Albay Çillioğlu'nun Ölümüne İlişkin Soruşturma
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği iddia edilen, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nin başlattığı soruşturma kapsamında 1 yıl önce mezarı açılan Albay Kazım Çillioğlu'nun kemikleri...
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği iddia edilen, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nin başlattığı soruşturma kapsamında 1 yıl önce mezarı açılan Albay Kazım Çillioğlu'nun kemikleri incelemenin ardından Düzce'deki mezarına yeniden konuldu.
Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nin talebiyle gerekli incelemeyi tamamlayan Ankara Adli Tıp Kurumu'nun savcılığa teslim ettiği kemikler, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Çillioğlu'nun yakınlarına ulaştırıldı. Çillioğlu'nun kemikleri dualar eşliğinde Kaynaşlı ilçesine bağlı Sarıçökek köyündeki mezarına konuldu.
Albay Çillioğlu'nun oğlu Gökhan Çillioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının defin işlemini tamamladıklarını belirterek, "Saadeti kabul olur inşallah. Aile olarak iddiamız, olayın intihar olmadığı, cinayet olduğu yönündeydi. Şükürler olsun, bunu kanıtladık" dedi.
Sürecin kendilerini çok yorduğunu ifade eden Çillioğlu, "Bundan sonra yaşanacak gelişmeleri ve soruşturmayı yakından takip edeceğiz. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın. Onurlu bir babanın gururlu evlatları olarak bugün üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Babam Çillioğlu bundan sonra daha rahat, lekesiz ve tertemiz bir şekilde istirahatini yapacaktır" diye konuştu.
Çillioğlu, olayın cinayet olduğunun kesinleştiğini savunarak, "Bu konuda savcılık makamınca ciddi bir soruşturma yapılmaktadır. İnşallah faillerin en kısa zamanda adalet önünde hesap vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
-"Rahmetli Kazım Çillioğlu, bu memleketin değerli bir evladıydı"-
AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise bir yandan hüznü, bir yandan da mutlululuğu yaşadıklarını ifade etti.
"Bir şehidin bugün itibarı iade edildi" diyen Korkmaz, bir askere, bir vatansevere yapılacak en büyük kötülüğün hiç de layık olmadığı şekilde defnedilmesi olduğunu dile getirdi.
Albay Çillioğlu'nun intihar ettiğine dair kamuoyuna bilgi verildiğini anlatan Korkmaz, "Rahmetli Kazım Çillioğlu, bu memleketin değerli bir evladıydı. Bu memleket üzerinde oynanan oyunları anlamış bir insan. Aşağılık cuntanın tetikçileri tarafından şehit edilmiş bir kahraman. Ama bu kahramanı defnederken bile onu şanına uygun defnedemedik. Ailesi burukluk içerisindeydi. Hiçbirimiz intihar ettiğine inanmıyorduk. Ama resmi kaynaklar bize, 'O intihar etti' diyordu. Allah'a hamd olsun ki bugün onu katledenler bugün adli makamların önünde hesap vermek durumundalar. İnşallah onların arkasındakiler de hesap verecek" şeklinde konuştu.
Korkmaz, bugün ikinci kez mutluluk yaşadıklarını ifade ederek, mutluluklarının Çillioğlu'nun itibarının tekrar iade edilmesinden kaynaklandığını vurguladı.
Çillioğlu'nun mezarında huzur içinde yattığını vurgulayan Korkmaz, "Artık eminim ki o da huzur içerisindedir. Onun ruhaniyeti bugün burada olanlardan haberdardır ve çok mutludur. Diyordur ki, 'İşte şimdi herkes öğrendi değil mi- Ben intihar etmedim, şehit edildim. Tekrar başımız sağ olsun" dedi.
-Olay-
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak "intihar ettiği" sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu'nun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.
Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldürüldüğünü ileri sürmüş, ailenin başvurusu üzerine Erzurum'a gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatya'ya göndermişti.
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlu'nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı 700'ün üzerinde kişinin ifadelerine başvurulmuştu.
Savcılık ayrıca, Çillioğlu'nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzce'de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğlu'na ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti.
Çillioğlu'nun mezarından alınan örnekler üzerinde İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlu'nun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti.
Ankara Adli Tıp Kurumu, örnekler üzerinde ikinci kez inceleme yapmış, hazırladığı raporu ve Çillioğlu'nun kemiklerini Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'ne geri göndermiş, Çillioğlu'nun "kürek kemiğinde delik",
"kaburgalarında kırık", "saç köklerinde de arsenik olduğu" vurgulanmıştı.
Öte yandan, savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi
"Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile "Bozo" kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranmasına başlanmıştı.
Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer
Yayıncı: Kemal Kaymak - DÜZCE