının sonunda Tasarım Vakfı'ndan ve çalışmalarından bahseden Malhan, vakfın gerçekleştirdiği ilk atölye olan Takı Tasarım Atölyesi'ni anlattı. Faruk Malhan'nın Küratör, Amina Agueznay'ın atölye tasarım yönetmeni olarak görev aldığı "Enerji-Telkâri-Mardin" Atölye çalışmalarının tarihi coğrafyadan, kültürden alınan esinin, tasarıma ve üretime geçiş evresini kapsıyor. Takı tasarımcıları ile telkâri ustalarının beraber çalışması sonucu ortaya çıkan ürünlerin, dünya pazarında fark yaratmak isteyecek, "özgün tasarım arayışında olan kuyum sektörüne sunulması", ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor.
ETMK İstanbul Şube başkanı Özlem Er ve Başkan yardımcısı Pınar Azizoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen "Bir kahve Bir Tasarım" sohbetlerinde, Tasarım Vakfı'ndan Barış Gün Şahin, Tasarım Vakfı İstanbul'un misyonunu ve gerçekleştirilen etkinlikleri anlattı ve önümüzdeki sezonda vakıf bünyesindeki faaliyetlerle ilgili soruları yanıtladı.
Tasarım Vakfı Hakkında;
Türkiye, tasarımı, tasarımcıyı, üreteni, tüketeni destekleyecek ve projeler geliştirecek bir vakfa kavuşuyor. Ön çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda başlayan Faruk Malhan, uzun yıllar hayalini kurduğu bir projeyi hayata geçirdi. Takı, moda, tekstil, seramik, cam, grafik tasarımı, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, yeni medya tasarımı gibi ilgili tüm yaratıcı endüstrileri kapsamına alan Tasarım Vakfı etkinliklerine Eylül 2013'te başladı. Tasarım kültürüne adanmış kâr amacı gütmeyen Tasarım Vakfı diğer tüm kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi bağış ve sponsorluklar ile hayatını sürdürecek. Vakıf, yaratıcı ekonomileri tasarım kültürüne, tasarım kültürünü yaratıcı ekonomilere eklemlendirmek üzere küresel ölçekte etkin, çok yüzlü bir merkez olarak kurgulandı ve çalışmalarını uluslararası ölçekte, çok dilli gerçekleştiriyor. Özetle, Tasarım Vakfı eski dünyanın mirasını, yaratıcılığı reel ekonomi ile birleştirerek tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.