Haberler
Suriye'de harita değişiyor, Rusya 'Esed nerede?' sorusuna yanıt vermedi

Rusya "Esed nerede?" sorusuna yanıt vermedi

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Gazze'de son 24 saatte 100'e yakın Filistinli öldürüldü

Filistinli yetkiliden kan donduran sözler

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Alara Fidan Üretim'in Ceo'su Taner: Zenginleşen Uzak Doğu Fırsatını Kaçırmamalıyız

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa merkezli faaliyet gösteren Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş.Ceo'su Yavuz Taner, ihraç ettikleri yüksek fiyatlı iri meyvelerin ekonomik koşullar nedeniyle Avrupa'da daha az alıcı bulabildiğini söyledi.

Bursa merkezli faaliyet gösteren Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş. Ceo'su Yavuz Taner, ihraç ettikleri yüksek fiyatlı iri meyvelerin ekonomik koşullar nedeniyle Avrupa'da daha az alıcı bulabildiğini söyledi. Taner, bu meyvelerin Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde çok daha fazla ilgi gördüğünü açıkladı.

Türkiye'nin 8 bölgesinde toplam 5 bin dekarlık 15 meyve bahçesinde üretilen meyveleri Avrupa, Uzak Doğu ve Ortadoğu'ya ihraç eden Alara Fidan Üretim ve Pazarlama A.Ş. Ceo'su Yavuz Taner, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Türkiye İnsan Yönetimi (Peryön) Güney Marmara Şubesi tarafından organize edilen 'Yönetim Zirvesi'ne katıldı. Sektörle ilgili açıklamalarda bulunan Taner, bu yılın hava şartlarının getirdiği zorluklardan dolayı zor geçtiğini söyledi. Taner, çiçek döneminde havaların yağışlı gitmesinin verimliliği etkilediğini belirterek, "Özellikle kiraz alıştığımız miktarda olmadı. Ama üretimin az olduğu senede dahi, ihracatçılar miktar olarak standart 50 bin - 60 bin ton seviyesindeki kiraz ihracatı gerçekleştirdi" dedi.

UZAK DOĞU'DA DAHA FAZLA ALICI VAR

İhracat ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Taner, Uzak Doğu pazarının hızlı geliştiğini kaydetti. Çin ve Güney Kore Tarım Bakanlıkları arasında meyve satışına yönelik mutabakat yapılamamasından dolayı meyve sebze ihracatının kısıtlı ve yavaş geliştiğini dile getiren Taner, şunları kaydetti:

"Bugün baktığımızda iri, daha yüksek fiyata satabildiğimiz meyveler ekonomik koşullardan dolayı Avrupa'da daha az alıcı bulabilmekte. Fakat Çin ve Uzak Doğu ülkelerine baktığımız zaman da uçakla gönderilmesine ve maliyetlerin daha yüksek olmasına rağmen insanların bunu rahatlıkla alabilecekleri zenginliğe ulaşmışlar. Onun için Türkiye'de yetiştirdiğimiz en iri kaliteli meyveleri uçakla Uzak Doğu'ya gönderme fırsatımız var. Bu fırsatı kaçırmamız gerekiyor. Buraya satışımızı geçen sene ile mukayese ettiğimizde 6'ya katladık. 600 palet, uçak sevkiyatı gerçekleştirdik."

'NAR SUYUNU İÇ PAZARA DA SUNACAĞIZ'

Bursa siyah incirinde Avrupa'ya, Rusya'ya ve Uzak Doğu'ya proje geliştirdiklerini de dile getiren Yavuz Taner, ürünün satış zamanının sıcak havalara, tatil ve bayrama denk gelmesinin satışları etkilediğini kaydetti. Olumsuzluklar yaşamalarına rağmen Bursa Siyah İnciri satışlarının iyi olduğunu söyleyen Taner, miktar olarak geçmiş senelerden üstünde ihracat gercekleştiğini ifade etti. Nar satışına da başladıklarını ifade eden Taner, "Avrupa'daki ülkelere tırlarla gidiyor. Uzak Doğu'ya hali hazırda uçaklarla gidiyor. Konteynır gemi ile gönderebileceğimiz ürünler arasında nar ön plana çıkabiliyor. Geçen sene soğutuculu gemi ile Singapur'a gönderdik. İç pazarda da nar suyu konusunda 6 senedir ikram ediyoruz 10 binlerce kişi tattı. Bedava olduğundan millet iyi tüketiyor. Kuyruğa giriyor. Onun için arkadaşlarla karar verdik. Satışa sunacağız. Yeni yılda belli oranda pazarda görebilirsiniz" diye konuştu.

Bu yıl yeni ürünler olduğunu ve ihracat oranını 1.5 kat arttırmayı hedeflediklerini söyleyen Taner, genç ağaçların büyümesi ve ürünlerin gelişmesi ile miktarın iki kat artmasını beklediklerini kaydetti. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title