Güneş Alerjisi ile Güneş Yanığı Nasıl Anlaşılır?
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, güneş alerjisi ile güneş yanığını arasındaki farka açıklık getirdi.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, güneş alerjisi ile güneş yanığının zaman zaman karıştırılabildiğini belirterek, "Güneş alerjisi genellikle, vücudun yüz ve kol dışındaki, kışın güneş görmeyen bölgelerinde gelişiyor. Güneş yanığı daha uzun sürede iyileşme gösterirken, güneş alerjisi güneşten uzaklaştıktan 24 saat sonra geçebiliyor" dedi.
Tabak, yaptığı açıklamada, güneş alerjisinde ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntının; güneş yanığında ise, acıma ve yanmanın ön planda olduğu kaydetti. Alerjinin, az miktarda güneşe maruz kalındığında bile bir tür kurdeşen döküntüsü şeklinde, yanığın ise uzun süre güneşe maruz kalınmasıyla oluştuğuna dikkat çeken Tabak, şunları ifade etti:
"Güneş alerjisi genellikle, vücudun yüz ve kol dışındaki, kışın güneş görmeyen bölgelerinde gelişiyor. Güneş yanığı daha uzun sürede iyileşme gösterirken, güneş alerjisi güneşten uzaklaştıktan 24 saat sonra geçebiliyor.
Güneş alerjisi testi, değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği tepkiyle ya da doğal güneş ışığı kullanılarak alerji uzmanları ve dermatologlarca yapılıyor. Tedavide, ağızdan alınan alerji ilaçlarının ve haricen sürülen kortizonlu kremlerin, çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletlerinin kullanılıyor. Uzun süreli tedavi ise cildin kısa sürelerle ancak defalarca güneşe maruz kalması sağlanarak duyarsızlaştırılmasıyla gerçekleştiriliyor."