Aliağa'daki Termik Santralde 2'nci Ünitenin Çed Kararına Dava
İzmir'in Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi'nde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santralin ikinci ünitesiyle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararının iptali için, 14 kişi ve oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı.
İzmir'in Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi'nde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santralin ikinci ünitesiyle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararının iptali için, 14 kişi ve oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı. Davacı avukatlardan Arif Ali Cangı, "Bu dava Aliağa'nın daha fazla kirlenmemesi için bir dönüm noktası olabilir" dedi.
İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yaptırılan termik santralin birinci ünitesi tartışmalar arasında 4 Nisan 2014 tarihinden itibaren faaliyetini yürütürken, bu kez yapılması planlanan ikinci ünite dava konusu oldu. Ekoloji Kolektifi Derneği adına avukatlar Hülya Yıldırı ve Hande Atay, Foça Belediyesi, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Barosu adına Avukat Enis Dinçeroğlu, Ege Çevre ve Kültür Platformu adına avukatlar Arif Ali Cangı ve Berrin Esin Kaya, Şehir Plancıları Odası adına avukat Koray Cengiz, Ziraat Mühendisleri Odası adına avukat Zuhal Sirkecioğlu Dönmez, Kimya Mühendisleri Odası adına avukatlar Mahmut Fevzi Özlüer ve Cömert Uygar Erdem, Çevre Mühendisleri Odası adına avukat Emre Baturay Altınok, avukatlar Arif Ali Cangı, Berrin Esin Kaya, Orhan Bahadır Doğutürk, Recep Hisar, Fırat Korkmaz da bireysel olarak termik santralin yapılabilmesiyle ilgili verilen ÇED olumlu kararının iptali için İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Birinci üniteyle ilgili açtıkları davanın henüz sonuçlanmadığını hatırlatan avukat Arif Ali Cangı, "İlk aşamada yerel mahkeme davayı reddetti, ancak temyiz ettik ve Danıştay alınan bilirkişi raporunun eksik olduğunu gerekçe göstererek kararı bozdu. Şu an yargılama devam diyor. Faaliyette olan 1'inci ünitenin ÇED raporunun hukuka uygun olup olmadığı henüz belli değil. Bizdeki bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden alınması gereken işyeri açma ruhsatı olmadan termik santral birinci ünitesinde faaliyetini sürdürüyor. Öğrendiğimiz kadarıyla geçici ruhsatla faaliyetini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi ruhsat vermediği tesisi mühürlemesi gerekirken, geçici ruhsat formülasyonlarıyla termik santralin faaliyetine göz yumması, bölgenin çevre sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır" dedi.
ÇED OLUMLU KARARINA TEPKİ
İkinci üniteyle ilgili ÇED toplantısının yapılmadığını buna rağmen ÇED olumlu kararı verildiğini iddia eden avukat Cangı, "Halkın karşı çıkması nedeniyle 12 Şubat 2015 tarihinde toplantı yapılamadı. Buna rağmen Çevresel Etki Değerlendirme süreci tamamlandı ve ÇED olumlu belgesi verildi. Biz de bu işlemin iptali için dava açtık. Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen termik santralin cüruf ve kül deposu alanına ilişkin imar plan değişikliği Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada, Danıştay tarafından yürütmesi durduruldu. Yani şu anda gerek faaliyette olan termik santralin gerekse ÇED raporu onaylanan ikinci ünitenin kül ve cüruflarına ilişkin atık deposunun yerini belirleyen bir imar planı mevcut değil. Bu dava Aliağa'nın daha fazla kirlenmemesi için bir dönüm noktası olabilir" diye konuştu.
Davaya Foça Belediyesi, İzmir Barosu ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin vekili olarak katılan avukat Enis Dinçeroğlu, "Birinci ünite için dava zaten devam ediyor. Şimdi ikinci bölüm için izin almışlar. Bu dava da birinci ünitenin devamı niteliğinde. Danıştay'ın, oradaki bütün bölgede Foça Belediyesi'nin talebi üzerine dava konusu edilen yer de dahil edilmek üzere 1/100000 ölçekli plan dahi inceleme konusu yapılmıştı. Davanın hem planlama hem de çevre yönü var. Artık herkes tarafından bilinen bir gerçek var ki Aliağa'daki zehirli gazlar, başta Menemen olmak üzere Karşıyaka ve Bornova'yı İzmir'in en kirli ilçeleri haline getirdi. Ek ünite bu kirliliği daha da arttıracak" dedi.
- İzmir